A BRICS saját Fejlesztési Bankot hoz létre

Időszerű és megvalósítható a BRICS projektje a Fejlesztési Bank kialakítására. Ezt a szakértők jelentették ki Rádiónknak Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság vezetőinek Új-Delhiben március 28. és 29-én sorra kerülő csúcstalálkozója előtt.
A BRICS tagjai közül elsőként India kezdeményezte a szervezet saját Fejlesztési Bankjának létrehozását. Ezt a BRICS pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek mexikói találkozóján indítványozták. A partnerek az elgondolást támogatták, hozzáfűzve, hogy részletes kidolgozásra van szükség. Az új bank logikus és időszerű lépés, amely lehetővé teszi, hogy a BRICS pontosabban körvonalazott intézményes formát öltsön – jelentette ki Borisz Smeljov, az Orosz Tudományos Akadémia Gazdasági Intézete politikai kutató központjának vezetője

– A BRICS keretében nő a kereskedelmi és a gazdasági együttműködés, ezért van szükség a bankra. Ugyanis ilyen körülmények között igazolt egy központi bank kialakítása. Ezzel egyszerűsíthetik a kölcsönös szállítások kifizetésének menetét, hatékonyabbá tehetők a gazdasági kapcsolatok.

A BRICS-országok még egy nagyszabású terv végrehajtásán munkálkodnak. Együttesen akarnak jelen lenni a nemzetközi értéktőzsdéken. Erről a múlt évben a Tőzsdei Világszövetség ülésén született megállapodás. Az öt BRICS tagország célja a kockázatok elleni kölcsönös biztosítás, közös beruházási termékek kialakítása. Ez növeli a BRICS-országok piacainak likviditását, javítja a kölcsönös megértést a világgazdaság más szegmenseiből való befektetőkkel. Ebben a vonatkozásban a közös Fejlesztési Bank pótlólagos ösztönzést ad a gazdaságnak – véli Dmitrij Alekszandrov, az „Univer Capital” befektetői csoport elemző kutatási osztályának vezetője.

– A közös fejlesztési bank kialakítása nagyon jó gondolat. Azért is, mert itt olcsó a finanszírozás, hiszen ez egy kvázi állami struktúra. Számára nem az a legfontosabb kritérium a kiválasztásnál, hogy gyors legyen a megtérülés. Ez a bank elősegítheti az együttműködés fejlődését új termelési területek, új termékek előállítása, és az új munkahelyek teremtése szempontjából.

Ezen kívül, a BRICS március 28-án és 29-én sorra Új-Delhiben sorra kerülő csúcstalálkozóján megvitatják azt a kínai kezdeményezést, amely értelmében növelnék a kölcsönös hitelezési volument jüanban. Ennek érdekében a kínai Fejlesztési Bank aláírásra előkészítette a kölcsönös megértési szándéknyilatkozatot .
Emlékeztetünk arra, hogy a BRICS vezetői korábban megállapodtak a kölcsönös kereskedelemi elszámolásokban a nemzeti valutákra való átállásban.

ruvr.ru

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.