Oroszországban a végrehajtás állami feladat, nonprofit és adósbarát – Nem úgy, mint Magyarországon

Míg tehát a Reuters információi szerint Oroszországban a Végrehajtás nonprofit állami feladat, – addig nálunk Magyarországon viszont a ‘Bírósági'(sic!) Végrehajtói Irodák profitorientált vállalkozásként működnek, melyeknek elsődleges céljuk a haszonszerzés. Magyarán: az adósok teljes kifosztása.

Ennek az ingatag és labilis végrehajtási rendszernek megváltoztatását kezdeményezte a ‘Mi Hazánk’, amikor kijelentette, hogy a végrehajtást ki kell venni a üzletembernek és behajtási vállalkozónak minősülő Önálló Bírósági Végrehajtók kezéből, s az egész végrehajtási rendszert ismét az állam teljes kezelésébe kellene visszaadni.

Amikor Toroczkai László, a ‘Mi Hazánk’ Párt elnöke arra kérte a kormányt, s személy szerint Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fontolja meg, hogy a végrehajtást tegyék 100%-ig nonprofit állami feladattá, azt felelte a miniszterelnök, hogy ez nem lehetséges.

Vagyis, hogyha a végrehajtók anyagilag nem lennének érdekeltek a végrehajtásban, csak “egyszerűen” állami tisztviselőként fizetést kapnának, az Orbán szerint nem működtethető.

Magyar Parlament, 2023. ápr. 11. Az ‘Azonnali kérdések’ keretében generálódott Orbán-Toroczkai vitában, többek között a következők hangzottak el:

Toroczkai Orbánnak:

…”1994-ben döntött úgy a magyar politikum, hogy Magyarországon profit orientálttá teszik a végrehajtói szakmát. S innentől kezdve kialakult egy kormányokon, a Balliberális és Fidesz kormányokon átívelő maffia rendszer, közjegyzőkkel, politikusokkal, kormány tagokkal együtt. S ez a végrehajtói rendszer, minden hozzá hasonló szervezettel együtt, azóta is sarcolja a magyarokat, a magyar polgárokat.

…Ahogyan a miniszterelnök úr kérte, mi megtettük a javaslatainkat, az igazságügyi bizottságban azonban,a Fideszes KDNP-s kormánypárti képviselők leszavazták a mi kezdeményezésünket, a nonprofit végrehajtói rendszerről…”

Orbán Toroczkainak:

Ön “egy nonprofit megoldást javasol. Szerintem ez nem fog működni. …Számunkra a nonprofit kiindulópont nem tűnik üdvözítőnek. De készen állunk a további megbeszélésekre…”

…”Az a javaslat, amit ön tett, a Végrehajtói Kamara működésére, (a nonprofit működés – a szerk.) az nem tűnik életképesnek. Az nem tűnik működő képesnek. Nem vitatom el a mögötte lévő jó szándékot sem. De szerintem ezt az iparágat nonprofit alapon, nem lehet működtetni.”

A szerkesztőség megjegyzése: Mivel a miniszterelnök a végrehajtást “iparágnak” nevezte, ezért számunkra bebizonyosodott, hogy az emberek kifosztása iparszerűen folyik ma Magyarországon.

Nos, ez a miniszterelnök elnevezése szerinti “végrehajtási iparág” önmagából adódóan, a korrupciós bűncselekmények melegágya. Súlyos visszaéléseket, jogtalan fosztogatásokat, jogalap nélküli gazdagodásokat generál, éppen az állami felügyelet hiánya és a profit orientáltsága miatt. Számos ilyen visszaélésről, fosztogatási bűncselekményről, s a rendszerszintű korrupcióról tudunk a Végrehajtói Maffia által elkövetve, melyek minden nyilvánvaló tény ellenére, meg sem karcolják sem a kormányzat, sem pedig a kormánypártok ingerküszöbét.

***

Alább felsorolunk néhány példát arra, hogy milyen visszaéléseket, bűncselekményeket generál ez a pénzéhes végrehajtási rendszer:

És, mivel az elsődleges szempont a végrehajtó számára a saját nyeresége, annak érdekében mindent meg is tesz. Úgy csinál például egy 10 ezres parkolási bírságból rövid idő alatt több, mint 114 ezer forintos tartozást, mondvacsinált okokkal, kamatokkal, hogy az adós csak leshet. Például felsorol ügyvédi költséget, 15.240 Forint, amikor az ügy soha nem látott ügyvédet, soha nem is volt a bíróságon. Így meglehetősen szürreálisan hangzik az állítólagos perköltség, a 42.565 Forint, – holott semmiféle per nem folyt ebben az ügyben. – De van még egy 34.103 Forintos perköltség is, és még számtalan más költség, ki tudja mire.

De a legkirívóbb ügyek az ingatlan végrehajtásoknál vannak. Mert mivel Magyarországon elenyészően kevés a bérlakások száma, ezért a behajthatatlan tartozásoknál a végrehajtók minden esetben a család egyetlen megmaradt vagyonát, az otthonát veszik célba.

A legkirívóbb példánkban kifizethetetlen tartozásokat generált, a bankok, végrehajtók és lakás tolvajok hármas maffiája, – így akarták kilakoltatni az adós családot a házukból, egyetlen otthonukból. A család 10 milliós hitelt vett fel házfelújításra, amiből az évek során 7 milliót törlesztettek, és MARADT: 33 millió ADÓSSÁG.

Hogyan lehetséges ez? Mert a kamatos kamat és a büntető kamat növelte a teljes adósságot. Így lett a 10 milliós hitelből összesen 40 milliós megbukott hitelszörny, aminek a fedezete a család felújított háza volt, mely 50 milliót ért.

Mely elméletben fedezte is volna a még ezt a horribilis összegű tartozást is, ha… a hitelszerződés bank általi egyoldalú felmondása után, a lakásmaffia nem csapott volna rá az ügyletre.

Bank, behajtó, nepper, végrehajtó, – ezek mind aktív szereplői voltak az ezek után következő eseményeknek, melyek a ház elárverezésének nevezett tragikomédiában csúcsosodtak ki.

Mint már említettük: A végrehajtó, titokban (TITOKBAN!) árverezte el a házat a család feje fölül.
Egy internetes árverésnek nevezett átjátszási akcióban, melyen mindössze csak egyetlen vevő vett részt. Aki természetesen, így mélyen áron alul szerezte meg az amúgy 50 milliót érő házat, mindössze 30 millió forintért. Ebből is csak 20 milliót könyveltek le hivatalosan, mivel a végrehajtónak is járt 10 millió, egy a lakásnepperrel kötött titkos megállapodás szerint.

De még ezt a pénzt sem kapták meg, hiszen még 33 milliós tartozásuk volt, ebből levontak 20-at, maradt még tartozásuk a bank felé 13 millió, – mely önmagában is több volt, mint az eredetileg fölvett hitel, és már a házuk is ráment.
Ezt pedig fizethetik életük végéig.

Kilakoltatásuk után nem lesz hová menniük, ráadásul a nyakukban ezzel a 13 milliós tartozással, mely alapján a család, (apa, anya), minden jövedelmét élete végéig 50 százalék levonással terheli meg a végrehajtó.
Így kell teljesen kifosztani és mind anyagilag, s lelkileg tönkre tenni egy magyar családot.

És ez a végrehajtói cselekmény BÜNTETLEN MARADT.

***

De nem kell a végrehajtó gonoszságához 40 milliós adósság. Képes a halálba kergetni embereket akár egy alig több, mint 100 ezer forintos tartozás miatt is. Mert neki nem a pénz, hanem a lakás kell!

Igen a súlyosabb esetekben nemcsak megfosztják az embereket egyetlen otthonuktól, hanem a halálba is kergetik is őket. Ahogyan például azt az 51 éves metróvezető nőt, akire rátörték a lakásának ajtaját a végrehajtó által irányított agresszív rendőrök, hogy így lakoltassák ki. A lakásban egyedül tartózkodó halálra rémült asszony a betörő rendőröket és végrehajtót meglátva sokkot kapott kivetette magát a lakás 9 emeleti ablakán.

Ez az eset komoly társadalmi felzúdulást váltott ki, de nem lépte át sem a kormány, sem pedig a kormánypártok ingerküszöbét. Holott több társadalmi szervezet is kifejezte felháborodását a végrehajtás embertelensége miatt. De semmilyen jogi eljárás nem indult a végrehajtó ellen, akinek erőszakos tevékenysége, a metróvezető nőt öngyilkosságra késztette.

Az áldozat édesanyja a következő beadvánnyal fordult Magyarország legfőbb ügyészéhez:

„Bármi történt, és bármilyen tartozásról is legyen szó annak behajtása nem történhet olyan brutalitással, ami egy ember életébe kerül. Halálának közvetlen kiváltó oka a kilakoltatásra érkezettek gátlástalan brutalitása volt, ami a következményt tekintve terhelő az ott eljárókra, ami véleményem szerint bűncselekmény”. Feljelentésében az édesanya arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy vizsgáltassa ki a kilakoltatásig vezető előzményeket, az állítólagos maffia hátterű zsarolást, a tulajdonvesztést, és állapítsa meg a kilakoltatásban eljáró személyek felelősségét leányának halálában, bűncselekmény esetén pedig az érintettek eljárás alá vonását kérte a legfőbb ügyésztől…”

Ám ez sem lépte át az ügyészség ingerküszöbét. És ez a végrehajtói és rendőri cselekmény, BÜNTETLEN MARADT.

***

Mára már minden adós tudja, hogy a végrehajtónak engedelmeskedik a rendőr, sőt, sokszor fizetséget is kapnak tőle a kilakoltatásokban résztvevő rendőri egységek.

A végrehajtó nem fizet adót, nem ad számlát, de… – szabad hozzáférése van bárki bankszámlájához. Bármikor és bármennyi összeget letilthat a számládból, akár az egészet. Mintegy inkasszó gyanánt.

A “végrehajtó nem vehet figyelembe emberiességi, humanista szempontokat.” Ezt Schmidt Zoltán, a Végrehajtók akkori szóvivője nyilatkozta a médiának, még 2012-ben. S ez azóta mit sem változott.

“Magyarországon a végrehajtók a királyok! Bármit megtehetnek és meg is teszik.” – mondotta nem egyszer Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Alapítvány elnöke.

A Schadl-Völner ügy, csak a korrupciós jéghegy csúcsa, valójában csak arra jó, hogy elfedje a valóságot, – miszerint a Végrehajtói Maffia a kormányzati elvárások alapján fosztogatja a népet, veszik el az emberektől utolsó vagyonkájukat, vagy házukat, otthonaikat. S ezért meg is kapja a saját részesedését.

Mely százmilliókat jelenthet egy évben forintban, s ez dollárban számolva is milliókat jelent, cserében azért, hogy a kormány elvárásait, vagyis a folyamatos pénzkivonást a magyar lakosság tulajdonából végrehajtsák.

***

De minden kritikánk ellenére azt mondjuk: Hogy tartozást persze vissza kell fizetni. De a felturbózott többszörös tartozást NE KELLJEN FIZETNI! Sőt a végrehajtók és segítőik feleljenek a vagyonukkal, s akár a szabadságukkal azért, hogy a kifosztott magyar emberek, családok háromszoros kártérítést kapjanak.

***

Mint, ahogy már fentebb is említettük, a miniszterelnök akaratlanul is kimondta az igazat: A végrehajtást “iparágnak” nevezte, ezért számunkra bebizonyosodott, hogy az emberek kifosztása iparszerűen folyik ma Magyarországon. Ahogyan ezeket a fenti példákban is megemlítettük.

Mi azonban, a kormánypártokkal ellentétben tudjuk, hogy a végrehajtás nonprofittá és államivá tétele nagyon is reális és járható út. Mert mi kitekintünk szűkre szabott határainkon túlra is, s azon információk birtokába jutottunk, hogy az állami végrehajtás, vagyis a nonprofit rendszer például Szerbiában 2021-óta működik, – viszont Oroszországban még régebben működik.

Tehát nem csak Szerbiában, de Oroszországban is nonprofit, állami feladat a végrehajtás. Oroszországban a végrehajtó szervezet neve: ‘Szövetségi Végrehajtói Szolgálat’. (Így ez a szoros állami felügyelet az olyan súlyos korrupciót és maffia szerű összefonódásokat, s módszereket, ami ma Magyarországon rendszerszinten tapasztalható, – eleve kizárja.)

Az orosz végrehajtási törvény fontos eleme: “A szegényebb hitelfelvevőket részesíti előnyben a hitelezőikkel szemben”… Forrás: Reuters – A kérdés csak az: Vajon, ha a nyugati média ezt ismerteti, vajon a magyar miért nem tette ezt meg sohasem?

Az orosz végrehajtási törvény fontos eleme: “A szegényebb hitelfelvevőket részesíti előnyben a hitelezőikkel szemben”

Csak egy adalék az Orosz Végrehajtási Szolgálat módszereiről:

Moszkva: január 27. Az orosz végrehajtók több millió rubel adósságot hajtottak be a késedelmes hitelfelvevőktől azzal, hogy megtiltották nekik, hogy külföldre utazzanak, amíg be nem fizetik.

A kormány végrehajtói elmondták, hogy 82 000 kiutazási tilalomra vonatkozó végzést írtak alá, és csaknem 800 millió rubelt (24,25 millió dollárt) hajtottak be az adósoktól – akik közül néhányan csak akkor tudták meg, amikor felpakolva érkeztek a határra.

„A program nagyon hatékony volt, fenomenális siker” – mondta Natalja Selivanova, a Szövetségi Végrehajtói Szolgálat szóvivője.

A tavaly év elején bevezetett kiutazási tilalmakat csak többszöri figyelmeztetés és bírósági határozat után adták ki – mondta Artur Parfencsikov szövetségi végrehajtói szolgálat igazgatója.

„Ha valaki nem tudja teljesíteni a 100 000 dolláros adósság kifizetését, majd vásárol egy thaiföldi szervezett utazást… az nemcsak illegális, hanem erkölcstelen is” – mondta egy moszkvai tájékoztatón.

– Oroszország régóta kénytelen szokatlan intézkedéseket alkalmazni az adósságok visszakövetelésére, mivel jogrendszere gyakran a szegényebb hitelfelvevőket részesíti előnyben hitelezőikkel szemben – mondta Richard Hainsworth, a RusRating moszkvai hitelügynökség igazgatója…

***

Megjegyzés: Ezen cikk megjelenésével egyidőben, megkerestük az Orosz Külügyminisztérium Sajtószolgálatát, bővebb felvilágosítást kérve az Orosz Föderáció Végrehajtási törvényéről, különös tekintettel a Reuters megállapításaira, melyek az oroszországi végrehajtások, s adósság kezelések nonprofit állami feladatáról szólnak. Valamint az Orosz Végrehajtási Törvénynek arról a kitételéről is, mely a szegényebb hitelfelvevőket részesíti előnyben a hitelezőikkel szemben.

Ha érkezik válasz, azt természetesen megosztjuk olvasóinkkal.

Fort András – Matrix Hungary / Szabad Riport

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).