A BRICS nemzetközi pénzügyi fordulatra készül

Oroszország és BRICS-partnerei – Brazília, India, Kína és Dél-Afrika – azon munkálkodnak, hogy megváltozzanak a játékszabályok a Nemzetközi Valutaalapban (IMF), a Világbanknál és egészében véve a világkereskedelemben.
Ezt az álláspontot tükrözi az a nyilatkozat, amelyet az indiai fővárosban csütörtökön megtartott csúcstalálkozóról adtak ki.

Az említett öt ország vezetői nincsenek megelégedve azzal, hogy lassú ütemű a kvóták reformja az IMF-ben. Követelték, hogy az „ötök” már az idén több szavazattal rendelkezzenek. Az Új-Delhiben kiadott nyilatkozatban rámutatnak: az IMF hitelképessége attól függ, megkapják-e tagjai az azonos jogokat. Makszim Bratyerszkij szakértő véleménye szerint a BRICS nem szándékozik belenyugodni abba, hogy a Nyugat figyelmen kívül hagyja a szavazatok újraelosztásáról szóló megállapodást a gyorsan fejlődő piacokkal rendelkező országok javára. Ugyanakkor ezeknek az országoknak a részaránya gyorsan és szívósan nő a világgazdaságban.

– A kérdés nem új keletű. A BRICS-országok már 2-3 évvel ezelőtt felvetették a G20-nál, hogy súlyuk aránytalanul van képviselve az IMF vezetésében. A kvóták újraelosztásának pozíciója egyeztetett volt, Kína és India kapott bizonyos szavazatot. Oroszország elvben semmit sem nyert. Ez a folyamat nagyon lassú. Ezért igazságosnak tekinthető, hogy a BRICS-országok határozottabban igénylik a kvóták újraelosztását.

A BRICS vezetőit nem elégíti ki a Világbank reformálásának üteme sem. Szorgalmazzák fejlődését, azt, hogy a gazdag Észak és a szegény Dél közötti közvetítő intézményből legyen olyan mechanizmus, amely ösztönzi az egyenjogú partnerséget. Így ugyanis sikeresen megoldhatók lennének a globális fejlesztés problémái, leküzdhető a Világbank tagjainak évtizedek óta tartó megosztottsága donorokra és recipiensekre.

Az Új-Delhiben tartott fórum azzal vádolta a gazdag országokat, hogy politikájukkal destabilizálják a világgazdaságot, ami globális pénzügyi válságot váltott ki.

A BRICS vezetői, egyebek között rámutattak, hogy az Egyesült Államok monetáris politikája egyoldalú előnyöket ad a gazdag Nyugatnak és akadályokat állít a világ elmaradt részének fejlődése elé. Az „ötök” viszont komoly lépést tettek a többpólusú valutarendszer felé. Az orosz Vnyesekonombank és többi BRICS-ország hasonló intézményei egyezményt kötöttek a nemzeti valutában történő hitelezésről. Ez csökkenti a dollár részarányát a kölcsönös elszámolásokban, az árfolyamváltozás és a nagy összegű dollárkészpénz-kijutás okozta kockázatokat.

Az „ötök” pénzügyi együttműködése ilyen módon lehetőséget teremt a Fejlesztési Bank létrehozására. Az Új-Delhiben elfogadott nyilatkozat rögzíti ezt az álláspontot. Ez a bank nyitott lesz a szegény országok számára, ami elősegíti az infrastruktúrájuk javítását, az élelmiszer gondok és a technikai lemaradás problémáinak megoldását.

Oroszország hangja 2012. 03. 30.

A Szabad Riport megjegyzése:

Sokan nem veszik észre, de történelmi sorsforduló bontakozott ki most Új Delhiben. Oroszország, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika, az IMF játékszabályainak megváltoztatásán dolgoznak, – és erre  minden esélyük is megvan. Hiszen nemrégiben lett a kínai Lin Jianhai, a szervezet főtitkára,…

(Ha ugyan lehet az IMF-en még reformálni és nem omlik össze a nyugati világ gazdaságával egyetemben…)

Bár a két keleti világhatalom, Kína és Oroszország, paradox módon azért bizonyos mértékig vigyáznak a  nyugati gazdaságokra, hiszen rengeteg befektetésük van ott. Elsősorban is Kínának, mely hatalmas utat tett meg az elmúlt évtizedekben, mind gazdasági, mind pénzügyi szempontból. Már 1966-ban a hong-kongi pénzügyi válságot is a Népi Kína pénzügyi segítségével győzték le, később pedig gombamód szaporodtak a kínai befektetések az Egyesült Államokban. Mely legjobban most Kínának van eladósodva.

Bár a cionista pénzügyi háttérhatalom szívesebben tárgyal a kínaiakkal, mint a még most is általuk démonizált oroszokkal, – de a kínaiakkal sem fognak igazán jól járni, hisz mint mindig, most is félreismerik őket. Kína immáron csak megengedi nekik, hogy részt vegyenek a világgazdaság újjáépítési kísérletében, – ha ez egyáltalán lehetséges még. De hosszabb távon nincs szüksége rájuk, és akkor majd elejti őket, mint a felnövő kamasz, a gyerekkori játékot.

Persze nem szabad megfeledkeznünk a többi BRICS szövetségesről sem, kik a saját régióikban egyre komolyabb szerepet játszanak.

Ebben a globális kérdésben azonban a kulcsszereplő mégis csak Oroszország.  Nemcsak azért, mert hatalmas utat tett meg Vlagyimir Putyin vezetése alatt,  s legjobb úton halad a gazdasági és pénzügyi  kibontakozás felé, – hanem mert a cionista nyugati háttérhatalom folyamatos és egyre gyakoribb mellőzése és hanyatlása által kiváltott dühös nyugati agressziót a világ népei ellen; egyedül az orosz hadi potenciál tudná megfékezni. Mely az elmúlt években hatalmasat fejlődött.

Ebben persze besegíthet még az oroszoknak a kínai haderő is, ami komoly meglepetéseket tartogat a nyugat számára. Valamint Indiáról, s Dél-Amerikáról, – de az Iszlám világról sem szabad megfeledkeznünk.

Egyszóval  komoly gazdasági, pénzügyi és katonai erők állnak a cionista világbirodalommal szemben, – és ha az újabb nagy világégést el akarják kerülni, jobban tennék, ha megváltoznának és nem igazán forszíroznák ezt a végső összecsapást…

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZEMEZGETŐ | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.