A BRICS segít a bajba jutott országoknak?

A média kiszivárogtatott olyan híreket, hogy a BRICS bekapcsolódna az európai adósságválság megoldásába. Ez lehet valós információ – jelentette ki Rádiónknak Szergej Alekszasenko, a Gazdasági Főiskola makroökonómiai kutatási központjának igazgatója. Ugyanakkor a konkrét paramétereket egyeztetése hosszú időt vesz igénybe.

Az első: nem világos, hogy milyen nagyságrendű segítségről van szó. A második: sikerül-e megállapodni a megfelelő kamatokban. Az eurózóna országai érdekeltek az alacsony kamatokban, a BRICS álláspontja ebben a kérdésben nem világos. A harmadik: az euróövezetben a költségvetési gondok mellett vannak még problémák a banki tőkével is. Nem lehet tudni, hogy hajlandók-e a BRICS-országok megvitatni ezt a témát. Nekem úgy tűnik, hogy a BRICS tagjai elsősorban a segítségre szoruló országokkal fognak egyezkedni, és nem egymás között.

Ebben az irányban már vannak lépések. Róma hivatalosan megerősítette azt a hírt, hogy megállapodott Pekinggel az olasz államkötvények megvásárlásáról. Kína nem kommentálta ezt a hírt. Az ilyenfajta kiszivárogtatások most mindkét félnek előnyösek – jelentette ki a Bloomberg tévécsatornának Patrick  Chovanek, a pekingi Qinghua Egyetem Gazdasági és Menedzsment Iskolájának professzora.

Itt jelen van a politikai játék elme is. Olaszország igyekszik felhívni a vásárlók figyelmét államkötvényeire, rámutatva, hogy mindenki  érdekelt, egyebek között Kína is. Másrészt igyekeznek megjátszani a kínai kártyát. Ugyanezt tette Izland a krízis idején, amikor segítséget keresett mindenkinél, egyebek között Oroszországnál is. Az ország hatóságai azt mondták EU-s szomszédaiknak: ha Önök nem segítenek, majd segítenek az oroszok. Ami pedig Kínát illeti, neki megvan a saját érdeke. Ilyen módon megkapaszkodhat az európai piacon. És azután rendezheti majd saját problémáit. Például a fegyverembargó megszüntetését. Mindenesetre Kínának most túlságosan sok a valutakészlete, egyebek között euróban is. Ez be kell fektetni. Akkor miért ne tegyék ezt éppen most?

Szeptember 13-án a dalani világgazdasági fórumon a kínai államtanács elnöke kijelentette, hogy meg kell előzni az eurózónában az adósságválság növekedését. Peking segítséget nyújthat – jelentette ki Ven Csi-pao, ugyanakkor a konkrét ellenőrzési intézkedéseket az EU országainak kormányai kell, hogy meghozzák.

ruvr.ru

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD, SZEMEZGETŐ | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.