Bankrobbantás! – Görögországban sem szeretik a bankokat

Bankrobbantás - Görögországban sem szeretik a bankokatRobbantás a Görög Nemzeti Bank közvetlen közelében, – de itt sem sérült meg senki.

…”A helybéli források úgy vélték, hogy a kilakoltatások megkezdésével reálissá válhat akár a fegyveres lázadás veszélye is, de a durva zavargások, tüntetés- és sztrájksorozatok beindulása, illetve folytatódása mindenesetre borítékolható. – Ennek egyik első eseménye lehet a ma reggeli bankrobbantás is.”

Az Euronews értesülési szerint: Robbantás történt Athén belvárosában április 10-én hajnalban, közvetlenül a görög jegybank közelében.

Egy ismeretlen férfi hajnalban a robbanás előtt felhívta az egyik görög internetes hírportált, és közölte, hogy egy autóba rejtett pokolgép fog robbanni a Görög Nemzeti Bank előtt, – pontosan háromnegyed óra múlva. – Addig kiüríthetik az épületet.

Azt mondta, hogy 75 kiló (!) robbanószert helyeztek el az autóban. – A rendőrök lezárták a környező utcákat és kiürítették a bankot és a környező épületeket.

A bomba az ígért időben, hajnali hat óra előtt öt perccel, hatalmas detonációval fel is robbant. – A robbantásnak áldozatai nincsenek. Az anyagi kár, viszont jelentős.

“A kötvénypiacot vagy Angela Merkelt nem szeretik az athéni robbantók?” – teszi fel a kérdést az Euronews

A bankrobbantás – pár órával azelőtt történt, hogy Görögország négy év után visszatér a nemzetközi kötvénypiacra. – A rendőrség feltételezése szerint; baloldaliak, vagy anarchisták voltak a támadók. – Egyértelműnek látszik, hogy a Görög Kommunista Pártra próbálják terelni a gyanút.

A helybéliek egyike úgy gondolja, a robbantók nyilván tiltakozásnak szánták a merényletet. Többen is erőteljesen szörnyülködnek, hogy Athén belvárosában ilyen megeshet.

A rendőrök találtak szemtanúkat, és a térfigyelő kamerák felvételeit is átnézik. Egyelőre annyit tudnak, hogy valaki leparkolt a görög nemzeti bank épülete előtt – ahová egyébként behajtani sem szabad -, majd otthagyta a kocsit járó motorral.

Az Euronews helyszíni tudósítója, Giannisis Stamatis arra emlékeztet, hogy a bankrobbantás többek közt összefügghet azzal, hogy Görögország négy év után először államkötvényt bocsát ki és visszatér a nemzetközi kötvénypiacra. Ugyanakkor köze lehet ahhoz is, hogy péntekre Athénba várják a német kancellárt, Angela Merkelt.

A Szabad Riport elemzője azonban úgy látja; hogy ez az elemi erejű tiltakozás elsősorban annak köszönhető, hogy a görög állampapírok nemzetközi kötvénypiaci kibocsájtásával; – az eddigieknél még erőteljesebb ütemben kerül a külföldi befektetők kezébe az állam működése, – akik aztán kényük-kedvük szerint, vagyis a saját idegen érdekeiknek megfelelően irányíthatják a görög kormányzatot, – ellenkező esetben pedig; bármikor bedönthetik Görögországot, egy súlyos államcsőd okozásával.

Elemzőnk vélekedése szerint, ugyanakkor (bár nem beszélnek róla), ez a Görög Nemzeti Bank elleni bombatámadás másodsorban annak is köszönhető, – hogy a jegybank nem gyakorolt kellő nyomást a bankokra, – a bedőlt hitelekből adódó lakásárverezések és kilakoltatások ügyében. – A tél múltával Görögországban is most indul be a banki adósok kilakoltatása. 60 ezer családot fenyeget közvetlenül az otthonának elvesztése.

Az árverezések megindulásának várható társadalmi hatásait jól érzékeltei, hogy tavaly novemberben egy 74 éves krétai nyugdíjas öngyilkosságot kísérelt meg, miután átvette a kilakoltatásról szóló okmányokat. Bár megjegyzendő, hogy ő a bérelt lakása költségeit nem tudta fizetni.

Napi Gazdaság ez év elejei információi szerint; Görög parlamenti képviselők és politikai szakértők sora nyilatkozta, hogy a kilakoltatás az abszolút megszégyenítéssel lenne egyenlő, a családi fészek elvesztése sokak számára egy álom végét jelentené. A középosztály is érzékelhetően dühös, ezért a kormány minden eszközzel igyekszik elkerülni vagy legalább elodázni az árverezések beindítását.

Az országnak hitelt nyújtó Európai Bizottság, Európai Központi Bank és Nemzetközi Valutaalap hármasa (a trojka) viszont komoly nyomást gyakorol a döntéshozókra az árverezések és kilakoltatások ügyében, az ő szakértőik ugyanis attól tartanak, hogy a lefoglalás lehetősége nélkül a bankrendszer szorul majd megmentésre.

A kapitalista szakértők véleménye természetesen nem lehet mérvadó, – mindez csak azt jelzi, – hogyha a bankok nem fosztogathatnak, – akkor bizony nagy bajba kerülnek, – lévén ez a lételemük.

A helybéli források világnézeti hovatartozástól, vérmérséklettől és társadalmi státusztól függetlenül, ám egybehangzóan úgy vélték, hogy a kilakoltatások megkezdésével reálissá válhat akár a fegyveres lázadás veszélye is, de a durva zavargások, tüntetés- és sztrájksorozatok beindulása, illetve folytatódása mindenesetre borítékolható.

Ennek egyik első eseménye lehet a ma reggeli bankrobbantás is.

Szabad Riport – Fort András

Források: EuronewsNapi Gazdaság – SzRTI archivum

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: Fort András, HÍREK, KÜLFÖLD, OTTHONVÉDELEM, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.