A rablóbanda mennybe megy – Brokernet: ennyi volt, szép se volt

A Brokernet luxus versenyautó_ A Bovi_Silver-sting_1. Brokernet: ennyi volt, szép se volt…

A “Mentális deficit” blog írta, 2012.10.09-én:

Egyszerre zseniális és undorító. Bődületes siker, luxuskocsin furikázó értékesítők, hatalmas házukat elvesztő, csúnyán bepalizott befektetők. Az MLM-rendszer csúcsra járatása, az ügyfelek szerződés utáni magasról leszarása. Ez mind a Brokernet nevének hallatán juthat az eszünkbe.

A semmiből lett a pénzügyi közvetítés csúcsragadozója ez a társaság, pár év alatt eljutva odáig, hogy a legnagyobb biztosítók könyörögjenek nekik, árulják az ő termékeiket is. Iszonyatos nagy bizniszt hoztak össze maximális kreativitással, elsöprő lendülettel, de legfőképpen az ügyfelek gátlástalan átbaszásával.

Most szakad a cég, kétfelé. Ahogy beszart a piac, a sokmilliárdos tulajok nem bírják ki egymás mellett és külön utakon folytatják. A szív megszakad.

A termék, melyre mindent alapoztak, önmagában akár még vonzónak is tűnhet. Befektetési egységhez kötött, vagy unit-linked biztosítás a neve, ehhez képest biztosítási rész alig van benne. Befektetési termék ez, amit azzal az ígérettel lehet eladni, hogy meggazdagodhat belőle az ügyfél. A probléma ott kezdődik, amikor a gátlástalan, magát tanácsadónak nevező ügynök a gyorstalpalókon fanatikus előadók által a fejébe vert legocsmányabb dumákkal hülyíti bele a termékbe az ügyfelet, gyönyörű múltbeli hozamokat mutató grafikonokkal vetítve a jövőt.

A unit-linked fontos jellemzője, hogy picsa drága. A biztosító akkorát szakajt rajta, hogy a lúzer ügyfél által teljesített éves befizetés 150-170 százalékát perkálta ki a fénykorban jutalékként az ügynöknek. Vagyis eladott például a brókernetes egy biztosítást 300 ezer forintos első éves díjjal, ami után közel félmilliós jutalékot kapott a biztosítótól. El lehet képzelni, mekkora költségei vannak ennek a szarnak a vevője számára, ha egy 10 éves konstrukció esetén másfél éves díjbevételt megkap az ügynök és a végén a még a biztosító is kaszál.

Ráadásul amit egy ilyen unit-linked biztosítás tud, bárki összerakhatja magának mezei befektetési alap és sima kockázati biztosítás kombinációjából, töredék költséggel. De pénzügyi kultúra a béka segge alatt, a brókernetes ügynökök pedig olyan kiképzést kapnak a fejtágítókon, hogy a legnagyobb kupac trágyát is lenyomják bárki torkán.

A hálózatépítés valóban zseniális volt. Majd minden bepalizott, aki megvette a biztosítást, felkérést kapott, hogy lépjen be a rendszerbe, szervezzen maga alá újakat. Akik szinteket léptek, hamar hatalmas pénzeket kerestek. A szekér olyan sokáig ment, hogy a csúcson állók sokszoros milliárdosok lettek, a leggazdagabb magyarokat felsoroló listák oszlopos tagjai, de még az 5.-6. szinten állók is luxusautókkal furikáztak.

A legocsmányabb átkúrás még megér egy misét. Amikor összekapcsolták a hitelt a unit-linkeddel, az volt a duma, hogy a meglevő lakást elzálogosítva, az arra felvett hitelből kell befektetni, mert a hozam jócskán túlszárnyalja a hitelkamatot, vagyis pénz nélkül, a semmiből lehet nagy nyereséget gyártani. A legtriviálisabb közgazdasági összefüggések egyike, hogy ezt csak igen magas kockázat mellett lehet megcsinálni, de a brókernetes ügynökök ekkoriban azt az igét hirdették, hogy Kína növekedése 2050-ig nem áll meg, az ottani tőzsde még évekig szárnyalni fog, komplett idióta, aki ebből kimarad. A dolog vége ismert: befektetések értéke zuhan, hitelkamatot nem tudja az ügyfél fizetni, volt egy háza, most meg csövezhet az utcán.

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb magyar cégsikerének alapja tehát az ügyfelek többrendbeli félrevezetése volt. Legalább 10 ismerős sztorijából ugyanaz a kép állt össze: szerencsétleneknek egyáltalán nem mondták el a kockázatokat és azt az apróságot se, hogy az első 3 év alatt akkor is csak hatalmas buktával lehet kiszállni egy unit-linked-ből, ha amúgy a befektetés jól működik. Ennek kapcsán az pedig már tényleg a mocsokság csimborasszója volt, hogy a 3 év meglevő ügyfeleket az ügynökök elkezdték “átkötni”: rádumálták őket a meglevő szerződés felmondására és egy új, modernnek mondott szar megkötésére, hogy megint nyúlhassák a jutalékot.

A Brokernet-henger elképesztő hatékonysággal működött. Annak a biztosítónak a termékét tolták, mellyel a legjobb megállapodást kötötték. A termékfejlesztésért felelő Kostevc Péter kegyeiért versengtek a biztosítók, közben Kósa Erika építette a hálózatot. Arra is figyeltek, hogy megpróbálják szalonképessé tenni magukat, támogatni kezdtek például sportolókat. Felvették a szakszerű pénzügyi tanácsadó imázsát, noha a történet soha nem szólt másról, mint az ügynök számára legnagyobb jutalékot biztosító termék értékesítéséről.

Ügyesen lekenyerezték a sajtót is. A gazdasági lapokban ma is tematikus oldalakat szponzorálnak, s konferenciákat támogatnak. Jó húzás, olcsón elérték, hogy a geciségeikről senki se írjon. Illetve csak majdnem, mert a HVG és a Figyelő kimaradt, utóbbi néhányszor komolyabban nekik is rongyolt, aztán történhetett valami a háttérben, mert a történet egy tövig benyalós Kostevc-interjúval végződött.

A szopórollerre végül nemes egyszerűséggel a válság ültette fel a céget. Elfogyott a pénz, kinek van ma évi több száz ezer forintja befektetésekre? Meredeken csökken a magyarországi unit-linked értékesítés, hitelt sem lehet eladni, a brokernetes piramis alján levők megélni se tudnak, de a tetőn ücsörgő Kósának is szűk már a Bentley. Nem lehet tudni, min balhéztak össze Kostevccel, csak látszik, hogy a pénzeszsákon ülve elcsitultak az ellentétek, de a fostalicskát már nem hajlandók együtt tolni. Hol van már a tőzsdei bevezetési terv?

Érdekes kérdés, hogy mi lesz most. Bizonyára mindkét nagyarc meg akarja tartani a legjobb ügynököket, akik most dilemmáznak, hogy kivel tartsanak. Kósa fejében bizonyára ott van az új stratégia, de egy korábbi értékesítési guru, Balázs Attila is így gondolta, amikor kiszállt és nem sokra vitte a Bridge Hungary-vel.

Akárhogy is lesz, a válság és az elszegényedés kevés pozitív hozományának egyike, hogy még a legpofátlanabb hazug ügynökök sem tudnak eladni, kevesebb naiv lúzer sétál bele a a fanatikus brokernetes ügynökök csapdájába. Jelen pillanatban a potenciális magyar ügyfelek és a teljes biztosítási és befektetési piac számára is az lenne a legjobb, ha a kettészakadt cég mindkét fele eltűnne a faszba a süllyesztőben. Amire persze sok esély nincs, de talán megégették velük magukat annyian, hogy a következő gazdasági fellendülésben az új generáció tagjait már nem tudják majd olyan magas hatékonysággal beszopatni az ügynökök, mint ahogy azt a brokernetesek a fénykorukban tették.

borkernet_301_20080712104047_4342. A rablóbanda mennybe megy

Majd így folytatta a “Mentális deficit” blog, 2012.12.05-én:

Képzeljük el, hogy egy bűnözőpáros garázdálkodik a városban. Aki a kezük ügyébe kerül, menthetetlenül kirabolják, az áldozatok pedig hiába kérnek segítséget a hatóságoktól, az illetékesek csak a fejüket csóválják. Éveken keresztül esnek áldozatul a szerencsétlen lúzerek, akik persze magukat is hibáztathatják, hiszen elfelejtkeztek a legalapvetőbb óvintézkedésekről is. Aztán a páros elgyengül, kevesebb lesz a rablás. Majd elmúlik újabb pár év, eljutunk a mába. Mit látunk? A hatóság bejelenti, hogy kurvára elege van a rablásokból, irgum-burgum, tessék ezt befejezni. A páros pedig szétválik, közlik, hogy külön utakon rabolnak tovább. S ennek ellenére a jól megérdemelt bünti helyett ünnepelt sztárként tűnnek fel a sajtóban.

Ilyen csak a mesékben van? Egy nagy faszt, ez Magyarország 2012 végén, a főszereplők pedig a Brokernet nevű rablóbanda volt vezetői, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A Brokernet mocskos módon elért sikeréről mi már megemlékeztünk a magunk szerény módján, továbbra is csak bízni tudunk abban, hogy a cégnek, illetve a belőle kinőtt új társaságnak nem lesz sikere. Az ügyfelek gátlástalan átbaszásán alapuló üzleti modell kifejezetten jövedelmező, de a pénzügyi tudatlanság aljas kihasználását segítségnek beállítani annyira visszatetsző, hogy Kósa Erika és Kostevc Péter helyében én fülem-farkam behúzva lapítanék. Pénzüket, házukat elvesztett befektetők ezrei közeléből inkább áthelyezném a lakhelyem melegebb éghajlatra és az átkúrással szerzett pénz nagy részét minimum jótékony célra fordítanám.

Ehhez képest eszem-faszom megáll azon, ahogy Kósa Erika a legnagyobb, legsikeresebb magyar üzletasszony szerepébe képzeli magát. Persze ha csak a számokat nézzük, igaza van: a leggazdagabbak listákon nem sok nő rúg mellett labdába. De képtelen vagyok elvonatkoztatni a módszertől, amivel ezt összehozta. Elismerve  hálózatépítésben nyújtott szerepét, soha nem szabad elfeledni azt a több tízezer embert, akiket ocsmány módon bepaliztak a kockázatok elhallgatásával, irreális hozamígéretekkel.

Két hete a Figyelő hozott vele egy hosszú interjút, amiből pont semmi nem derült ki. Ami pedig a Klubrádióban most hétfőn elhangzott egy órás beszélgetésből (dec. 3., 1. rész 8 perctől) lejött, az hihetetlenül visszataszító. A Brokernet széteséséről természetesen semmi infót nem ad, de napnyugtáig képes a pénzügyi kultúra fontosságáról papolni. Megy a mantra arról, hogy küldetést teljesít, meg hogy segíteni akar a családoknak a takarékosságban, abban, hogy jobban tervezzék a pénzügyi jövőjüket. Persze a gyakorlat majd az lesz, hogy a legnagyobb jutalékot biztosító terméket sózzák rájuk, aztán pont tesznek is az ügyfélre.

A beszélgetésből lejön, hogy a riporternek halvány segédfogalma sincs arról, a Brokernet tulajdonosai mitől lettek milliárdosok. A tövig benyalás a az óvónőből lett pénzügyi zseninek egészen elképesztő, s Kósa lubickol a sikerben. A kérdező benyeli, hogy milyen szép dolog az új céggel másfél milliárdos árbevételt és azonnali nyereséget tervezni, de eszébe sem jut megkérdezni, hogy ezt vajon ki fogja fizetni.

De legalább annyi kiderül, hogy Kósa semmit sem akar változtatni, azt folytatja, amihez ért. Mivel tudjuk, hogy ez a legszarabb és legdrágább termékek ügyfelek torkán történő lenyomása, jó lenne, ha nem csak szaros bloggerek, hanem a magyar sajtó mainstream része is a helyén kezelné a csajt.

És mit szóljunk a neves felügyeleti szervhez, mely végignézte a Brokernet tobzódását, majd most, amikor már az ügyfelek nagy részének egy fityingje sincs és alig lehet eladni unit-linked biztosításokat, hirtelen felébred és ajánlásokat tesz közzé. Basszátok meg, legalább öt évet késtetek. Az ajánlások között több hasznos és fontos dolog szerepel, egy kevéssé ismert szabályt pedig ki is emelek: a szerződéskötés után 30 napig az ügyfél elállhat a dologtól. Tehát ha az agymosott ügynökök rá is nyomják a tré terméket, még mindig kitisztulhat az elme, s minden következmény nélkül meg lehet szabadulni a fostól még időben. Ezzel együtt egyszerűen szánalmas, hogy csak most volt képes a felügyelet megtenni ezt az alapvető minimumként elvárható lépést.

Illúzióim nincsenek: mindig lesz annyi pénzügyi analfabéta ebben az országban, hogy a Brokernet és társai kényelmesen megéljenek. De könyörgök, legalább ne állítsuk be kiváló üzletemberi teljesítménynek azt, amikor valaki végsőkig fanatizált ügynökök segítségével a létező legganébb pénzügyi termékeket hülyéknek értékesíti.

(Közben az origón is jött egy Kósa-interjú, ott legalább a készítő tisztában van a sztorival és a kellemetlen kérdések sem maradtak el)

3. Lejáratódott a Brokernet, átneveznék

A fenti címmel pedig az alábbiakat írta a Brokernet csúfos végéről a Hír24, 2013.04.11-én:

Quantis lehet a csoport új neve.

A Brokernet név elhasználódott és fontolgatják lecserélését ­– értesült a Figyelő. A lap információi szerint a legnagyobb magyar pénzügyi tanácsadó hálózat Quantisra cserélhetné a nevét, a cégcsoport sikeres vagyonkezelőjének neve után.

A Figyelő úgy tudja: miután a Kostevc Péter képviselte Brokernetből kivált Kósa Erika, és megalapította a saját Consequit elnevezésű cégcsoportját, először mindenki felszabadult volt, élvezte, hogy mehet a maga útján. Azóta azonban a hétköznapokban mindkét oldalon azt tapasztalják, hogy jelen környezetben nagyon nehéz eladni bármit.

Idézetek a cikk facebookos kommentjeiből:

“A BNET-69 rendszámot is lecserélik azon a szép nagy CLS Mercin?… Még jó, hogy időben leléptem tőlük, így is hatalmas veszteséggel! Átverés az egész!… Ha egy lejáratott szart átneveznek, attól az még szar marad.”

***

Források: Link 1.Link 2.Link 3.

És, hogy a Brokernet pénzügyi befektető piramiscég aljasságait, – azon kívül, hogy felháborítónak tartjuk, – még miért említettük most meg az oldalunkon?

Erre is rövidesen fény derül…

Szabad Riport Tudósító Iroda

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZEMEZGETŐ | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.