Az ELMŰ álláspontja

Sokan osztják meg a közösségi portálokon az Elmű (Budapesti Elektromos Művek NyRt.) által mostanság postázott tájékoztatását.
Ebben 10 pontban közli velünk, a naiv felhasználókkal, hogy mennyire szívén viseli a fogyasztói érdekeit, mert például a hatóságilag „túlbonyolított” energiaszámlázás megszüntetésére tettek javaslatotokat, – egyébként ebből tudtuk meg, hogy a számla, mekkora és milyen típusú egyéb költségeket tartalmaz, az áram árán kívül -, valamint azt is, hogy lecsökkentették az áramszünetek számát.

Önfényezés, fenyegetés, áthárítás
Megtudtuk tőlük azt is, hogy nem az áram drága, hanem a fizetésünk – már, ha van – kicsi.

áram_ár_EU_ban kereset_lakosság_netto
Ahogy azt is, hogy munkát adtak 3000 nekik dolgozó vállalkozásnak, sőt, még azt is megtudhatjuk, hogy a jó áramszolgáltató magyar vállalatnak nevezi magát, és hogy részvényesei között kis- és nagybefektetők is vannak.
A tájékoztatásukból azt is egyértelmű, hogy a fránya kormány, amelyik annyira túlszabályozza, hogy évek óta veszteséges, sőt az áramdíja is azért magas, mert annak háromnegyedére az állam tart igényt, adó és más díjak formájában. A levélből kiderül az is, hogy ez a meggondolatlan kormány, aki 10%-os árcsökkentést ígért a lakosságnak az áram díjából, bezzeg a nagyobb vállalkozásoknál áremelést hajtott végre.

Azért hadd kérdezzük meg, hogy vajon abból az áremelésből nem lehet-e kitermelni a lakossági 10%-os kedvezményt? A levél mintha azt sugallná, hogy az emelkedésből az Elmű nem részesedik, viszont a 10%-os csökkentést neki kell kigazdálkodnia.

Aztán, hogy nyomatékosítsa a kormány meggondolatlan lépését, még egy kis fenyegetést is beszúrt. Miszerint a nagyobb vállalkozások (feltehetően a multikat érti ezalatt) majd jól tovább hárítják a megemelt áram költségeiket a lakosságra, amúgy meg a lakossági árcsökkentés miatt, a korábban említett 3000 vállalkozásnak sajnos sokkal kevesebb munkát ad ezentúl, és bizony-bizony ezzel munkahelyek megszűnését fogja generálni. Ja, és hogy a fogyasztók se érezzék jobban magukat, hogy most degeszre tömhetik a zsebüket a villanyszámlákon megspórolt pénzzel, már most szólnak, hogy sajnos egyre több áramszünetre is számítsunk, mert ugye most már nekik sem futja a karbantartásra.
Az ügyesen fogalmazott, fenyegetéstől, másra mutogatástól, önfényezéstől sem mentes levélnek sokan be is dőltek. És a nagyobb lélegzetvételű, grafikonokkal bővített megmagyarázós tájékoztatóról még szó sem esett. (Majd fog)

Minket azonban nem hatott meg az Elmű tájékoztató annyira, hogy ne tegyük fel szokásos kérdésünket, kinek az érdeke? A magunk feltette kérdésre, a válaszokat is megkerestük.

Vajon jogosan érezte-e úgy az Elmű, hogy meg kell magyarázza, a kormány minden hiba forrása? Nem mintha a kormány annyira önzetlen és segítőkész lenne. A különböző adóterheket a lakosság is viseli; a multikkal ellentétben a lakosság adó- és egyéb kedvezményeink jó részét is eltörölték már rég, (sőt a jogszerűen járó juttatásainkat is, hogy egyebekről ne is beszéljünk), miközben minden terhet áthárítottak az ügyfelekre.
Elhisszük, hogy valamivel kevesebb marad nekik, de meggyőződésünk, hogy így is irreálisan magas árakkal dolgoznak – erre azért még visszatérünk lejjebb. Azt azonban tudomásul kell venni azt, hogy ha abból, ami eddig a multik zsebébe vándorolt, most egy piciny részt vissza kell adniuk, az nem vágja őket a földhöz, azonban a szegényeknek egy kis könnyebbség, mely talán a túlélésüket segíti.

Jó lenne már a bank multik esetében is hasonlókat tapasztalnák! Persze a dolognak megvan az a szépség hibája, hogy amit nyertünk a vámon, elveszítjük a réven, – hogy klasszikusunkat idézzük. Vagyis amit visszakapunk most az áramszolgáltatótól, azt kifizetjük, valamilyen más jogcímen, mihelyst találnak rá megfelelő ürügyet, sőt emellett az Elmű-nek az a fenyegetése is reális, hogy más multik, akik nem részesültek ebben a kedvezményben, tovább fogják hárítani ránk az áraikban.

A tulajdonosi kör
Az Elmű idegen megnevezése: Budapester Elektrizitatswerke Offene Aktiengesellschaft. Kérdezhetnénk, minek egy magyar cégnek idegen nyelvű elnevezés? Annál is inkább, mert az ELMŰ levelében sem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy magyar vállalt. Leginkább azért, mert nem az.
Ha abból indulunk ki, hogy az számít magyar vállalatnak, mely tulajdoni viszonyait tekintve magyar érdekeltségű, részvénytársaság esetén, legalábbis a többségi, vagy döntő szavazati joggal rendelkezik. Azaz cég vezetésébe, minden vonatkozásában döntően beleszólhat  a magyar tulajdonos.
Nos, az Elmű „tévedett”, amikor azt állította magáról, hogy magyar cég, az adatok is mást mutatnak.
Íme a tulajdonosok és tulajdoni hányaduk – az adatok a 2011-es évre vonatkoznak.
RWE Beteiligungsgesellschaft mbH – 3.356.432db részvény, ami 55,25% tulajdonosi hányadnak felel meg.
EnBW Energie Baden-Württemberg AG – 1.655.421db részvény, ami 27,25% tulajdonosi hányadnak felel meg.
Magyar Villamos Művek Zrt. – 949.278db részvény, ami 15,63% tulajdonosi hányadnak felel meg.
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – 1db részvény
Mint látjuk a részvények 85,5%-a két német cég tulajdonában van. Tehát joggal feltételezhetjük, hogy a többségi részvényeket birtokló RWE Energy Beteiligungsgesellschaft mbH-é a döntő szó, és az irányítás. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., egyetlen részvény tulajdonosaként, nem mérhető tulajdonosi hányaddal bír. Említésre méltó tulajdonosi hányada még az MVM-nek van közel 16%-ban. Az összes többi részvényes tulajdonosi hányada együttesen nem éri el a 2%-ot sem. Vagyis „nem oszt, nem szoroz”.
A MVM (Magyar Villamos Művek Zrt.) 15,6%-a szintén nem számottevő, azonban azért kell róluk említést tenni, mert az alábbi táblázatban ami az ominózus Elmű tájékoztatóban szerepel, melyet az interneten tettek közzé, az Elmű által grafikusan is részletezett 45Ft-os áram árának összetevői között 37,7%-ot (17Ft-ot) tesz ki az MVM által megszabott, amúgy „kötött” áramdíj.
Visszatérve a részvényesi körre tudható az a tény, hogy 6.074.441db névre szóló, de átruházható részvénnyel rendelkezik a cég, és a részvények névértéke 10.000Ft.

Elmü_45Ft_os_áramdij_megosztásaMint az ábrán látjuk az az Elmű közvetetten államnak nevezi MVM Zrt-t.
Közli velünk, hogy az általunk befizetett 27%-áfa és pénzeszközök díja kWh-ként 1,46Ft nem marad nála. vagyis a 45Ftból csak kWh-ként 2Ft marad meg, plusz számlánként 144Ft – bár ezt nem említi.

Évek óta veszteséges
Az internetre feltöltött tájékoztatóban az áll, hogy a lakossági áramszolgáltatás évek óta veszteséges. Az egyetemes szolgáltatóknál 1kWh villamos energia árából mindössze 1,32Ft marad, s ez nem fedezi a szolgáltatás költségeit.
Nos, mielőtt megsajnálnánk az állítása szerint évek óta veszteséges Elmű-t, vessünk egy pillantást a pénzügyeikre.
Azt tudjuk, hogy valóban egy igazi (külföldi tulajdonú) multival állunk kapcsolatban, melynek jegyzett tőkéje 66.976.000Ft pénzbeli, és 60.677.434.000Ft nem pénzbeli összetételű. Jegyzett tőkéje tehát összesen 60.744.410.000Ft
A 2011-es évben az Elmű 27.238.000.000Ft adózás előtti eredményt produkált, mely a nyereségadó levonása után 18.386.000.000Ft-ra módosult.
Vagyis az államnak több mint 8,8milliárd nyereségadót fizettek meg és 18,38milliárd nyereséget könyveltek el. Ez valóban kevesebb volt a megelőző évinél, azonban bőven jutott belőle osztalékra is.
A 2011-es évre részvényenként 1.700Ft osztalékot fizettek ki, ez összesen 10.326.000.000Ft volt.
Osztalékot az elmúlt években mindig fizettek („Az ELMŰ Nyrt. a 2006. üzleti éve után bruttó 2 500Ft, a 2007. üzleti éve után bruttó 1 800 Ft , a 2008. üzleti éve után bruttó 2 100 Ft a 2009. üzleti éve után bruttó 2 100Ft, 2010. üzleti éve után pedig bruttó 1700Ft osztalékot fizet törzsrészvényenként.”), s ha tudni akarjuk, hogy ez Ft-ban kifejezve mekkora összeget tesz ki, szorozzuk meg a részvények darabszámával 6.074.441-el.
Sőt nem csak az osztalékra, hanem a rendszeres tiszteletdíjra is futotta az igazgatóságnak, és a felügyelő bizottságnak.

tiszteletdíjak
Az Elmű, 588 dolgozójának összesen 3.574.000.000Ft fizetett ki munkabér fizetés címén, egészségbiztosításukra, és egyéb juttatásra 531.000.000Ft, Nyugdíjjárulékra pedig 800.000.000Ft-ot költött. Emlékeztetőül a kifizetett osztalék 10.326.000.000Ft volt

Nos, a fentiek fényében, talán kicsit másként nézzük, a közreadott Elmű tájékoztatót, melyet itt is megtekinthetnek, valamint az aktuális áramdíj táblázatot

Audie – Szabad Riport Tudósító Iroda

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: Arató Péter, CIKKEK, ELEMZÉSEK / ÖSSZEFOGLALÓK, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.