Meccsre gyereket vinni, – már legalább 25 éve rizikó

…Megrázó, hogy a gyereket is lefújták könnygázzal, de… nem valószínű, hogy kifejezetten a gyereket akarták lefújni a rendőrök, – hanem csak “bekerült a szórásba”.

Munkatársunk jegyzete, a “7 éves kislányt néztek huligánnak a rendőrök! – Lefújták könnygázzal” – című cikk kapcsán:

Meccsre gyereket vinni, már legalább 25 éve rizikó. Mivel a meccsek leginkább a foci meccsek, évtizedek óta nem a szurkolásról, hanem a balhéról szólnak.

Ami nem is csoda, mert jó foci itthon nincsen, legalább 25 éve. Annak ellenére, hogy iszonyatos pénzek forognak, és rengeteget ölnek bele állami szinten is.

De sok esetben inkább a “szurkolókkal” legalábbis azok egy részével van a baj. Mivel bepiálva, a balhé kedvéért botrányt okozók, a valóban szurkolni vágyókat is ilyen helyzetbe keverik bele.

Saját tapasztalatom:

Én azóta nem mentem gyerekkel még a pályák közelébe se, amióta (kb. 25 éve) a gyerekeim hisztériás sokkot kaptak a félelemtől, amit a meccsről kijövő meglehetősen ittas “szurkolók” vandál agresszív viselkedése váltott ki.

Pedig mi csak a metrón utaztunk haza a gyerekekkel az oviból jövet.

A “szurkolók” meg a Népligetnél szálltak be a metró kocsiba. És azon kívül, hogy artikulálatlanul ordibáltak, ami már magában is ijesztő volt, törtek-zúztak. Egyetlen megálló alatt leszanálták a metrókocsit. A gyerekeim, meg rémületükben hisztérikus síró görcsöt kaptak. És utána napokig nem is tudtak szabadulni ettől a félelemtől, egy darabig nem mertek metróval utazni, ezért jóval korábban kellett indulnunk, hogy metró helyett más útvonalon tudjunk oviba meg bölcsibe menni. És figyelni kellett, hogy mikor van meccs a Fradi stadionban, hogy aznap vagy jóval korábban, vagy más útvonalon utazzunk.

Ennek ellenére egyszer még az 1-es villamoson is hasonlóan jártunk, de ott az MTK stadionból jövő balhés emtékás és fradista “szurkolók” miatt.

A fradista kézilabda meccsek alkalmával is van gyakran gond, bár most már akkora a rendőri készültség, hogy nagyobb balhé nem volt már vagy 2 éve. Meg igyekeznek a szurkolókat elválasztva kiengedni, illetve biztosítani a külön buszokig való eljutásukat.

***

Elég szomorú, de a helyzet az, hogy amíg az ilyen elemeknek a sportszeretet és a szurkolás helyett a balhézás és a berúgás a jó buli, – és ezeket ki nem emelik, – addig a szülő felelőssége, hogy a gyermekeit ne vigye olyan tömegbe, ahol várhatóan balhé lesz. – Ettől függetlenül megrázó, hogy a gyereket is lefújták könnygázzal, de szerintem nem valószínű, hogy kifejezetten a gyereket akarták lefújni a rendőrök, – hanem csak “bekerült a szórásba”.

Ha valaki kisgyerekkel van, akkor őt lehetőleg ne vigye olyan helyre, ahol feltételezhetően botrány lesz és tettlegességre is sor kerülhet, – netán rendőri beavatkozás is várható.

Bár manapság ez már előfordulhat sajnos váratlanul is, de a focimeccs, és a tüntetés nem ebbe a körbe tartozik.

(Bár nem akarunk fekete jövőképet vetíteni, de ha így durvul el a hatalom hozzáállása is, akkor akár ennél rosszabbal is számolni kell majd; pl. hogy válogatás nélkül belelőnek a tömegbe, akár gumilövedékkel, akár ennél durvább módon. – Ahogyan ez már megtörtént 2006-ban is! Példaként említve: Október 23-án, gumilövedék által vesztette el szemét Nagy László).

Mindenesetre, nagyon reméljük, hogy a labdarúgó mérkőzések előbb-utóbb mégis csak a sportról fognak szólni, és nem a balhéról, egymás ócsárlásáról. Vagy ez utópia?

Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda

Hírdetés

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: CIKKEK, JEGYZETEK, Szegedi Bori, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.