Kik a felelősök a szíriai terrorizmusért?

“Az Egyesült Államok és Franciaország, felelős elsősorban a Szíriában zajló ártatlan vér kiontásáért”
A helyettes szír külügyminiszter, Faisal al-Meqdad, azt mondta kedden, hogy az amerikai és a francia kormányok felelősek a vérengzésért Szíriában.
Faisal al-Meqdad tette ezeket a megjegyzéseket egy interjúban kedden “Oroszország ma” televízióban, utalva az ezeket a fegyveres terrorista csoportokat támogató országokra.

A szíriai magas rangú diplomata hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Franciaország érdekében áll egy instabil helyzetet kialakítása és fenntartása, ezért vesz részt aktívan a terrorista csoportok létrehozásában és modern fegyverekkel való ellátásukban. Washington már korábban beismerte, hogy fegyvereket küldött ezen fegyveres csoportok számára Szíriába.

Faisal al-Meqdad még januárban a BT a béke elleni fenyegetések megvitatására összehívott konferencián feltette a kérdést A napi izraeli bűncselekmények a palesztin nép elleni háborús bűntettnek minősülnek, eszerint kell a felelőst megbüntetni … Ha ezeket a bűncselekményeket nem tekintik terrorizmusnak, akkor mit? Al Meqdad az izraeli magyarázkodás magas labdáját csapta le mikor – a zsidók, a terrorizmus elleni küzdelem és témára vonatkozó nemzetközi legitimáció ürügyén önvédelemre hivatkoztak – válaszként azt kérdezte: önvédelemnek nevezik, a települések hivatásszerű leölését és megsemmisítést?

Egyúttal sajnálat fejezte ki, hogy az ENSZ Biztonság Tanácsa igencsak szűkszavú azzal kapcsolatban, hogy az izraeliek rendszeresen megsértik az emberi jogokat, és az ENSZ alapokmányát. (De nem csak azt! Hisz a tilalmak ellenére Izrael évtizedek óta atomhatalom, különböző atomfegyvereit, titokban, de az USA hallgatólagos támogatásával és segítségével ért el, ráadásul terrorállamként működve óriási fenyegetést jelent az egész világra épp úgy, mint szűkebb földrajzi környezetére. – C.D.)

Mostani nyilatkozatában utalva a Kofi Annan, külön megbízott vezette ENSZ és az Arab Liga, béketervére, a miniszter-helyettes azt mondta, hogy „A szíriai kormány eddig is folyamatosan dolgozott a béketerv megvalósításán, és ez továbbra is így marad”.
Hivatkozott, a szíriai hadsereg és a fegyveres csoportok közötti legutóbbi összecsapásokra Szíria különböző részein, és elmondta, hogy a szíriai hadsereg képes a helyzet stabilizálására, és helyreállítására valamint a béke és nyugalom megteremtésére az országban.

Mint ismeretes Biztonsági Tanács felhatalmazást adott az UNSMIS létrehozására, – mely egy legfeljebb 300 fegyvertelen katonai megfigyelőből álló megfigyelő misszió, – egy kezdeti 90 napos időtartamra.
Faisal al-Meqdad szíriai külügyminiszter-helyettes még tavaly december 19-én az Arab Liga Kairóban fekvő székhelyén szerződést írt alá, amely szerint az Arab Liga figyelőcsoportot küld Szíriába. Ezt Oroszország és Libanon nagyon üdvözölte. Nabil Al Arabi az Arab Liga főigazgatója Kairóban tartott sajtóértekezleten kifejtette, hogy terv szerint összesen 100 főből áll a figyelőcsoport. Minden osztály 10 főből áll, és Szíria különböző helyükre utaznak majd. (Aztán ez valahogy a BT-nél átalakult 300 főre. – C.D.)

Feladatuk, egyrészt az erőszak beszüntetését és a tűzszünet betartását figyelemmel kísérni Szíriában, másrészt, támogatni az ENSZ és az Arab Államok Ligájának közös különmegbízottja, Kofi Annan által előterjesztett hatpontos béketerv teljes körű végrehajtását.

A terv felszólítja a szemben álló feleket, hogy vessenek véget az erőszaknak, biztosítsák a hozzáférést a humanitárius szervezetek segélynyújtásának, bocsájtsák szabadon a fogvatartottakat, és a kezdjék meg a politikai párbeszédet, amely figyelembe veszi a szíriai nép törekvéseit.

Ban Ki_Moon ENSZ főtitkár még ez év április 12-én bízta meg a norvég Robert Moon vezérőrnagyot a misszió vezetésével.

Szombaton a misszió vezetője, Robert Mood, a küldetés ideiglenes felfüggesztéséről tájékoztatott. A felfüggesztés egyik fő érve az a tény volt, hogy a megfigyelők veszélyben voltak az arab országban, a terrorista csoportok miatt.

Azonban Al Meqdad, nincsen egyedül a címben megfogalmazott véleményével

Az új iráni Parlament határozottan elítélte a védtelen a szírek kegyetlen mészárlását Houla-ban, mondván: az Egyesült Államok felelős a támadásért.
„Az ártatlan emberek barbár lemészárlása Houla és Homs városában, emlékeztet a terrorista atrocitásokra Sabra és Shatila városokban történtekre, és az emberi történelemben ez egy otromba szimbóluma a terrorista cselekményeknek és a tömeggyilkosságnak”, a 9. Majlis (parlament) törvényhozók nyilatkozták hétfőn.

Május 25-én, halálos összecsapások törtek ki szíriai erők és fegyveres csoportok között, Houla-ban és Homs-ban.  Az ENSZ Szíriába küldött megfigyelő missziójának vezetője, Robert Mood vezérőrnagy mondta egy eligazításon, hogy az ENSZ megfigyelők becslése szerint Houla-ban 108 ember vesztette életét, köztük 49 gyerek és 34 nő.

Az iráni törvényhozók szerint nem kétséges, hogy a terroristák felelősek az ilyen atrocitásokért, melyeket Nyugat valamint regionális és szövetségesei fegyvereztek fel és képzetek ki. „Az Egyesült Államokat el kell számoltatni Szíriával szembeni a számtalan inkorrekt eljárása miatt.” – mondták.

A törvényhozók felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy akadályozzák meg a fegyver szállítmányok bejuttatását Szíriába. Korábban az iráni külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehmanparast is elítélte a „gyanús” támadást Houla falu ellen, és hangsúlyozta a tettesek beazonosításának és a megbüntetésének szükségességét.

“A támadás a káosz és instabilitás megteremtése érdekében történt Szíriában, és elkövetők próbálják megakadályozni az utat a békés megoldásához” mondta Mehmanparast, iráni külügyminisztérium szóvivője május 27-én.

Cathair Donegal – Free Report World Service

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.