Meghallgatta a devizahitelesek panaszait a miniszterelnök – felesége

Balogh Béla a Koppány csoport elnöke és Póka László a Nem adom a házamat mozgalom vezetője Fotó Hír24 neményi MártonLévai Anikóval beszéltek a Koppány csoport és a Nem adom a házamat mozgalom vezetői. Meghallgatta az otthonvédőket, majd azt mondta: “Értem”. – Ezzel vége is lett a tüntetésnek.

1. Hőség-menet – 2. Orbán Viktor helyett… – 3. “Álszent Fidesz!”

Ahogyan a tegnapi napon élő helyszíni tudósításunkban már beszámoltunk; A devizahitelesek, a Koppány csoport és a Nem adom a házam mozgalom vezetésével, – a Kúria határozata ellen demonstráltak a Markó utcában, majd vonulásba kezdtek keresztül a városon, – Orbán Viktor budai villája felé.

Szintén tegnap írtuk: “A Kúria elkaszálta a devizahiteleseket! – Megszületett az ítélet. Tudósítónk jelentése szerint: Mégis érvényes az az OTP-s devizahitel-szerződés, amelyről tavaly decemberben a Fővárosi Törvényszék úgy határozott, semmisnek kell tekinteni. Az otthonvédők felháborodással fogadták a precedensnek vehetőt ítéletet. – A tüntetők elhagyják a helyszínt, – vonulás kezdődik. – A menet célja: Orbán Viktor miniszterelnök rezidenciája…”

1. Hőség-menet

Nos, a vonulás eléggé lihegősre sikeredett. Volt, aki bírta, volt, aki nem és kidőlt, – ezalatt a rendőrök vizet osztottak a népnek. A miniszterelnök házához meredek úton kellett fölcaplatni, és több kísérő autó kuplungja is leégett, vagy hűtővize felforrt.

Ezt megelőzően mindenkit szembesítettek Orbán Viktor 2006-ban elhangzott szavaival; “Ha a nép életét veszélyezteti egy kormány, akkor a népnek joga van elzavarni azt a kormányt.”

Póka László a Nem adom a házamat mozgalom vezetője Fotó Hír24 Neményi MártonEzt Orbán, az akkori ellenzék vezére, feltesszük Thomas Jefferson gondolataiból merítette, melyek a néppel és annak kormányával kapcsolatban így szólnak:  “Ha a jogbitorlás és a visszaélések célja a zsarnoki hatalom megszerzése, s eme szándék a nép számára nyilvánvalóvá válik, a népnek joga és kötelessége az ilyen uralmat lerázni és sorsát, biztonságát jobb őrökre bízni.”

Mire a tiltakozó devizahitelesek “harci-menete” (idézet a Facebookról – a szerk.) a budai villanegyedbe ért, addigra a Terrorelhárító Központ egységei lezárták a kormányfő házának körzetét.

2. Orbán Viktor helyett…

Erről a Hír24 helyszínen tartózkodó tudósítója így számolt be: “A tüntetők azt kérték a Készenléti Rendőrség munkatársaitól, hogy engedjék őket Orbán Viktor háza elé, majd amikor ennek nem tettek eleget, megpróbálták arrébb nyomni a rendőrsorfalat. A rendőrök azonban ellenálltak, a tüntetők nem jutottak előbbre. A tüntetők közül többen azt skandálták: “Orbán Viktor jöjjön ki!”

A tüntetők először egyezkedni kezdtek a rendőrökkel, hogy bemehessenek a miniszterelnök háza elé, hogy elmondják követeléseiket. Arra engedélyt kaptak volna, hogy ezt közülük hárman megtegyék. Azonban ez a felkínált lehetőség nem felelt meg nekik.

Így sajátos dulakodás alakult ki: felsorakoztak, megfogták egymást vállát, és így kezdték el nyomni a rendőrsorfalat. Majd közölték velük, hogy a visszatolják őket az autóig, akkor rendben, nyertek a rendőrök. A feladatot teljesítették a rend őrei, közben páran el is estek a tüntetők közül, komolyabb sérülés nem történt.

Sajátos dulakodás alakult ki Fotó Neményi Márton Hír24Páran el is estek Fotó Neményi Márton Hír24Végül Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége kijött a házból, hogy meghallgassa őket.

A miniszterelnök feleségének a demonstrálók képviselői, (Balogh Béla, a Koppány csoport elnöke és Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom vezetője, – SzRTI.) – azt mondták, hogy eddig 3 ezer ember halt bele a devizahitelek okozta “anyagi csődbe”, és felidézték, hogy Orbán Viktor 2008-ban kijelentette: “Senkit nem hagynak az út szélén”.

Lévai Anikó Póka László Balogh BélaKözölték: Ha a miniszterelnök “tisztességesen akarja az országot ebben a helyzetben vezetni”, akkor “kötelessége” mindent megtenni a helyzet megoldásáért. Lévai Anikó megígérte a demonstrálóknak, hogy átadja az üzenetet férjének. A tüntetők megtapsolták, majd a demonstráció véget ért.”

A HVG szerint a demonstrálók egyik vezetője ezután azt mondta; “Elérték, amit akartak” – Így elindultak visszafelé.

3. “Álszent Fidesz!”

alszent_fidesz“Avagy ki választja a bírákat?” – Teszi fel a kérdést a Munkáspárt a honlapján. Majd így folytatja:

“A Fidesz véleménye szerint a Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben – mondta Kocsis Máté.  A Fidesz úgy tesz, mintha szívvel-lélekkel a devizahitelesek oldalán állna. A bírók az alaptörvény szerint csak a törvénynek vannak alárendelve, de valaki megválasztja őket. A Kúria elnökét az Fideszes többség választotta. A hivatásos bírákat az ugyancsak Fideszes többség által megválasztott köztársasági elnök nevezte ki. Akkor miről beszélünk?

Ti szavatok:

A Fidesz véleménye szerint a Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté. devizahitelesekkel szemben – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté. A kormánypárt kommunikációs igazgatója arra reagált, hogy a Kúria csütörtökön hirdetett ítéletet abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta. A döntés szerint a vitatott devizahitel-szerződés érvényes.

A Fidesz számára a döntés elfogadhatatlan és felháborító, a devizakárosultak joggal érezhetik úgy, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket – folytatta. A határozatnak beláthatatlan pénzügyi következményei lehetnek a devizakárosultakra nézve – tette hozzá.

Utalt arra, hogy Horvátországban egy hasonló ügyben az igazságszolgáltatás nyolc bankkal szemben hozott ítéletet. Azt is kijelentette, hogy a károsultak a devizacsapdát a „Gyurcsány-Bajnai-korszaknak köszönhetik”, ugyanis 2002-2010 között 140-szeresére nőtt a lakosság devizaadóssága. Az akkori, a bankok számára kedvező paktumon alapuló gazdaságpolitika hozta létre ezt a helyzetet – mondta.”

Mi szavunk:

A Kúria elnökét az Országgyűlés választja. A jelenlegi elnököt a Fideszes többség választotta. A hivatásos bírákat az ugyancsak Fideszes többség által megválasztott köztársasági elnök nevezi ki.”írja a Munkáspárt.

Akkor miről beszélünk?

Összeállította: Szabad Riport Tudósító Iroda

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: OTTHONVÉDELEM, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.