“A tárgyalások ideje lejárt” – Általános sztájk Franciaországban a Kormány ellen

Párizs, 2022. október 18. kedd (MB)

Franciaországot kedden általános sztrájk bénította meg. A dolgozók az infláció által felemésztett bérük emelését követelték. A munkabeszüntetést kormányellenes tüntetések kísérték, néhány városban a tüntetők összecsaptak a csendőrséggel – jelentették a hírügynökségek Párizsból.

Az elégedetlenség szikrája attól lobbant lángra, hogy a munkáltatók, a kormány nyomására nem tettek eleget az olajfinomítókban dolgozók 10 százalékos bérkövetelésének, a munkások ezért ölbe tették a kezüket, a benzinkutaknál pedig óriási sorok alakultak ki, és órákig kellett várni, míg az autósok tankolhattak. Üzemanyag híján átmenetileg bezárt a benzinkutak 30 százaléka. Különösen Párizst és Észak-Franciaországot sújtotta, hogy sok helyütt nem lehetett üzemanyaghoz jutni.

A finomítók megmozdulása lavinaszerűen söpört végig az országon, csatlakozott hozzá az egész ipar, a vasutasok, a metrósok, a tanárok, a közszolgálatban dolgozó8k. A sztrájk miatt két vonat közül csak egy indult.

„A tárgyalások ideje lejárt” kijelentésével olajat öntött a tűzre Bruno Le Maire gazdasági miniszter. A tiltakozás nyomban kormányellenessé vált, a szakszervezetek tehetetlenséggel vádolják Macron elnököt amiatt, hogy nem fékezi meg az árakat, Macron pedig a baloldalt teszi felelőssé a feszültség szításáért, és tudatta, hogy türelme nem határtalan.

Az általános sztrájk mindössze két nappal követte a megélhetés súlyosbodása miatt tartott párizsi tüntetést.

Kiadta: Magyar Békekör

bekekor.wordpress.com

 

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s