Békekör; Nato szankciók Oroszország ellen – “Eljött az ideje az ellenlépésnek”

  1. Szimferopol, Moszkva, 2022. augusztus 17. szerda (MB)

Az oroszországi katonai objektumok elleni támadások miatt orosz körökben felmerült a csapásmérés gondolata az ukrajnai döntéshozó központokra – jelentette szerdán a Magyar Békekör tudósítója.

A krími parlament elnöke kedden nyilvánosan is kifejezésre juttatta ezt sürgető javaslatát. Vlagyimir Konsztantinov szerint „eljött az ideje” az ellenlépésnek.

A 2014. évi krími népszavazás eredményeként Oroszországhoz visszacsatolt Krímet az ukrán fegyveres erőkkel koordinált NATO-támadások érik. A szaki légitámaszpontra mért augusztus 9-i csapás után 16-án a dzsankoji lőszerraktárt robbantották fel, ami miatt három ezer embert ki kellett lakoltatni otthonából.

Néhány nappal ezelőtt brit kémrepülőgép sértette meg az orosz légteret a Fekete-tenger fölött. Egy napra rá újabb brit kémberepülés történt. London kifejezetten hivalkodott provokációjával. Mielőtt útba indította volna RC-135 rádiótechnikai felderítő és rádióelektronikai hadviselésre alkalmas repülőgépét, engedélyt kért az oroszoktól arra, hogy a Barents-tengeri Szvjatoj Nosz foktól átrepülhessen Oroszország felett a Fekete-tengerig. Orosz részről természetesen megtagadták az engedélyt, de a brit gép ennek ellenére behatolt az orosz légtérbe, s egy MIG31BM vadászgépnek kellett jobb belátásra bírnia.

Nyitott kérdés, vajon elkerülhető-e a nukleáris katasztrófa a zaporozsjei atomerőmű nyugati fegyverekkel történő ukrán ostromlása miatt. Újabban már nem csak az erőmű közelébe csapódnak be nyugati fegyverzetből származó lövedékek, hanem magát az erőművet is érintik. (A zaporozsjei atomerőmű március 4. óta orosz ellenőrzés alatt áll.)

Ha az orosz vezetés továbbra is érvényt akar szerezni Ukrajna demilitarizálásának és semlegesítésének – mint ahogyan tervezi -, új választ kell adnia arra, hogyan kívánja valóra váltani célját olyan körülmények között, amikor a Nyugat nem csak Ukrajna demilitarizálását teszi kétségessé, hanem Oroszország ellen irányuló támadó akciókra is ragadtatja magát – véli a Békekör tudósítója.

Többek között az új fejleményekkel hozzák összefüggésbe Sojgu védelmi miniszter és Putyin elnök keddi megnyilatkozásait. Sojgu tudatta: a NATO-nak nem lehet kétsége afelől, hogy Oroszország valóra fogja váltani célját. A NATO lerántotta magáról védelmi álarcát, és nyíltan vállalja, hogy uralkodni akar – adta értésre Sojgu.

Putyin szerint a Nyugat kétségbeesetten ragaszkodik tovatűnő hegemóniájához, az egypólusú világrend azonban már a múlté. A Nyugatnak konfliktusokra van szüksége ahhoz, hogy hatalmát a világ felett megőrizze, ezért az USA és szövetségesei aktívan beavatkoznak más országok ügyeibe, provokálnak, konfliktusokat, polgárháborút szítanak. Ukrajnában is ez történik. Ágyútölteléknek használják az ukrán népet – mondta.+++

Magyar Békekör / bekekor.wordpress.com

 

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s