Sok magyar eddig nem igazán mosott kezet :(

Én mindig is egy különleges esetnek számítottam azzal a tulajdonságommal, hogy örökké kezet mostam. Például a benzinkúton is, mikor a tankolás után mentem vécére, akkor a toalett előtt is kezet mostam, (vajon miért?) és természetesen utána is.

De menjetek és figyeljétek csak meg, hogy hány férfi mossa meg a kezét miután végzett a toaletten? Kevés. Én úgy számoltam, hogy 10 férfi közül, egy vagy kettő az, aki megmossa a kezét a toalett használata után. – Na talán napjainkban több, a vírussal összefüggő higiéniai kampány miatt. Talán öten, vagy hatan is megmossák a kezüket 10 közül, a mellékhelyiség használata után.

Aki pedig nem, az azzal a kézzel, amivel a dolgát végezte, azzal nyúl hozzá az ételhez, kilincshez, vagy éppen az autó kormányához. Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy erről eddig miért nem beszélt senki? MIÉRT KELLETT EHHEZ EGY KORONAVÍRUS, MIÉRT KELLETT EHHEZ EGY EGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁGHELYZET, HOGY AZ EMBEREK ELKEZDJÉK MOSNI A KEZÜKET?

De így volt ez az éttermi toalettekben, vagy más nyilvános helyeken is. Azt, hogy a nőknél mi a helyzet, nem tudom, hisz sosem voltam bejáratos az idegen hölgyek intim terébe. De bizony, bizony a férfiaknak elenyészően kis része mosta meg a kezét a dolga végeztével.

*

De, ami a legjobban meglepett és megdöbbentett az az, hogy némely egészségügyi dolgozónál is hasonló higiéniai állapotokat tapasztaltam. Pontosabban higiéniai hozzáállást, vagyis hozzá NEM állást.

A feleségem háztartási balesetet szenvedett, a lábán megsérült a forró víztől és kihívtam hozzá mentőket. Nos, a mentős nem vitte el, mert szerinte annyira nem volt súlyos a forró víz okozta sérülés, de nem is ezen lepődtem meg. Hanem azon, hogy miután a mentős lekezelte, készítettem neki a fürdőszobában forró vizet, folyékony szappant, papírtörölközőt, de nem kellett neki. Levette a kesztyűt bedobta a szemétbe és elment.

Aztán, mikor kijött a háziorvos másnap, neki is készítettem forró vizet, fertőtlenítőszert, papírtörölközőt, de neki sem kellett. Hanem levette a kesztyűt és ment tovább.

Aztán jött egy nővér, az sem mosott kezet a seb bekötözése után.

Aztán a negyedik egészségügyi dolgozó, egy újabb kis nővér, a kesztyű levételét követően, – reklamált végre a kézmosó készlet, (forró víz, kézfertőtlenítő, papír törülköző), után, – mert okulván az előzőkből, neki már nem is szóltam, – de nagyon megkönnyebbültem, mikor kérte a vizet és a folyékony szappant, – hogy azért mégsem annyira rossz a helyzet. S boldogan vezettem őt a fürdőszobába.

Miről beszélünk, akkor a Koronavírus könnyen terjedésével kapcsolatban? Úgy hallottam, hogy máshol sem mindig a legideálisabbak a higiéniai viszonyok Európában. Úgymint a rendszeres kézmosás, fürdés, tisztálkodás, s lehet hogy ez is közrejátszik a vírus viszonylag könnyű terjedésében. De ezt nem tudom biztosan, hogy hol, melyik országban, de ez talán világos találgatás nélkül is.

Egyet biztosan tudok; Magyarországon igenis komoly problémák voltak a kézmosással. Remélem most már csak múlt időben beszélhetünk. Mert szinte minden órában elmondják a tévében, rádióban, hogy kezet kell mosni, így most talán a megfelelő gyakorisággal mossák meg az emberek a kezüket.

S mint tudjuk, a kézmosás, s a meleg vízben történt fertőtlenítés, vagy akár egy egyszerű lúgos kézmosás, – elpusztítja a Koronavírust, más kórokozókkal együtt.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos mondta a következőt erről:

“Ez a vírus, egy nagyon érzékeny kórokozó. Tehát a (szabad) környezetben nagyon gyorsan elveszíti a megbetegítő képességét. Kiszáradt néhány órán belül, illetve már 50-60 fokon el is pusztul. Nagyon érzékeny a klórtartalmú fertőtlenítő szerekre…”

1865 augusztus 13-án halt meg nemzetünk egyik legnagyobb orvosa; Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Ő is kifejezetten hangsúlyozta a kézmosás és a rendszeres kézfertőtlenítés fontosságát, főleg a terhes kismamák vizsgálata előtt. Ezzel az egyszerű módszerrel sikerült legyőznie a gyermekágyi lázat, mely azelőtt sok áldozatot szedett a kismamák körében.

Így őt a nemzetünk nagyjai között emlegethetjük. Ám a halála óta eltelt 155 év sem volt elég ahhoz, hogy a magyarok körében általánossá váljon a rendszeres kézmosás. A Koronavírus kellett ehhez, hogy a kézmosási kampánnyal sulykolják az emberekbe a rendszeres, sőt a gyakori kézmosás fontosságát. Mert bizony van olyan magyar férfi, aki higiénia tekintetében vagy 150 évvel van lemaradva a korunktól. De reméljük, hogy ez most változni fog. És végre tömegesen fognak kezet mosni nap, mint nap.

Garbolczy János / Szabad Riport

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s