Merkel Pekingben

Angela Merkel, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja & Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke, a Kínai Kommunista Párt főtitkára

– Xi Jinping Pekingben találkozott Angela Merkellel –

Xi Jinping kínai államelnök szeptember 6-án Pekingben találkozott Angela Merkellel, a kínai látogatáson tartózkodó német kancellárral.

Xi Jinping a találkozó során rámutatott, hogy Kína be fogja tartani a nyitási politika szélesítésével kapcsolatban tett ígéreteit. A kínai piac elég nagy, a további fejlődésével pedig egyre nagyobbá válik, ugyanakkor a nyitás politika a feldolgozó szektorokról folyamatosan a szolgáltatási ágazatokra helyeződik át. E folyamat Németországnak és a világ más országainak is új lehetőségeket jelent.

Xi Jinping a német kancellárnak elmondta, hogy a nemzetközi többoldalú kereskedelmi rendszer alapvető szabályainak megvédésével kapcsolatban Kína és Európa érdeke megegyezik. Kína és Németország, mint a világ fontos gazdasági hatalmai és nagy befolyással rendelkező országai, kötelesek határozottan fellépni ebben a kérdésben, hogy közösen támogassák a nemzetközi méltányosságot és igazságosságot, kötelesek kiállni a szabadkereskedelemért és a többpólusú rendszerért.

***

Angela Merkel pekingi látogatása során 11 gazdasági megállapodást is aláírtak a vele utazó cégvezetők, repülőgép-gyártástól kezdve egészen a biztosításokig.

A látogatás időzítése több szempontból is figyelmet érdemel: egyrészt a kínai-amerikai kereskedelmi háború idején Washington árulásként fogja fel a szerződéseket, másrészt viszont a lassuló német gazdaságnak szüksége van az export növelésére.

Li Keqiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke & Angela Merkel, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja

Harmadrészt pedig az időnként erőszakba forduló hongkongi tüntetések miatt Peking egyre nagyobb diplomáciai össztűz alá került. Li Ko-csiang miniszterelnök igyekezett megnyugtatni a német delegációt:

„A kínai kormány fáradhatatlanul őrzi az egy ország, két rendszer, és a Hongkongot a hongkongiak vezetik elvét, és teljes erejével támogatja a különleges közigazgatási övezet kormányát, hogy fékezze meg az erőszakot, és állítsa helyre a törvényes rendet”

Eközben Berlinben élő hongkongiak és szimpatizánsaik a hivatala előtt tüntettek, a kancellár támogatását kérve. Angela Merkel Pekingben kijelentette: a hongkongi helyzet békés megoldását várja.

Videó:

Xinhua, Chinaplus/CRI, Euronews, Szabad Riport

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s