Owen és Haatchi – A nyomorék kisfiú és a segítő kutya

Haatchi, akit volt gazdái kikötöttek a vasúti sínekhez, s a vonat levágta a lábát, hosszadalmas gyógyulása után segítő kutya lett. Azonnal elfogadta Owent, a rokkant kisfiút.

Owent, a szintén rokkant kutyával kialakult szoros érzelmi kapcsolata hozta ki, a betegségének súlyosbodása miatt érzett apátiából, s vált életük nyugodtá, kiegyensúlyozottá és szeretetteljessé.

És, amikor a legnagyobb angol kutyakiállításon, s kutyás versenyen, a ‘Crufst’-on elnyerték az ‘Élet barátai’ díjat, örömük határtalan volt.

***

Ezt a történetet itt azért tettük közzé, mert nagy hiány van mostanában Magyarországon azokból a sztorikból, ahol az (egyre sűrűsödő) állatkínzási ügyeket ilyen lelkiismeretesen és humánusan oldanak meg.

Itt lelövöldözik a kóbor kutyákat a vadászok (5 ezret egy évben), és meg se fordul a fejükben, hogy megmentsék őket, ha megsebesülnek, s felgyógyulásuk után segítő kutyát neveljenek belőle.

Itt a hatalom barbár, s nem törődik az állatok jólétével, ahogyan az elesett emberek jólétével sem.

“Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége megmutatkozik abban, ahogyan az állatokkal bánik” (Gandhi)

És bizony a fentiek ismeretében elmondhatjuk, hogy ebben a tekintetben(is) – Magyarország – az Egyesült Királysághoz képest, – évszázadokkal maradt le.

***

Történet az otthon mögött – Owen és Haatchi

(The Story Behind The Home – Owen and Haatchi)

Egy fiú és kutyája

(A Boy and His Dog)

Haatchi és Owen: Egy igaz barátság története

Történetünk 2012 januárjában kezdődött, amikor Haatchit, az akkor még nem egészen egy éves juhászkutyát valahol Észak-Londonban, gazdái a vasúti sínek mellé kötözték, és mire a mozdonyvezető észbe kapott, addigra magával sodorta szegény ebet. Haatchi öt napig tántorgott, mire a helyi állatvédők megtalálták, sajnos ez az idő elég volt ahhoz, hogy egy fertőzés megtámadja, aminek következtében az addigra már amúgy is teljesen legyengült állat elvesztette a farkának egy részét, és az egyik hátsó lába is súlyosan megsérült. Annyira, hogy nem sokkal a baleset után amputálni kellett. Az állatvédők valamennyien egyetértettek abban, hogy ez a szerencsétlenül járt kutya egy újabb példája az emberi kegyetlenségnek, de akkor még nem is sejtették, hogy Haatchi megpróbáltatásokkal teli élete ellenére egy új esélyt jelent egy kisfiúnak, aki egy ritka genetikai betegséggel küzd.

A nyolcéves Owen Hawkins Schwarz-Jampel szindrómában szenvedett, ami egy ritka betegség, legfőbb tünete pedig az izmok hirtelen összerándulása. Mielőtt a kisfiú találkozott Haatchival kirekesztettnek érezte magát és képtelen volt bármilyen közösségbe beilleszkedni. Aztán jött ez a kutya, és minden megváltozott. Talán az a különleges kapocs az oka, ami embert és állatot összeköt, vagy egyszerűen csak érezték, hogy mindkettőjük hasonló megpróbáltatásokon ment keresztül, nem tudjuk… De Owen egyik pillanatról a másikra többé már nem ódzkodott attól, hogy emberek közé menjen, sokkal kiegyensúlyozottabb, és vidámabb lett, pont olyan, mint ahogy az egy korabeli kisfiúhoz illik. Haatchi pedig új gazdára lelt Owen személyében, és a képeket elnézve… látszik, hogy milyen nagyon szeretik egymást.

REP Interactive, Dog Blog, Neszeszer blog, Szabad Riport/Fort András

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: Fort András, JEGYZETEK, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s