Erősödő kínai-török együttműködés, a terrorizmus elleni harcban – Erdogan Kínában

Xi Jinping és Recep Tayyip Erdogan tárgyalást folytatott

A Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Xi Jinping kínai államelnök július 2-án a Népi Gyűlés Házában tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Xi Jinping a találkozón rámutatott, hogy Kína és Törökország is fontos új feltörekvő és fejlődő ország, nagy a jelentősége, hogy a két fél megerősíti stratégiai együttműködéseit.

A két országnak növelnie kell a kölcsönös politikai bizalmat, meg kell erősíteniük a stratégiai kommunikációt, tiszteletben kell tartaniuk egymás kulcsfontosságú érdekeit a szuverenitás, a függetlenség és a területi integritás kapcsán, meg kell szilárdítaniuk a kínai–török stratégiai együttműködési kapcsolatok fejlesztésének politikai alapját, biztosítaniuk kell a két fél közötti kapcsolatok egészséges és stabil pályán működését, valódi akciókkal kell előmozdítani az antiterrorista biztonsági együttműködéseket.

A kínai államelnök kifejtette, Kína elégedetten veszi tudomásul, hogy Erdogan török elnök többször megismételte,

egyetlen erőnek sem engedi, hogy Törökország területén Kína elleni szeparatista tevékenységet folytasson, (lásd pl. az ujgur szeparatistákat, akik közül jó páran harcoltak az Iszlám Állam oldalán – SzRTI),   és a török fél többször megerősítette, hogy támogatja a kínai fél terrorizmus elleni tevékenységeit.

Kína kész a török féllel megerősíteni a nemzetközi antiterrorista együttműködéseket, mondta Xi Jinping kínai államelnök.

Erdogan török elnök a találkozón kifejtette, hogy az 1000 éves ősi selyemúttal összekötött török–kínai barátság hosszú múltra tekinthet vissza, és manapság is tovább erősödik.

A szoros török–kínai kapcsolatok a régió békéje és virágzása számára rendkívül fontosak. Törökország erőfeszítéseket tesz a Kínával meglévő kapcsolatainak fejlesztésére, elmélyíti az együttműködéseket Kínával, rendületlenül kitart az „egy Kína” elv mellett, nem engedi, hogy bárki megrontsa a török–kínai kapcsolatokat, hangsúlyozta a török elnök.

CRI – SzRTI

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s