Az első kínai emlékmű Franciaországban

Franciaországban emlékmű készült a 100 éve ott tanult kínai fiatalok emlékére

A Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) jelentése szerint; május 4-én a közép-franciaországi, Montargis városban ünnepélyes keretek közt átadták azt az emlékművet, amely a 100 éve Franciaországba érkező első kínai fiatalok útjára emlékezik. A fiatalok dolgozni és tanulni érkeztek akkor a nyugat-európai országba.

Az ünnepségen részt vettek:

Zhai Jun, Kína franciaországi nagykövete, Wu Weishan, a Kínai Szépművészeti Múzeum vezetője, Buon Tan, a francia parlament francia–kínai baráti csoportjának elnöke, Jean-Marc Falcone, Centre-Val de Loire régió kormányzója, Benoit Digeon, Montargis polgármestere, valamint Kína franciaországi nagykövetségének fiatal diplomatái, a Franciaországban tanuló kínai ösztöndíjasok és a Franciaországban működő kínai cégek fiatal képviselői, – összesen több mint kétszázan.

Zhai Jun a szoboravatón tartott beszédében kifejtette, hogy 100 évvel ezelőtt egy csoport kínai fiatal a tengeren keresztül érkezett Franciaországba, ahol fejlett tudományt, technikát és innovációt tanultak, így keresvén a saját nemzetük megmentésének útját.

Ezen fiatalokkal együtt érkezett akkor az a két kínai ifjú is, akik később a Kínai Népköztársaság megalapítói között dolgoztak; Zhou Enlai és Deng Xiaoping is. Továbbá még sokan, akik később a modern kínai oktatás, tudomány, kultúra és művészet megalapozói lettek. Az ő nagy eredményeikre érdemes örökké emlékezni. Ezen elődök emlékezete, a kínai–francia kapcsolatok kincsévé vált.

CRI (China Radio International) – SzRTI

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s