Kambodzsa, a vízi királyság – Természetfilm

“Indokina vadvilága; Kambodzsa” – “Cambodia, the Water Kingdom”

Az Animal Planet lenyűgöző természetfilmje a dél-kelet ázsiai Kambodzsa csodálatos vadvilágáról, természet- és vízrajzáról, – s egy titokzatos letűnt civilizációról; a dzsungelben lassan elvesző ‘Angkor Wat’ városáról…

***

Attenborough: Az Édenkert nincs többé

“Az Édenkert nincs többé!” jelentette ki Sir David Attenborough, aki felszólalt a világ gazdasági és pénzügyi elitjének éves találkozóján, a Davosi Világgazdasági Fórumon.

Sürgette a világ vezetőit, hogy újítsák meg erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben, még mielőtt a károk helyrehozhatatlanná válnak.

A 92 éves Attenborough kitért arra is, hogy az emberi tevékenység révén a világ egy új szakaszba lépett, amely azzal fenyeget, hogy aláássa a civilizációnkat.

„Szó szerint egy másik korszakból származom” – mondta Sir Attenborough, mivel ő még a holocén földtörténeti korban született. Ez volt az a 12 ezer éves periódus, amit a klimatikus viszonyok stabilitása jellemzett, s amely lehetővé tette az emberek számára, hogy letelepedjenek, földet műveljenek, állatokat tenyésszenek, építkezzenek, megalapítsák a gazdaságot és a társadalmakat, létrehozzák a civilizációkat. – “Ennek köszönhetően lettünk azzá a globálisan összekapcsolt fajjá, ami vagyunk. De ez a stabilitás az életem folyamán odalett.” mondotta.

„A holocénnak vége, az Édenkert nincs többé. Olyan mértékben változtattuk meg a világot hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénban, az emberek korszakában.”

Figyelmeztetése szerint túl kell lépnünk a bűntudaton és a vádaskodásokon, és gyorsan neki kell kezdeni a gyakorlati változtatásoknak. A Világgazdasági Fórum előtt készült felmérés alapján a jelenleg a környezeti fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra.

Attenborough beszédében még elmondta; őt is meglepte, milyen gyorsasággal sérült a környezet: tévés karrierje alatt végig követhette, milyen károkat szenved el a természet az ember miatt. Szerinte ha az emberek megértik, mi forog itt kockán, akkor engedni fogják a kormányoknak, hogy megvalósítsák a szükséges lépéseket.

Mint mondta, két éven belül meg fog születni az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, a fenntartható fejlődésről. Ha az ezekben foglaltakat be tudjuk tartani, akkor van esély, hogy átvészeljük ezt a korszakot. Épp ezért szerinte a

következő pár év, >> a következő pár ezer évet is meghatározhatja.

Beszéde után újságíróknak elmondta, hogy szükség van a gazdasági modellek megváltoztatására. A növekedés a végéhez fog érni, akár hirtelen, akár egy irányított módon. Felidézte a régi mondást, miszerint;

“Aki azt gondolja, hogy lehetséges a végtelen növekedés, – véges feltételek közepette, – az vagy őrült vagy közgazdász.”

Fort András / Szabad Riport

Források: Animal Planet, The Guardian, Greenfo
Hírdetés

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: Fort András, HÍREK, RIPORTOK, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s