Hét éve ugrott ki az ablakon Stiaszni Éva devizahiteles munkásnő

A Magyar Szociális Fórum hétfőn felidézte annak a metróvezető munkásnőnek az emlékét, aki hét évvel ezelőtt kivetette magát óbudai lakásának ablakából, amikor kilakoltatói rátörték az ajtót.

(Információink szerint; a kilakoltatást végző csapat a Császti És Szunnics Végrehajtói Iroda munkatársaiból és az ő parancsaikat teljesítő rendőrökből állt – Szabad Riport).

Az egész országot megrázó eset 2011. október 6-án történt. Az 51 éves Stiaszni Éva nem tudta fizetni devizahiteles törlesztő részleteit.

Voltak hónapok, amikor egyetlen fillért sem kapott kézhez a fizetéséből, mert egész járandóságát levonták tartozás címén.

Három munkát vállalt, mégsem keresett annyit, hogy törleszteni tudja 2006-ban felvett 4,8 millió forintos tartozását, melyet 2007-ben kiváltott egy svájci frank alapú 5,5 millió forintos hitellel. A Raiffeisen Bank felmondta a szerződését. A földhivatali tulajdoni lap szerint tartozása 134.618 forint főkövetelésből és járulékaiból állt. Soha, senkinek sem panaszkodott, és nem is kért segítséget – mesélte édesanyja és lánya.

Lányának küldött utolsó SMS-üzenete így szólt: „Nagyon szeretlek, de már nem bírom ezt az igazságtalanságot. Bocsáss meg nekem!”

Október 26-i temetése társadalmi tiltakozássá vált a történtek miatt annak dacára is, hogy a hatóság megakadályozta a sajtó részvételét az eseményen. A gyászmenetben több százan vonultak föl kezükben Stiaszni Éva mosolygó arcképével, és feliratával: “Halálba kergették a bűnösök.”

(A sajtót persze hiába tiltották ki. Az agyonfizetett fősodratú média munkatársai ugyan maguktól el is mentek, de mi nem. A temetési menetben ott voltak a Szociális Fórum, a Fehér Kéményseprők, valamint a Munkáspárt aktivistái – Szabad Riport).

A Magyar Szociális Fórum az évforduló kapcsán megírta: azóta is megoldatlan a devizahitel-kérdés, devizahiteles és nem devizahiteles emberek ezreitől veszik el egyetlen otthonukat. Köztük 10 gyermekes családtól, mindkét lábára amputált asszonytól, terhes kismamától, és 92 éves asszonytól, aki elhalt fia adósságát örökölte.

Stiaszni Éva tragédiája óta több százan dobták el maguktól az életet hasonló okokból, több ezren pedig reménytelenségükben, kilátástalanságukban.

A sorban egy 31 éves közfoglalkoztatású asszony követte. Ő Dunaújvárosban vetette magát a mélybe a toronyépület kilencedik emeletéről. Tettét október 26-án, Éva temetésének 2-ik évfordulóján követte el.

Magyar Szociális Fórum, – Szabad Riport / Fort András

***

Kapcsolódó anyag: A kapitalizmus áldozatai; Stiaszni Éva

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: Fort András, OTTHONVÉDELEM, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s