Helikopter a hátsó kertben – Légimentők akcióban Pilisen

…”A hívást követően 12 perc múlva landolt a helikopter… Ezen idő alatt a földi mentősök újraélesztették a beteget…”

A szüret vége felé jártak már, éppen a mustot fejtették a szőlőben, amikor a férfi hirtelen összeesett, epilepszia rohamot kapott. Hatalmasat csattan a feje pince melletti a betonon.

Azt mondják, hogy máskor is kapott már rohamot, de ekkorát még sosem esett, a fejét még így nem verte be. És ez volt igazán a baj.

Munkatársai hiába élesztgették. Az epilepszia roham, a nagyon kegyetlen tud lenni. Mikor a remegése alábbhagyott, stabil oldalfektetésbe helyezték, biztosították légzését, aztán egyikük rohant telefonálni.

Esetkocsit kért, mert nagyon rossz állapotban volt a férfi. Nehezen lélegzett, feje vérzett, arca elkékült.

A esetkocsi 10 perc múlva már ott volt, de miután a mentőorvos megvizsgálta a beteget, azonnal helikopterért telefonált, mert látta, hogy a mentőautó, bármilyen gyors is, nem biztos, hogy még be tud érni vele a kórházba.

A hívást követően 12 perc múlva landolt a helikopter, a szomszédos ház hátsó kertjében. Ezen idő alatt a földi mentősök újraélesztették, s szállítható állapotba hozták a beteget.

A helikopter leszállását bemutató videót, hirtelenjében még telefonnal készítettem, de a többi felvétel, s a felszállás már valódi kamerával készült.

A légimentő személyzetének és a pilótájának az engedélyét is kikértem a fotózáshoz. Minden további nélkül beleegyeztek, azzal a feltétellel, hogy a beteg nem lehet rajta egy felvételen sem.

Ez természetes. Hiszen engem, s gondolom az olvasókat is, inkább ez a modern gép érdekelt,

amivel most a jelek szerint ismét megmentik egy ember életét.

Miután stabilizálták a beteg állapotát, gépre kötötték, s oxigénnel lélegeztették, – hordágyon beemelték a helikopter gyomrába.

Majd hatalmas dübörgéssel égnek szökkent a madár, rotorja vad szelet kavart az udvaron. S elindult a beteggel a ceglédi kórházba.

Köszönjük a mentősöknek, mind az esetkocsi, s a helikopter személyzetének, hogy ilyen gyorsan és szakszerűen végezték munkájukat. Lehetőséget teremtve egy ember megmentésére.

Most már a kórházban dől el minden.

Fort András – SzRTI

Támogasd te is a Légimentőket, hogy minék több ilyen akciójuk lehessen! ITT >>

http://adomany.legimentok.hu/

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: Fort András, RIPORTOK, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Helikopter a hátsó kertben – Légimentők akcióban Pilisen bejegyzéshez

 1. Mahir Kara szerint:

  Helikopteres mentés

  Tisztelt Uraim! Önök megint fordítva ülnek a lovon. A helikopteres mentés résztvevőinek igyekezete tiszteletre méltó. A finanszírozást mért nem oldják meg, mondjuk a kötelező biztosítás óriás hasznából? Hiszen ügyfeleiket is ők állítják elő az autóbalesetek során. 2006. júliusától október elejéig voltam kórházban. A következő tapasztalataimat hallgassák meg: a stróke osztályon 25 magatehetetlen, pelenkás betegre jut egy ápolónő. A mozgásszervi rehabilitáción egy rokkanttá vált, izületi kopású és reumás acélgyártó nem kaphatott egy fájdalomcsillapítót, mert nem volt rá keret. A megyei kórházban szinte mindennap egyszer, hétvégén három-négy alkalommal hallottuk a helikopter közlekedését. A közúti balesetek áldozatait hozták. Végül a sebészeten az ablakból láthattam a le-felszálló helikoptert. Az ott töltött egy hét alatt három eset épp az én szobámba került. Első eset: epilepsziás beteg beiszik, alkonyatban kerékpárral indul haza, hanyatt esik, súlyos koponyatöréssel, helikopter szállítja. Második: alkoholista kerékpárral sötétben be akar menni munkahelyére, a kapu lánckorlátját nem látja, fejre esik, mint jancsiszög. Mentő Gyöngyösre, majd Hatvanba szállítja, végül hajnalban a Borsod megyei sebészetre szállítják helikopterrel. Harmadik: szesztestvér részegen, másfél mázsa cukrot szállít mustjába, gyorshajtás, kocsi felborul. Őt is helikopter hozza a kórházba. Tudom hogy ezek extrém példák, de van ilyen is és el kellene gondolkodni azon megéri –e ezen emberek megmentése a rá fordított pénzt, amikor az az ember aki 4o percenként másfél milliós értéket termelt (véletlen én is kohászati nyugdíjas vagyok) nem kap fájdalom csillapítót. Két nap múlva, alkohol elvonási tünetei miatt le kell kötözni, egész éjjel rázza a vaságyat, elkülönítőbe kell vinni. Kérdéseim: Az egészségügy mai anyagi helyzetében okvetlen szükséges-e, okos-e az ötvenötezer forint/percmentéssel ezekre, meg az ész nélkül száguldozó autósokra ennyit áldozni? Míg a munkában elkopott embereknek várólista jár, de gyógyszer nem jár. Háromszázötven forint/napétkezési norma járt, akkor, igaz ezt az óta emelték. Tudja, mindezt tudomásul is vennénk, ha nem tudnánk, hogy közben politikus uraink milliárdos csalásáról, lopásáról nem hallanánk mindennap.

  Tisztelettel egy hallgató

  • Admin szerint:

   Szerintem mindenki meg kell menteni, akit lehet, még akkor is, ha ez az epilepsziás beteg is alkoholista volt. Bár ezen a szomorú napon, a rohama bekövetkezésének idejéig aznap (még) nem ivott semmit. Talán éppen ez váltotta ki a rohamot, mint elvonási tünet.
   De a megdöbbentő nem ez, hanem az egész esemény utóélete, – melyből aztán halál lett. – És ez jóval később, a riport megjelenése után derült ki:
   A szerencsétlent újraélesztés után szó szerint beröpítették a Ceglédi Kórházba. Letették a tetőn, – a beteget addigra a gépen viszonylag stabil állapotba hozták.
   A kórház átvette a beteget, – helikopter el.
   Nem sokkal később kiderült, hogy a beteg számára nincs hely a Ceglédi Kórházban, az intenzíven. Mentőbe rakták és elindították Pestre.
   A beteg még aznap, útközben hunyt el, mert nem volt mód állapotának a további stabilizálására, ahhoz a kórházi intenzív felszerelése kellett volna.
   Így egyenesen az Igazságügyi Orvosszakértői Intézetbe vitték. (Ha jól értettem, a beteg rokonának a tájékoztatását.)
   Az elhunyt rokonsága 5, (azaz: öt) hétig nem is értesült a beteg haláláról. A szomszédok nagy nehezen nyomozták ki a címüket, s aztán megkezdődött az elhunyt keresése, ami 3 napig tartott.
   Tehát a helikopteres mentők megtették a magukét, – de teljesen fölöslegesen, s ez már nem rajtuk múlt. – Mert a kórház már nem tette meg, amit kellett volna. Hogy miért nem, ez talán nem derül ki soha.
   A legszomorúbb az egészben az, hogy hiába volt a csúcstechnika, a pilóta bravúrja, a leszállás a házaktól övezett hátsók kertben, – a sok ember összehangolt munkája, – mert a végén ez sem ért semmit, mert azok, akik az út végén álltak, már nem tették meg azt, amit kellett volna.
   Vagy mert nem volt rá módjuk, helyük, felszerelésük, vagy talán éppen kedvük.
   Nos, mindaddig NEM lehet mondani az, hogy “Magyarország jobban teljesít”, míg az egészségügy ilyen állapotban van. – Mert ez, nem egyedi eset volt, hanem egy a sok közül.
   Magyarország a XXI.ik században.
   (Fort András)

 2. Mahir Kara szerint:

  Agyficam 1.

  A kórházi ágyszám csökkentési vita felbolygatta az országot. (1996-ban is!) Mert egy darab kórházi ágy „üzemeltetése” évi egymillióba kerül!
  Közben véletlenül egy szerény adatot „szúrt ki”, vagy ez szúrta ki az én szemem. Egy börtön férőhely fenntartása havi nyolcvanezer Ft.! Tehát évi 960000. Negyvenezerrel olcsóbb bűnözőt ápolni, mint beteget! Nyílván ezért, ezt nem kell csökkenteni. Sőt fejleszteni kell, mert oly nagyon szoronganak (hely híján) szegények! Az, hogy oda nem egészségügyi okból kerülnek, azzal senki nem törődik! ?
  A bűnelkövetőnek személyiségi jogai vannak. A betegek jogairól, szóló törvényről kevesebbet hallunk, és szinte semmit se tudunk. Aki a munkában elhasználódott, megbetegedett, miközben társadalombiztosítás, és újabban adóval, és nevetséges bérrel kizsigerelték, annak, az Ő egészsége helyreállítására fordítandó költség csökken¬tendő!
  Aki gyilkolt, rabolt, és egyéb csínyeket követett el, annak úri módon történő ellátására van pénz? A gyógyszer ártámogatás, a gyógyászati segédeszköz ártámogatása (megint a legnyomorultabb réteg támogatása) csökken¬ten¬dő! A csalás sikerdíjjal honorálandó egy szociálisan érzékeny kormány alatt!
  A becsületes rokkant ember évi húszezer forintos közlekedési támogatását ötezerre csökkentették. Abban bíznak, hogy ők nem lesznek betegek, ellenben a másik férőhely fejlesztése kívánatos? (1996 dec. 14. – ma is, vagy újra aktuális!)
  2006-ban hozzáfűzni valóm, a cigányszaporítás legfőbb eszköze a családi pótlék, a nevelési támogatás az emelendő? Ingyen tankönyv, étkeztetés, munkanélküli segély, közmunka, börtönépítés, börtönben tartás költségén nem kellene konvergálni, csökkenteni? Kiszámolja e valaki, mibe kerül az országnak a cigány, a narkós, pátyolgatás, „a politikai elit” baromsága? A lestrapált, agyondolgoztatott, elhasználódott magyarok kórházán van pofájuk spórolni, ennyi telik a szakértelmükből?
  2015, beteg élelmezés normája 550 Ft/ nap,

 3. Mahir Kara szerint:

  Agyficam 2.

  A gyógyszer áremelésnél országos a felháborodás. Micsoda hallatlan dolog kérem, hogy a gyógyszer árát, annak kell megfizetnie, akinek szüksége van rá, aki beteg, és nem a társadalomnak!
  A húsz forintba kerülő cigarettát százhúszért,(ma 1200-2000 hatszoros áron megveszi, az nem drága? Az alkoholos italok a maguk 200% -os adókulcsaival nem drágák? Az, neki jár! A kábítószer, a szexuális „szolgáltatás” sokezres vételárára van pénze, és az utókezelési költsége, amit megint csak a társadalom fizet, csak hab a tortán! Na ja, ha valamikor a pápa, Ferenc Jóska lehetett szifiliszes, akkor holmi mezei törvényhozó se fizessen a „balesetéért”!
  De micsoda felháborító pimaszság, hogy a gyógyszeréért az Ötven százalékot, tehát a fele árát ki kell fizetni! Ő áldozzon a „szegény beteg ember”! A gyógyszerére, a fele árát! Tényleg felháborító! Annak is a társadalommal fizettetik meg a gyógyszere árát, aki, havi 3, 5, 10 ezer Forintot „kénytelen” élvezeti, egészségrontó szerekre költeni!
  Eszement az a társadalom, az, az országvezetés, amely ezt a baromságot az adófizetők pénzéből finanszírozza. Mert hiába a dohány és szeszadó milliárdos bevétele, mégis kevés a sok szesztestvér, és rákos beteg gyógyítására, rokkant nyugdíjára.
  Kificamodott agyú polgár, aki követel, de még inkább az „okos törvényhozó” aki lehetővé teszi, hogy a feleslegesen beteg önsorsrontók másokkal fizettessék meg a maguk nyavalyáját. Hozzáveszem a sízők, extrém sportok baleseti sérültjeinek kezelési nyugdíj terheit! Véget kellene ennek vetni, mielőtt ők vetnek véget az egészségügy—nyugdíj biztosítás működésének.

  1996. 11. 08. Mára bejön a jóslatom!

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s