Megbízható az Egyesült Államok? – teszik fel a kérdést a kínaiak

Amikor a török líra veszélybe került, és jelentősen gyengült, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke augusztus 10-én a Twitteren közölte, hogy megduplázzák a Törökországban gyártott acél- és alumíniumtermékek import vámadóját, tehát 50%-os és 20%-os vámadót vezettek be e két terméknél. Ezt megelőzően az amerikai kincstár közzétette, hogy a török igazságügyi miniszter és belügyminiszter Egyesült Államokban található vagyonát befagyasztják.

Önkéntelen is felvetődik a kérdés, ha az Egyesült Államok ilyen keményen bánik Törökországgal, a szövetségesével, akkor mit fog csinálni más országokkal?

Az Egyesült Államok a nemzetközi közösség megbízható, felelős tagja egyáltalán?

Az America First politikával az Egyesült Államok félretolja más országok vezetőit, hogy ő álljon a középen, nem vállalják a felelősséget, nem teljesítik ígéreteiket.

Miután Trump lett az elnök, az Egyesült Államok kilépett a Transz-csendes-óceáni Partnerségi Megállapodásból, amely 12 ország vezetőinek több éven át tartó tárgyalása eredményeképpen jött létre. A klímaváltozás lassítása érdekében kemény tárgyalások után született párizsi éghajlatvédelmi egyezményt, illetve az iráni nukleáris egyezményt is felmondta az Egyesült Államok.

Tiszteletre méltó és megbízható egy ilyen ország, amely bármikor elháríthatja a nemzetközi felelősséget? A kétoldalú kapcsolatokban is gyanúsak az ilyen országok.

A legjobb példa erre, hogy idén májusában, miután az Egyesült Államok Kínával megállapodott a kereskedelmi háború szüneteltetéséről, megszegte az ígéretét, és vámadóemelést vezetett be a kínai áruk ellen.

Az utóbbi években Törökország és az Egyesült Államok között voltak konfliktusok, aminek az alapvető oka az, hogy az Egyesült Államok irányítani akarja Törökországot politikai területen.

A kereskedelmi problémákkal kapcsolatban az Egyesült Államok elkerüli a Kereskedelmi Világszervezetet, egyoldalúan büntető vámadókat alkalmaz a kereskedelmi partnereivel szemben, beleértve az Európai Uniót, Kanadát, Mexikót, Oroszországot, Kínát, Törökországot és Indiát.

Megbízható az Egyesült Államok, amely nem tartja be a nemzetközi szabályokat?

Egy idén májusában készült német felmérésből kiderült, hogy a németek 82%-a nem tartja megbízható partnernek az Egyesült Államokat, a válaszadók 36%-a pedig megbízhatóbbnak érzi Oroszországot. Nyilvánvalóan nem csak a németek gondolkodnak így.

CRI / China Radio International

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: CIKKEK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s