Lehallgatják a Pennyben a vásárlókat? – Választ kérünk a vezetőségtől

– “A ‘Fan Game’ kártyával zaklatnak hónapok óta” –

Az egy dolog, hogy lassan, de biztosan kúsznak fölfelé a Peny Market árai. (A vaj immáron kilónként 2556 forint, a magyar téliszalámi is közelíti a kilónkénti 8000 forintot.)

Bár ez a cikk most nem az árakról szól. De ez nem jelenti azt, hogy nem foglalkozunk még majd azzal a burkolt, lassú, – ám biztos és folyamatos áremelkedéssel, mely a Pennyben (is) zajlik.

Most viszont az a fő aggályunk, hogy a jelek szerint a Penny Market megsérti a vásárlók emberi jogait. Ugyanis titokban lehallgatja, hogy mit mondanak egymásnak az emberek.

Az is egy dolog, hogy van a Pennyben biztonsági kamera. De már mindenütt van. Ezt (talán) el is fogadjuk, hogy megelőzzék a bolti lopásokat. Azonban van egy határ, amit nem lehet átlépni. Mert ahhoz, hogy a vásárló mit mond, vagy nem mond, – ahhoz az égvilágon semmi köze nincs sem a Penny biztonsági szolgálatának, sem pedig a vezetőségének.

A lehallgatás tényére a ‘Fan Game’ kártya körüli hercehurca kapcsán jöttek rá vásárló barátaink. Ezzel a kártyával zaklatják ugyanis immár hónapok óta a Penny pénztárosai az embereket. Zaklatást írunk igen, mert az amit ezzel kapcsolatban a pénztárnál művelnek, már a zaklatás kategóriájába tartozik. És az sem menti őket, hogy mindezt a vezetőség határozott parancsára teszik. Legalábbis, ők minden alkalommal ezt mondták.

Történt tehát, hogy a Penny Market kibocsájtotta a ‘Fan Game Kártyát’ (fent), s megpróbálta rávenni a vásárlókat, hogy minél többen igényeljék meg ezt. Na, de hogy hogyan, ez itt a lényeg:

Az egyszerű vásárló beáll a pénztárhoz, kipakolja a szalagra az árukat, s fizetne, amikor a pénztáros megkérdezi: “Van game kártya?”

A vásárló az esetek nagy részében azt mondja; “Nincs.”

“És nem is kell?” így a pénztáros.

“Nem.”

Na jól van. A vásárló fizet és el. De mögötte ott a következő, majd az azután következő, s mindegyiknél ugyanez ismétlődik meg.

Másnap a vásárló megy a boltba, majd a pénztárnál fizetne, amikor a pénztáros ismét megkérdezi: “Van game kártya?”

“Nincs!”

“És nem is kell?”

“Nem!”

És a többi, és a többi és a többi…

S ez így megy, heteken, hónapokon keresztül. Ám egyszer, mikor egyik mezei vásárlónk rövid időn belül egy napon kétszer megy be a Pennybe, mert valamit elfelejtett, s az asszony visszazavarta érte, s a megint fizetne, de a pénztáros, akit amúgy már látásból ismer, s köszönnek is egymásnak, – s ismét megkérdezi, hogy kell egy neki az a bizonyos Game kártya.

A vásárló most már visszakérdez: “Nem jegyezte meg mit mondtam, 1 órával ezelőtt, (hisz’ ismer is), s mit mondtam tegnap, meg azelőtt, meg a múlt héten és a múlt hónapban; NEM KELL GAME KÁRTYA! Hát hülyének néz maga engem? Nem kell és kész. Nem zaklasson már ezzel. Most már juszt se kell!

A pénztáros most először mentegetőzik: Hogy őneki konkrét utasítása van erre, hogy MINDIG MINDENKITŐL KÉRDEZZE MEG, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY ELŐZŐLEG MIT MONDOTT. – S, ha ezt nem teszi meg, jönnek a retorziók.

A vásárló azt mondja erre, hogy ő fölmenti a kérdezgetés alól, nem kell tovább ezzel zaklatnia, s ezzel el is van intézve.

A fenéket van elintézve. Mert a pénztáros diszkréten felfelé mutogat a mennyezeti lámpákra, hogy ott van a kamera, hogy onnan figyelik, hogy ő eleget tett-e ezen parancsnak minden esetben?

Vagyis a kamera nem egyszerűen csak egy térfigyelő, biztonsági kamera, hanem hangot is közvetít. Amihez már bizony nincs joga. Mert, ha azt lehet hallani mit kérdez a pénztáros, akkor azt is, hogy mit válaszol a vásárló. Ahhoz pedig rohadtul semmi köze nincs a Penny vezetőségének, hogy mi vásárlók mit mondunk és kinek.

Nem beszélve arról az erőszakos módszerről, ahogyan az emberekre próbálják rátukmálni a kártyát, akár a piaci legyek.

Ide jutott tehát a Penny Market. Zaklatja a vásárlókat és a jelek szerint le is hallgatja őket.

Most már csak azon gondolkodunk, mi lesz a következő módszer. Talán a ‘Fan Game’ kártya igénylése nélkül már ki sem fognak engedni az ajtón, s kötelező lesz majd igent mondani a pénztárosnak is, minden újabb és újabb rátukmálási akció kapcsán? Mert hallgatni fogják továbbra is azt, hogy mit mondunk?

Szlobodka Zoli / Szabad Riport, Népgazdaság rovat

***

Az alábbiakban pedig a Penny Marketnek küldött hivatalos levelünket olvashatjátok:

To: Penny Market Ügyfélszolgálat
Email: ugyfelszolgalat@penny.hu

From: Szabad Riport
Email: szabad.riport@gmail.com

Tárgy: Információ kérés a vásárlók lehallgatásáról

Tisztelt Penny Market Ügyfélszolgálat!

A Szabad Riport szerkesztőségének tudomására jutott az a gyanú, hogy a Penny Market egyes pest-megyei élelmiszer áruházaiban lehallgatják a vevők beszédét. Konkrétan akkor, mikor a Penny pénztárosa a ‘Fan Game’ kártyáról kérdezi a vásárlót, s ezt a párbeszédet dokumentálják önök a kamerán, mely az elmondások szerint nemcsak képet, hanem hangot is rögzít, – s azt a párbeszédet rögzíti, melyben a pénztáros a ‘Fan Game’ kártyáról kérdezi a vásárlót, hogy van-e neki, s ha nincs, akar-e egyet?

Konkrét kérdésünk a Penny Market Ügyfélszolgálatához ez ügyben:

Valóban igaz-e az, hogy a Penny Market biztonsági szolgálata által működtetett kamera rendszer nem csak az üzlet biztonságára ügyel, hanem a Penny pénztárosának az üzletkötéseit is rögzíti a vásárlókkal, a ‘Fan Game’ kártya igénylésének ügyében? S mely rögzítés nemcsak képben, hanem engedély nélküli hangfelvétel formájában is történik?

Tájékoztatjuk önöket, hogy amennyiben ez valóban így van, megtesszük a szükséges hivatalos lépéseket a vásárlók emberi jogainak a megvédése ügyében.

De a válaszuk megérkezéséig nem lépünk.

Tisztelettel: a Szabad Riport szerkesztősége

***

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: JEGYZETEK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. fasdfsdfafad szerint:

    Lehet, hogy valójában nem készül hangfelvétel, csak azért mondja a főnökség, hogy hangot is rögzít a kamera, mert másképp nem kérdeznék meg mindenkitől a pénztárosok, hogy akarnak-e game kártyát – a pénztárosok meg elhiszik…

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s