Li Keqiang kínai miniszterelnök megérkezett Budapestre

A Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök meghívására Li Keqiang kínai miniszterelnök helyi idő szerint november 26-án különgéppel megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A kínai miniszterelnök részt vesz a 6. Kína–KKE csúcstalálkozón, és hivatalos látogatást tesz Magyarországon.

Li kijelentette, hogy idén ötödik évébe lépett a Kína és a KKE-országok „16+1″ együttműködése. Az elmúlt öt évben a „16+1″ együttműködés nagy növekedést ért el. A gyakorlati projektek és együttműködések hasznot hoznak valamennyi félnek. A „16+1″ együttműködés szerves része lett a kínai–európai együttműködéseknek, hozzájárult a közép- és kelet-európai országok fejlődéséhez, elősegítette a kiegyensúlyozott fejlődést Európában és elmozdította az európai integráció folyamatát, mondta a kínai miniszterelnök.

Li Keqiang magyarországi látogatása során tárgyalni fog Orbán Viktorral, jelen lesz a két fél politikai, gazdasági, pénzügyi és kulturális együttműködési dokumentumainak aláírásán, illetve találkozni fog Áder János magyar köztársasági elnökkel is.

Kína és a KKE (Közép-Kelet-Európai), országok közötti együttműködés, azaz a 16+1 együttműködés révén tehát új szintre lépnek a Kína és a KKE-országok közötti kapcsolatok.

A magyar-szerb vasút az első vasúti projekt Európában a 16+1 mechanizmus keretében. Magyarországi hossza 166 kilométer, a szerbiai szakasz pedig 184 kilométeres. A magyar-szerb vasút északi irányban a Balti-tenger partján fekvő országok felé, déli irányban pedig görög Pireusz kikötőjébe vezet majd.

A Kína és a KKE-országok közötti kulturális cserekapcsolatok is egyre jobbak lesznek. Eddig öt közvetlen légi útvonalat adtak át Kína és a KKE-országok között, továbbá összesen öt, hagyományos kínai orvoslással foglalkozó központot és három kulturális központot is létrehoztak.

Ugyanakkor a közép- és kelet-európai országok fontos szerepet játszanak az Övezet és Út építésében. Eddig összesen 13 KKE-ország írt alá Kínával Övezet és Út együttműködési szerződést, Li Keqiang budapesti látogatása során pedig további három ország ír alá hasonló szerződést Kínával.

Li Keqiang miniszterelnök a magyar vezetőkkel elmélyült eszmecserét folytat a kétoldalú kapcsolatokról, az Övezet és Út építéséről, a Kína és a KKE-országok közötti együttműködésekről, a Kína és Európa közötti kapcsolatokról, valamint a kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi és regionális kérdésekről.

A kínai miniszterelnök Budapestről Szocsiba utazik, ahol a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) kormányfőinek 16. ülésén vesz részt, számolt be a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI).

SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások - (Figyelem! A hozzászólások megjelenéséhez némi idő kell).

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s