Arn, a templomos lovag

Arn Magnusson: “Csak úgy győzheted le ellenségeidet, ha alaposan megismered őket.”

Ez a film Arn Magnussonnak, az egységes Svéd királyság megalapítójának az életéről szól.

Bár, amit látni fogunk, az lényegében egy fél emberöltőn át tartó hűséges szerelem története, – melyben a szerelmesek legnagyobb jutalma Istentől az, hogy végre együtt lehetnek, 20 év után.

Miután ennyi évig nem is láthatták egymást, közben megöregedtek, de a hűségüket megőrizték: “Nagyon megváltoztunk, de a lelkünk ugyanaz…”

Utána pedig a népük jutalma, maga a béke. – De sokat, nagyon sokat kell küzdeniük ezen alapvető dolgokért.

Mindez történik a korabeli 12. századi Skandinávia és a Közel-Kelet geo-politkai környezetében, s így nemcsak a szétszabdalt Skandináviáról kapunk képet, hanem a Keresztes háborúkról is.

De megismerhetjük közelebbről a keresztesek rettegett ellenségét, Jeruzsálem visszafoglalóját; Szaladin szultánt is.

A két félelmetes harcos és halálos ellenség; – a keresztény Arn és a muszlim Szaladin, egy fatális véletlen folytán személyesen is megismerik egymást, és mindketten igyekeznek feltárni minél többet a másik gondolataiból.

Mert mindketten vallják azt az elvet; “Csak úgy győzheted le ellenségeidet, ha alaposan megismered őket.”

Ám ez a dolog korántsem ilyen egyszerű. Hisz’ mi van akkor, ha ebből a megismerésből szinte már barátság lesz?

Ajánlja: Fort András / Szabad Riport
A film tényszerű, rövid ismertetője: A kolostorban nevelkedő fiatal Arn Magnusson (Joakim Nätterqvist) a gyönyörű Cecilia (Sofia Helin) miatt megszegi az önmegtartóztatási fogadalmat, ezért 20 évre a száműzik a Szentföldre, ahol a keresztes háborúban kell küzdenie a szaracén Saladin (Milind Soman) serege ellen. Közben a lányt büntetésből kolostorba zárják, gyermekétől elszakítják. Arnt és Ceciliát egy kontinens és sötét politikai érdekek választják el egymástól, ők azonban a cselszövések közepette sem törnek meg.
A becsületes Arnból messze földön híres keresztes lovag válik, tiszta hitével még Saladin megbecsülését is kivívja. Hazájában azonban dúl a harc a koronáért, amit végül a dán király megszerez magának. Arn leghűségesebb emberét küldi Eric, a fiatal trónörökös védelmére. Amikor a király megpróbálja megöletni a fiút, a svédek összefognak, és Arn vezetésével szembeszállnak a dánokkal. (Tibor Antal)

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: CIKKEK, Fort András, JEGYZETEK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Arn, a templomos lovag | VilágLátó Hírmagazin

Hozzászólások lezárva