A pilisi pék (+)

A kép illusztrációMeleg kenyér este hatkor…

Népgazdaság rovat; leírás, pozitív példa (+)

Valahányszor Pilis felé megyek haza, mindig útba ejtem a Csaba utcai pékséget. Ez este 6-kor a legjobb választás, mivel akkorra van készen a délutáni sütés.

Így a kenyér, amit akkor kapsz, még szinte forró. Nincs is jobb ennél! Ahogy hazaér az ember, kiveszi a szatyorból a még meleg veknit, a kredencből előveszi az igazi vajat, mely szétolvad a frissen szelt karéjon, felszeleteli a paradicsomot, s könnyű, de mennyei vacsorát csap.

Egyszeriben a ‘boldog békeidőkben’ érezzük magunkat, abban, amiről anyáink, apáink meséltek. Igazi kenyér, igazi vaj (nem margarin), s valódi, a földeken termett paradicsom, melyet a nyári nap érlelt ilyen ízletessé.

Én nagy kenyeres vagyok, szinte minden ételhez eszem. Ezért viszonylag sokat is veszek belőle, s mindig tudom, hogy hol lehet egy adott környéken jó kenyeret kapni. Ám a jó kenyér nem kapható mindenhol. Mert az esetek nagy részében csak ócska fűrészpor ízű áruhoz juthatunk hozzá, melynek íze még nyomokban sem emlékeztet a valódi kenyérre.

Hát még az állaga. Vágáskor foszlik, szétesik és 1-2 nap alatt meg is penészedik. Nagy valószínűséggel azért, mert ezek az áruk nem is igazán kenyerek, csak silány utánzatok.

Ezért, ha valahol igazi, jó és ízletes kenyeret lehet kapni, – azt jól meg kell jegyezni, s azontúl ott kell vásárolni.

Ilyen hely például a pilisi pék, a Csaba utca 10-ben, a Lövölde utca sarkán.

Én úgy vélem, hogy mivel nekünk magyaroknak a táplálkozásunk egyik fő alapja a jó kenyér, ezért nagyon is oda kell figyelnünk arra, hogy milyen kenyeret veszünk, hiszen a jó kenyérrel kezdődik az ételünk öröme.

És a Pilisi Sütő Kft. nemcsak egyféle veknit süt. Kapható itt mindenféle pékáru, pl; szeletelt formakenyér, lehellet puha foszlós, fél kilós vekni, fonott kalács, de az igazi kedvencünk az a szeletelt cipó, melynek a közepébe sajtot sütöttek.

Ilyen sehol máshol nincs, s az íze is különleges. Aztán különféle pogácsák, sajtos, burgonyás, a krumplis pogi, kifejezetten a Nagyim konyháját idézi. De a kakaós és a diós csiga, a szerelmes levél, a lekváros bukta is mind-mind a klasszikus időket eleveníti föl.

Ettől függetlenül be is lehet vásárolni, felvágottakat, fagyasztott árut és konzerveket is. Hisz ez lényegében kis közért is, elfogadható árakkal.

Ami még a kedvencem, az a fonott kalács vajjal és füstölt ‘Csilló Kolbásszal’ – a “Csévi csemegével”. Ezt egy helyi hentes-húsipari kft. készíti, s füstölt árui szintén egyedi ízvilágot képviselnek, igazi közép-magyarországi falusi fűszerezéssel.

De, hogy mitől ilyen finom a pilisi pék kenyere? Amitől még jobb lesz a rákerült felvágott is, az feltehetlőleg az, hogy a kenyérben minden benne van, ami kell egy kenyérhez. Nem spóroltak ki belőle semmit.

Az ára sem magas; 260- max. 280 Ft. A kilós vekni, a szeletelt formakenyér, a sajtos kenyér. Nyitva reggel 6-tól este 7-ig. Szombaton 12-ig.

Cím: 2721. Pilis, Csaba u. 10. (Térkép)

Pilisi Sütő kft. - térkép - 2721. Pilis, Csaba u. 10.

Pilisi Sütő kft. – térkép – 2721. Pilis, Csaba u. 10.

Mindenkinek jó étvágyat kívánva:

Szlobodka Zoli / Szabad Riport – Népgazdaság rovat / szrti.nepgazdasag@gmail.com

***

Kapcsolódó anyagok:

Csülök, – a jó magyar étterem – Olcsó és finom (+)

Népgazdaság rovat: Nemzeti marketing és innováció – Riportok

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: Főmenű | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.