A gyakorlatban nem működik a “menekültek” visszaküldéséről kötött EU és Törökország közötti megállapodás

Fotó - Fb

Úgy látszik, hogy mikor még nem borította el Görögországot a liberális őrület, akkor még tudták a görögök, mit kell tenni az idegen behatolókkal: “Itt fekszünk, vándor vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.” – Leonidasz

Annak ellenére, hogy vasárnap éjfélkor életbe lépett megállapodás szerint; Görögországnak minden migránst vissza kellene küldenie Törökországba, – az invázió szinte ugyanúgy folyik, mint azelőtt.

Alapjogokért Központ: a gyakorlatban nem lehet végrehajtani az EU-török megállapodást

A gyakorlatban kivitelezhetetlen, jogilag ellentmondásos az EU-török megállapodás – olvasható az Alapjogokért Központ elemezésében, amelynek megállapításait hétfőn juttatták el az MTI-hez.

Az elemzés szerint a múlt pénteken megkötött újabb EU-török megállapodással az unió végre “megpróbált kitörni az elmúlt másfél év tehetetlenségi pályájáról”, azonban annak végrehajtását éppen az elmúlt évtizedekben felállított emberi jogi dogmák lehetetlenítik el.

A megállapodás végrehajtásának elengedhetetlen, de egyben a gyakorlatban kivitelezhetetlen előfeltétele, hogy Törökország a saját területén feltartóztassa az összes migránst – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy enélkül azonban az Európai Unió jogilag lehetetlen helyzetbe kerül.

Mint írták, a migránsok Törökországba történő, általános jellegű visszaküldése ugyanis éppen azokba a nemzetközi és uniós normákba és alapelvekbe ütközik, amelyeket a nemzetközi közösség és az Európai Unió az elmúlt évtizedekben kialakított és saját jogrendszerébe implementált.

A központ elemzői szerint a probléma csak úgy kezelhető, ha a menekültjogra vonatkozó jelenlegi szabályozást megváltoztatják, vagyis újradefiniálják egészen a genfi egyezményig visszamenőleg.

Kutató: a török-EU megállapodás működtetéséhez több intézkedésre van még szükség

Több lépésre van még szükség a török-EU megállapodás hatékony működéséhez – mondta Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A kutató a szükséges intézkedések között említette, hogy a görög parlamentnek ki kell nyilvánítania: Törökország biztonságos ország, így el lehet kezdeni a illegális bevándorlók visszatoloncolását. Görögországnak továbbá sokkal hatékonyabb regisztrációs eljárást kell bevezetnie. Az egyéni menedékkérelmek elbírálásához bővíteni kell a menekültügyi szakemberek számát, ehhez több uniós tagállam nyújt segítséget – tette hozzá.

Sántha Hanga kitért arra is, hogy Törökországban olyan törvényeket kell alkotni, amelyek erősítik a migránsok státusát.
Az EU eddig 3 milliárd eurót ígért a menekültek ellátására – azzal a feltétellel, hogy Törökország konkrét költségtervet készít -, és az összeg hatékony felhasználása esetén további 3 milliárd eurós keretet helyezett kilátásba – mondta a kutató.

A vasárnap életbe lépett török-EU megállapodás arról is rendelkezik, hogy az unió minden, Görögországból visszatoloncolt szíriai migráns helyett befogad egy másik szíriai menekültet Törökországból. Kezdetben legfeljebb 72 ezer emberről lehet szó.

MTI – SzRTI
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.