Bevetnék operett hadseregüket a németek, – terrorveszély esetén… fegyver nélkül?

…”A menedékkérők regisztrációjában közreműködő katonák nem léphetnek fel egy menedékkérővel szemben, ha az nem akarja alávetni magát a regisztrációnak, hanem értesíteniük kell a rendőrséget vagy az adott létesítményben dolgozó biztonságiakat…”

Terrorizmus – A német jobboldali kormánypártok a hadsereget is bevetnék terrorveszély esetén

Németországban a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) belügyi szakpolitikusai szerint terrorveszély esetén a hadsereget (Bundeswehr) is mozgósítani kell.

Az uniópártok tartományi belügyminisztereinek pénteken véget ért tanácskozásán elfogadott állásfoglalás szerint mielőbb törvényt kell alkotni arról, hogy belföldön is be lehet vetni a Bundeswehr erőit terrorveszély elhárítására.

A jobboldali pártszövetség hét tartományban adja a belügyi tárca vezetőjét, akik kétnapos értekezletük után kiadott nyilatkozatukban úgy vélték, hogy az alkotmánybíróság egy 2012-es döntése kellő jogi alapot biztosít a katonaság belföldi bevetéséhez terrortámadás megelőzése céljából, ezért a törvényhozásnak már csak ki kell dolgoznia a szabályokat, és közös gyakorlatok révén össze kell hangolni a rendőrség és a Bundeswehr működését.

Németországban a második világháború tapasztalata miatt erősen korlátozott a hadsereg belföldi tevékenysége, katonák csak valamely állami intézmény felkérésére, annak felügyelete alatt, fegyver nélkül teljesíthetnek szolgálatot, és saját hatáskörben nem intézkedhetnek. Ez azt jelenti, hogy például a menedékkérők regisztrációjában közreműködő katonák nem léphetnek fel egy menedékkérővel szemben, ha az nem akarja alávetni magát a regisztrációnak, hanem értesíteniük kell a rendőrséget vagy az adott létesítményben dolgozó biztonságiakat.

A Bundeswehr jogosítványának kiterjesztéséről szóló vitát a CDU egyik legtekintélyesebb vezetője, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, korábbi belügyminiszter nyitotta meg még tavaly. A diskurzus a szilveszterkor nők ellen Kölnben és több más nagyvárosban minden jel szerint túlnyomórészt arab, észak-afrikai férfiak által elkövetett szexuális zaklatások és rablások nyomán élénkült meg.

Wolfgang Schäuble a minap ismét sürgette, hogy vegyék a nagypolitika napirendjére az ügyet. A szilveszteri események után az emberek elvárják, hogy az erőszak monopóliumával rendelkező állam gondoskodjon biztonságukról – mondta a miniszter a Südduetsche Zeitung című lapban az előző héten szombaton megjelent interjúban.

El kell gondolkodni azon, hogy miért nem lehet Németországban mozgósítani lehet a fegyveres erőket a rendőrség támogatására, miközben szinte valamennyi európai országban van erre lehetőség – tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy meg kell teremteni a Bundeswehr belföldi bevetésének jogi alapját.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) még nem foglalt állást a kérdésben.

MTI – SzRTI

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.