Október 6. – Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren

Budapest, 2015. október 6. Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonják a nemzeti lobogót az Országház elõtti Kossuth téren az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján, 2015. október 6-án. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. MTI Fotó: Illyés Tibor

Budapest, 2015. október 6.
Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonják a nemzeti lobogót az Országház elõtti Kossuth téren az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján, 2015. október 6-án. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedd reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A megemlékezésen ott volt Áder János köztársasági elnök, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, a diplomáciai testület több tagja, pártok, katonai és állami szervezetek képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium “KatonaSuli” programjában részt vevő budapesti középiskolák és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola diákjai és kísérőik.

Budapest, 2015. október 6. Áder János köztársasági elnök az aradi vértanúk emléknapján tartott ünnepélyes zászlófelvonáson az Országház elõtti Kossuth téren 2015. október 6-án. Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. MTI Fotó: Illyés Tibor

Budapest, 2015. október 6.
Áder János köztársasági elnök az aradi vértanúk emléknapján tartott ünnepélyes zászlófelvonáson az Országház elõtti Kossuth téren 2015. október 6-án. Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte el, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is.

Az ünnepség végén a díszzászlóalj tiszteletadása mellett a Magyar takarodó hangjaira felolvasták a tizenhárom aradi vértanú – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Láhner (Lahner) György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly – nevét.

A kegyelet kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad a nemzet főterén.

A Kossuth Lajos térről az emlékezők a Batthyány-örökmécseshez vonultak át, hogy mécsesekkel tisztelegjenek az október 6-án Pesten kivégzett Batthyány Lajos, Magyarország első független, felelős kormánya miniszterelnökének emléke előtt. Ezt követően 11 és 16 óra között bárki leróhatja kegyeletét gyertyagyújtással gróf Batthyány Lajos vesztőhelyénél, ahol katonai díszőrség áll.

Budapest, 2015. október 6. Benkõ Tibor vezérezredes, vezérkari fõnök (b) és Simicskó István honvédelmi miniszter mécsest gyújt a Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezésen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján, 2015. október 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Budapest, 2015. október 6.
Benkõ Tibor vezérezredes, vezérkari fõnök (b) és Simicskó István honvédelmi miniszter mécsest gyújt a Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezésen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján, 2015. október 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

MTI

SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.