Lezárták a határt Röszkénél

A rendőrség lezárta a határt Röszkénél, a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontján hétfő délután fél ötkor – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Röszke, 2015. szeptember 14. Egy katona és rendõrök Röszke határában, a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a vasúti átjárónál 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Röszke, 2015. szeptember 14.
Egy katona és rendõrök Röszke határában, a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a vasúti átjárónál 2015. szeptember 14-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt.

Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról.

Mindezek nyomán néhány tucat migráns várakozik a határvonal szerb oldalán. Őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé.

Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítsa közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte néptelen a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is.

A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak – látta az MTI tudósítója.

Tehervagonnal zárják le majd a síneket Röszkénél

Röszke, 2015. szeptember 14. Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán 2015. szeptember 14-én. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2015. szeptember 14.
Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán 2015. szeptember 14-én. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Acélkeretre erősített hétsoros pengés dróttal ellátott tehervagonnal zárják majd le az ideiglenes biztonsági határzárat a Horgos-Szeged vasútvonal sínjeinél Röszkén, az átalakított vasúti jármű hétfő délutánra elkészült – tapasztalta a röszkei vasútállomáson az MTI tudósítója.

Az állomás egyik külső vágányán hétfő délután egy régi, bordó tehervagon állt, amely egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra  hét sor – a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt – NATO-drót került.

Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar-szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett. A Horgos és Röszke közötti vasúti közlekedést augusztus második felében leállították.

Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti – feltehetően ideiglenesen – az átalakított tehervagon.

MTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.