Ha kitakarítják a lakást… elmarad a kilakoltatás?

Budapest, 2015. július 26. vasárnap (MSZF)

Társadalmi összefogás a 71 éves rokkant kilakoltatása ellen

Önkéntesek egy csoportja elhatározta, hogy kitakarítja annak a 71 éves rokkantnak az önkormányzati szükséglakását, akit Terézváros polgármestere azért akar kilakoltatni otthonából, mert az egyedülálló férfi – megrokkanása miatt – nem tudja karbantartani otthonát. A társadalmi összefogás célja, hogy okafogyottá tegyék Hassay Zsófia polgármester, a Fidesz budapesti választmánya alelnökének kilakoltatási eljárását, és helyette emberhez méltó lakhatási feltételekhez juttassák a rászorulót – adta hírül a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

Mint az érintett Hüvelyes Lajos elmondta, amióta híre ment, hogy ki akarják lakoltatni, vagy tízen ajánlották fel neki a segítségüket, hogy lakását rendbe tegyék, megszervezzék mindennapi ellátását. Ismeretlenek kopogtattak be az ablakán, és segítettek, amivel tudtak. A takarításra vállalkozó önkéntesek felkeresték a terézvárosi polgármesteri hivatalt is, hogy jelezzék, készek kitakarítani, ha a polgármester eláll kilakoltatási szándékától. „Nem a hivatalnak kívánunk kitakarítani, hanem Hüvelyes Lajosnak” – közölték az önkormányzat illetékesével, aki állítólag szóbeli ígéretet tett arra, hogy ebben az esetben elállnának kilakoltatási tervüktől. A nagytakarítás várhatóan még a héten elkezdődik – tudatta Hüvelyes, aki egyúttal köszönetet mondott a terézvárosi családgondozónak is.

Hüvelyes Lajost az önkéntesek gyakran felkeresik, bevásárolnak neki, és kutyáját is elviszik sétálni. „Ha nem magam élném át a történteket, azt hinném, az egész csak mese” mondta a férfi. Majd hozzáfűzte: rokkantságának tíz éve alatt nem sok hasonló segítségben volt része a háztömb lakóinak részéről.

A Magyar Szociális Fórum szerint a csoport segítőkészségénél csak szerénysége nagyobb: valamennyi tagja elzárkózott attól, hogy megnevezzék, vagy fényképet közöljenek róla. (A valódii segítség, mindig névtelenül érkezik – a szerk.)

Az MSZF szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy Hüvelyes Lajos nem magatehetetlen, hanem fél karjára lebénult mozgáskorlátozott. Következésképpen nem szorul intézeti elhelyezésre. Nem áll gyámság alatt, ezért senkinek sincs joga helyette dönteni arról, hogy intézetbe kerüljön-e, vagy sem. Mivel nem akar intézetbe menni, kilakoltatása egyet jelentene azzal, hogy az utcára kerülne.

Az MSZF szerint a társadalmi kiállás a 71 éves rokkant mellett olyan erkölcsi erő, amely előtt a hatalomnak is fejet kell hajtania. A Hassay Zsófia által irányított VI. kerületi önkormányzat eddig kérlelhetetlenül a kilakoltatást szorgalmazta, és egészen odáig ment el, hogy a kilakoltatás ellen fellépő társadalmi szervezeteket „szociális demagógiával” vádolta meg a terézvárosi önkormányzat hivatalos honlapján.

Bízunk abban, hogy a polgármester asszony nem csak a kilakoltatás politikáján, hanem önnön magán is képes lesz felülkerekedni – írta az MSZF „Társadalmi összefogás a 71 éves rokkant kilakoltatása ellen” c. közleményében.

Kiadta: MSZF SZK +36 30 592737 – mszfszk.hu

SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: OTTHONVÉDELEM | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.