“Semmi nem utal arra, hogy csökkenne a Magyarországra nehezedő nyomás” – Trócsányi László levele, Frans Timmermansnak

Illegális bevándorlók a röszkei határ közelében - Fotó - Zaol.hu

Illegális bevándorlók a röszkei határ közelében – Fotó: Zaol.hu

Trócsányi László igazságügyi miniszter, a kormány 2015. június 24-i döntése alapján az alábbi levelet küldte Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének.

Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete a levelet diplomáciai úton eljuttatta az Európai Bizottság részére.

Frans Timmermans úr,
az Európai Bizottság első alelnöke

Brüsszel

Iktatószám: II-K/186/1/2015.

Tisztelt Alelnök Úr!

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2015. június 22-én arról tájékoztatta Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország és Szlovákia illetékes hatóságait, hogy 2015. június 23-ai hatállyal ideiglenesen, határozatlan ideig nem tudja fogadni az egy harmadik országbeli állampolgár vagy egy hontalan személy által a tagállamok egyikében benyújtott nemzetközi védelem iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok megállapításáról szóló 604/2013/EU rendelet (Dublin III. rendelet) szerint Magyarországra át- vagy visszaadni kívánt, nemzetközi védelem iránti kérelmet előterjesztett személyeket.

A Magyar Kormány nevében hangsúlyozom, hogy Magyarország teljes mértékben tiszteletben tartja az uniós menekültpolitika, és azon belül is a Dublin III. rendelet rendelkezéseit. Ezt elvárjuk a többi tagállamtól is.

Kérem, engedje meg, hogy tájékoztassam arról, hogy 2015. január 1-je és június 22-e között a Magyarország schengeni külső határain elfogott illegális migránsok száma 60.620 fő volt. Ezen belül a magyar–szerb határszakaszon 60.089 fő került elfogásra. A Magyarországon 2015-ben beadott menedékkérelmek száma ugyancsak átlépte a hatvanezret.  Ez az adat jelentősen felülmúlja az eddigieket és semmi nem utal arra, hogy csökkenne a Magyarországra nehezedő nyomás. A rendelkezésre álló befogadási kapacitások arra elegendők, hogy a dublini szabályokból fakadó alapkövetelményeknek (regisztrálás, ellátás) eleget tegyünk. Ezeknek a kötelezettségeinknek eleget is teszünk. A meglévő ellátórendszer bővítése mellett folyamatosan növeljük a menedékkérőket ellátó adminisztratív kapacitás létszámát is.

Ez a rendkívüli helyzet megköveteli a válságkezelést és arra kényszerít bennünket, hogy átmeneti, soron kívüli intézkedéseket fogadjunk el.  Ez nem jelenti azt, hogy Magyarország ne lenne elkötelezett a rendelet maradéktalan betartása iránt.

A Magyarországon menedéket kérők nagyon sok esetben olyan útvonalon érkeznek, amely azt feltételezi, hogy a Dublin III. rendelet szabályai alapján valamely tagállamban már regisztrálni kellett volna őket. Álláspontom szerint, ha a migrációs útvonalban érintett valamennyi tagállam megfelelően végrehajtaná a Dublin III. rendeletet, Magyarország nem került volna ebbe a helyzetbe.

Magyarország Kormánya mindent megtesz, hogy orvosolni tudja a problémát. Ennek érdekében kész vagyok arra, hogy az alelnök úrral haladéktalanul konzultáljak a rendelet jogalkalmazási problémáiról, amelynek kereteit – tekintettel a rendkívüli állapotra – a rendelet 33. cikke határozza meg.

Budapest, 2015. 06. 24.

Szíves együttműködésében bízva:

Trócsányi László
s.k.

(Igazságügyi Minisztérium)

***

Kapcsolódó anyag: Kínai média: “Magyarország szerint több uniós ország nem regisztrálja megfelelően a migránsokat”

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.