“Nem az a nagy hadvezér, aki 100 csatában győz…”

“…Hanem az, aki csata nélkül kényszeríti rá akaratát az ellenségre.”

Ezzel a Szun Cu idézettel is lehetne jellemezni azt a reakciót, ahogyan a jenkik a kínai ‘Fehér könyv’ kiadására reagáltak. –  Azonnal tárgyalni akarnak, s engednek is. – Miközben pénzügyi és gazdasági befektetései révén, – Kína még beljebb kerül az amerikai gazdaságba. – (SzRTI)

A kínai-amerikai párbeszéd segít a feszültségek rendezésében

A most befejeződött kínai-amerikai magas szintű megbeszélések úgy tűnik, elérték a kitűzött célt, vagyis a feszültségek rendezését és Xi Jinping kínai elnök egyesült államokbeli útjának előkészítését, nyilatkozta Douglas Paal, a Carnegie Endowment for International Peace tanulmányokért felelős alelnöke a Xinhua kínai hírügynökségnek.

Kína és az Egyesült Államok szerdán zárta le a kétnapos hetedik kínai-amerikai stratégiai és gazdasági párbeszédet (S&ED) és az emberek közötti cserékről szóló kínai-amerikai magas szintű konzultáció (CPE) hatodik fordulóját. A felek egy sor eredményt és megállapodást értek el az együttműködés élénkítéséről több kétoldalú, regionális és nemzetközi kérdésben.

Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke - Fotó - Wiki

Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnöke – Fotó: Wiki

„A feszültségek rendezése és Xi Jinping hivatalos látogatása programjának kidolgozása úgy tűnik, hamarosan teljesülhet, noha bizonyos eredményeket szeptemberig nem fognak nyilvánosságra hozni” – állítja az amerikai Kína-szakértő.

„Ugyanakkor a párbeszédtől függetlenül Kína kezd visszafogottabban fogalmazni a Dél-kínai-tenger ügyében, és kezdi befejezni a szigetfeltöltéseket, és az Egyesült Államok viszonozza ezt” – jegyezte meg Paal.

A Dél-kínai-tengerrel és a cyberbiztonsággal kapcsolatos viták ellenére mindkét fél jó hangulatban vitatta meg a közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket, és áttekintették a jövőbeni együttműködés új területeit.

A nyitóceremónián Joe Biden amerikai alelnök sokakat meglepett, amikor Kínát sok szempontból „felelősségteljes partnernek” nevezte az elmúlt tíz évben az Egyesült Államokkal folytatott regionális és nemzetközi együttműködés kapcsán.

„Ez engem is meglepett, mivel a kifejezés még a Bush-kormányzat idejéből való, és Obama csapata korábban sohasem használta” – mondta Paal. A „felelősségteljes partner” (responsible stakeholder) kifejezést tíz évvel ezelőtt Robert Zoellick külügyminiszter-helyettes vezette be, amikor a Kínát sikeressé tevő nemzetközi rendszer megerősítését szorgalmazta.

„Úgy gondolom, hogy a folytatás jegyében került elő újra, és ezzel azt akarták tudatni, hogy Kína is felelősségteljes versenytárssá kell váljon, ami talán azt jelenti, hogy Kínának nagyobb visszafogottságot kell tanúsítania képességének bővítésekor” – magyarázta Paal.

Wang Yang kínai miniszterelnök a záróceremónián úgy fogalmazott, hogy a gazdasági párbeszéd mostani fordulójának sikere szilárdabb alapot biztosít a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges és stabil növekedéséhez, és megalapozta Xi soron következő egyesült államokbeli látogatásának gazdasági munkaprogramját.

Yang Jiechi kínai államtanácsos elmondta, hogy a két fél megegyezett a gyakorlati együttműködés elmélyítéséről, fokozni fogják az interakciót az ázsiai–csendes-óceáni térségben, kezelni fogják a regionális problémákat és a globális kihívásokat, és konstruktív módon fogják rendezni a nézeteltéréseket.

Xinhua – CRI – SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.