Putyin jobbján a kínai elnök – A Győzelmi Parádé és az új katonai szövetség

Xi jinping és Vlagyimir Putyin

Xi jinping és Vlagyimir Putyin

Hideg zuhany a Nyugatnak – (Teljes videóval)

Nem akármilyen katonai parádéval ünnepelte a fasizmus felett aratott győzelmének 70. évfordulóját Oroszország.

A május 9-én 10 órai kezdettel, a moszkvai Vörös téren megtartott Győzelmi Parádén részt vett több mint 16 ezer katona, akiket 194 harci egység tagjaiból válogattak ki, a magas teljesítményük elismeréseként. Nagy megtiszteltetés volt számukra, ezen a valóban történelmi jelentőségű katona parádén történő részvétel.

A díszszemlén 143 technikai eszközt is felvonultattak, mind a földön, mind a levegőben. Melyek közül 10 új fegyvert most először láthatott teljes mértékben a nyilvánosság.

Ez a Győzelem Napi fantasztikus katonai parádé, Oroszország szövetségeseiből elismerést és örömet váltott ki, – az ellenségeiből pedig haragot és ijedelmet. Nem egy elemző írta a nyugati sajtóban, – hogy szó szerint “hideg zuhanyként” hatott rájuk minden, amit ennek a szép tavaszi napnak a délelőttjén a moszkvai Vörös-téren láttak.

Kezdődött azzal, hogy a Kínai Népköztársaság elnöke Xi Jinping, Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke jobbján foglalt helyet, a feleségével együtt. A közelükben volt Nurszultan Nazarbajev Kazahsztán elnöke is.

Majd folytatódott a hideg zuhany azzal, hogy az Oroszországgal szövetséges országok katonai egységei kezdték meg a felvonulást. Elsőként Azerbajdzsán díszegysége vonult el a dísztribün előtt – sivatagi egyenruhában, – majd követte őket; Örményország katonai küldöttsége, majd a Belarusz (Fehéroroszország) ejtőernyősei, aztán Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, India, Mongólia, Szerbia és Kína díszegységei vonultak el díszmenetben a tribün előtt.

Kínai katonák a Vörös-téren a Győzelmi Parádén, - Szent György szalaggal a mellükön - Fotó - RIA Novosztyi

Kínai katonák a Vörös-téren a Győzelmi Parádén, – Szent György szalaggal a mellükön – Fotó – RIA Novosztyi

És a kínaiaktól kezdve, az azeriekig bezárólag minden katona mellén ott volt a Szent György szalag, mely immáron nem csak a tisztelet jele, hanem az új katonai szövetséget is jelképezi ezek után.

Szerettük volna itt látni a magyar katonai küldöttséget és a magyar miniszterelnököt is. De hiába. – Pedig információink szerint Putyin meg is hívta erre az ünnepségre. – Hiba volt ezt a meghívást nem elfogadni.

Aztán jöttek díszmenetben az orosz brigádok. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó kadétok, tiszti iskolások, majd az aktív katonák, – fiatal, szálegyenes, derűs legények. Az alábbi videón, melyen a teljes Győzelem Napi Parádé látható, – érzékelhetjük, hogy milyen volt a hangulat ezen a napon a Vörös-téren.

Fiatal, szálegyenes, derűs legények

Fiatal, szálegyenes, derűs legények

Majd a gépesített egységek jöttek. Legelöl a legendás T-34-esek, majd a korabeli rohamlövegek, aztán a modern technika. 143 technikai eszközt vonult föl, a földön és a levegőben, melyek közül 10 új fegyver volt.

A nap fénypontja persze a futurisztikus megjelenésű vadonatúj ‘Armata’ tank volt. Egy teljesen új harckocsi generáció, – nyugaton még nincs is csak hasonló sem.

A futurisztikus megjelenésű 'Armata' harckocsi - Fotó - Vladimir Velengurin

A futurisztikus megjelenésű ‘Armata’ harckocsi – Fotó – Vladimir Velengurin

A harckocsi teljesen új generációs felderítő, harci, megsemmisítő rendszerei, – valamint a legénység számára az esetleges találatok utáni túlélést biztosító megoldások, – egy ütközetben jelentősen megnövelik az ‘Armaták’ hatékonyságát s a legénységének a túlélési esélyeit.

Az orosz ejtőernyősök páncélosai - Fotó - Vladimir Velengurin

Az orosz ejtőernyősök páncélosai – Fotó – Vladimir Velengurin

A levegőben is történtek érdekes dolgok. Légi utántöltés, kettő (tartály és bombázó géppel), – majd 3 gép részvételével, mely közül hátul két vadász, egy elől tartálygép volt.

Az első alkalommal repültek át a Vörös tér fölött a Szu-35 és Szu-30 repülőgépek, valamint a korszerűsített támadó helikopterek, a  Mi-35M és egy kiképző helikopter, az “Ansat-U”.

Fotó - RIA NovosztyiA felvonulás közben Putyin és Xi Jinping folyamatosan beszélgettek, – Putyin láthatóan kimerítően válaszolt a kínai elnök kérdéseire.

A parádé végén Putyin és Sojgu, az orosz hadügyminiszter kezet fogott minden a parádén résztvevő katonai egység parancsnokával. A külföldről érkezett szövetségesekkel, s az oroszokkal egyaránt.

Nagyot nézhetett hát a világ ezen a napon, a moszkvai Vörös-térre tekintve. Ez bizony valóban egy igazi hideg zuhany volt azoknak nyugaton, akik még mindig a hidegháborúban gondolkodnak, s titkos vágyuk eleddig Oroszország lerohanása volt.

Ám most Oroszország és szövetségesei bizonyságot adtak arról, – nagyon megjárja az, aki a keleti katonai szövetségre támad.

Fort András / Szabad Riport

Megjegyzés: Keresztet vetett az orosz hadügyminiszter

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter - 2015.05.09. Vörös-tér - Fotó - Vladimir Velengurin

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – 2015.05.09. Vörös-tér – Fotó – Vladimir Velengurin

A moszkvai katonai demonstráció (mert ez bizony az volt), egy eddig soha nem látott eseménnyel kezdődött.

Szergej Sojgu hadügyminiszter, a két nyitott parancsnoki Csajka egyikében, a Szpasszkij torony tövében az indulásakor levette a tányérsapkáját és keresztet vetett. 16 ezer katona és legalább ennyi néző, és a TV nézők mind látták. Szimbolikus gesztus volt.

A nagy műveletek előtt a hívő ember keresztet vet. A vörös és András-keresztes zászlók alatt a keresztény Kelet Moszkvából üzent a sátánista nyugatnak. Háború lesz ha nem tértek észhez! Nyugaton ez eddig egy tévéadásban sem volt látható.

A kezdő miniszteri jelentést mindenhol lehagyták, egyetlen nyugati tudósító sem közvetítette, mutatta, vagy tette szóvá. – Ha a vezér keresztet vet, akkor az keresztes sereg, akármilyen is a zászlaja.

Sojgu a Szpasszkij-torony tövében 1 Sojgu a Szpasszkij-torony tövében 2 Sojgu a Szpasszkij-torony tövében 3.Bojtár András – Szabad Riport

A Győzelem Napi Parádéról készült videó, – pedig teljes terjedelmében itt látható:

Szabad Riport

Források: Russia Today, Komszomolszkaja Pravda

***

Terra Szabad RiportHozzászólások: a Facebookon >>

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: Fort András, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.