Ne igyál, ha vezetsz!

Átfogó ellenőrzést tart a rendőrség Húsvétkor az utakon. Elsődleges céljuk az, hogy kiszűrjék az ittas vezetőket. Nagyon helyesen.

…”Egy olyan országban, ahol majd 1 millió az alkoholista, illetve a gyakran ivó ember, – ez a rendőrségi ellenőrzés teljesen jogos és hasznos a társadalom szempontjából…”

Mi is számtalan esetben tapasztaltuk, hogy bizony némely felelőtlen fickó még mindig túl lazán veszi a nulla toleranciát az alkoholos befolyásoltsággal történő vezetést illetően. “Ugyan, egy pohár ital nem csak árt meg” mondják, “attól még tudok vezetni.”

Hát nem! Növekszik a reakcióidő, jelentősen csökken a periférikus látás, s a döntési képesség is erősen romlik. Még akár egy kis pohár ital után is. Nem beszélve arról, hogy még a kissé ittas ember is felbátorodik, – s nagyon könnyen lép a gázra. Ezek a felelőtlen emberek okozzák aztán a legsúlyosabb, az emberéleteket követelő baleseteket, – melyek tekintélyes része ráadásul a felelőtlen gyorshajtásból adódik.

Aminek aztán az alábbiak a tarifái. Külön büntetést kap még az, aki ivott, – s a nulla tolerancia jegyében, – elbúcsúzhat a jogosítványától, jó időre.

20150326a-kozigazgatasi-birsag-merteke-gyorshajtas

És ez még nem minden. Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd kórház sürgősségi osztályának vezetője szerint, a másnaposan történő vezetés legalább akkora veszélyeket rejt magában, mint az ittas vezetés. Ugyanúgy csökken a reakcióidő, a periférikus látás, – s a szédülés és a rossz közérzet szintén zavarják a koncentrációt.

Egy olyan országban, ahol majd 1 millió az alkoholista, illetve a gyakran ivó ember, – ez a rendőrségi ellenőrzés teljesen jogos és hasznos a társadalom szempontjából.

Feltéve, ha a rendőrség a valóban csak a bűnelkövetőket szűri ki (mert az ittas vezetés igenis bűncselekmény), – s nem megint csak a kisemberek pénztárcájának a mindenáron való megcsapolása a célja, – ahogyan ezt történt már több esetben is az utóbbi időben.

Szabad Riport

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.