Félti Csányi birodalmát, – a közelgő vihartól

Pénzügyi vihar

Csányi Sándor szerint: “mindenképpen indokolatlan”, hogy a szektor többi szereplője fizesse meg a hiányt

Mivel a tisztességesen (???) működő befektetési szolgáltatók semmilyen módon nem tudják befolyásolni a többi ilyen szolgáltató működését,”mindenképpen indokolatlan”, hogy a szektor többi szereplője fizesse meg a hiányt – mondta Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerdán az RTL Magyarul Balóval című műsorában. (Hol máshol, mint az ultra liberális, elvakultan kormányellenes csatornán… – a szerk.)

Csányi Sándor arra a felvetésre beszélt erről, hogy az OTP-t is hátrányosan érintheti, ha a Befektető-védelmi Alap (Beva) úgy dönt, hogy a Beva-tagoknak kell kifizetniük a kötvényeket. Elmondta: ennek van egy jogi vetülete, vagyis hogy azok a kötvények, amelyeket nem szabályosan bocsátottak ki, azok kötvények-e, és vonatkozik-e rájuk a Beva biztosítása.

Az OTP álláspontja az, hogy a szabályosan kibocsátott kötvények nem biztosítottak, hiszen a kibocsátók kockázatára nem terjed ki a Beva-biztosítás. “Ahol nem lehet tisztán látni”, az az, hogy a Quaestor esetében sokkal több kötvényt adtak el az ügyfeleknek, mint amit legálisan ki tudtak volna bocsátani, és ezek egy – egyelőre nem tudni mekkora – részére nincs fedezet. “Amit végül ki kell fizetni, annak 40 százalékát sajnos az OTP-nek kell állnia” – mondta Csányi Sándor.

– (Így pukkadt ki ismét egy hatalmas pénzügyi léggömb, – s hamarosan még több fogja követni – a szerk.)

De Csányi látván a vészterhes jövőt, már kapálódzik, s úgy vélekedik: mindenképpen indokolatlan, hogy a szektor több szereplője fizesse meg a hiányt, mert a befektetési szolgáltatók tevékenysége központilag szabályozott és ellenőrzött, “fizetjük a felügyeleti díjat, a biztosítási díjat a Befektető-védelmi Alapnak”, de semmilyen módon nem tudják befolyásolni a többi befektetési szolgáltató működését.

Az OTP elnök-vezérigazgatója elmondta: a magyar pénzügyi rendszer 2008 óta több válságon is keresztülment, a brókerbotrányok sem a mai időkből erednek, hanem több évvel ezelőttre vezethetők vissza. “A hólabda elgurult valamikor, keletkezett egy hiány, amit abban a percben nem kezeltek (…), és később a hólabda-effektus kapcsán egy nagy hiány keletkezett, ami mára pukkant ki, most került felszínre” – fogalmazott.

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy az OTP-t – amiatt, hogy rendszerszintű kockázatot hordozó, vagyis olyan bank, amelynek esetleges nem megfelelő működése, vagy összeomlása egy egész országra veszélyt jelent – a jogszabályoknak megfelelően szinte minden nap ellenőrzi a felügyelet, minden riportot, előterjesztést be kell küldeniük, és heti helyszíni ellenőrzések is vannak. “Ez rendben van, mert akinek nincs titkolnivalója, az nyugodtan néz az ellenőrzések elé” – emelte ki.

De azért nagy valószínűséggel a lelke mélyén retteg, mert ő is tudja, – ha az egyik, bank dől, – dől a többi is, – csak idő kérdése, hogy mikor. Akár a dominók.

Kipukkadó léggömbök, felgyorsuló hólabdák, egymásra dőlő dominók… pénzügyi vihar, – ezek a jelzők mind, mind csak halvány jelzői és figyelmeztetői annak a folyamatnak, mely a nyugati rendszereket a mélybe húzza. – Fel kellene ismerni már hogy, eljárt az idő a finánc-kapitalista pénzügyi magángazdálkodás fölött!

Igazat is adunk annak a találó címnek, mely nemrégen kering a Facebookon; “Eljött a bankok alkonya”. – Talán csak annyi módosítással: Eljött a – magánbankok – alkonya.

MTI – Szabad Riport

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.