Nyerészkednek társaik halálán, a Charlie Hebdo túlélők – 30 milliós extra profit

Charlie Hebdo weboldal képernyőkép

Hússzorosára nőtt a Charlie Hebdo előfizetőinek száma, – 30 millió eurós bevétel…

A Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap a 12 halálos áldozattal járó januári merénylet óta hússzorosára növelte előfizetői számát, amely immár meghaladja a 200 ezret – közölte kedden Eric Portheault, a lap gazdasági igazgatója.

Immáron teljesen nyíltan vállalják pénzéhségüket, ahogyan azt a fenti, a Charlie Hebdo weblapjának címoldaláról készült lefordított képernyőkép mutatja. – Hiába, – a trágárság, a szabadosság, a vallásgyalázás, más emberek vallásos és erkölcsi érzékének sárba tiprása, – vérrel, s gyilkossággal fűszerezve, – még mindig a legjobb üzletnek számít a beteg lelkületű nyugat-európai demokráciának csúfolt világban. Örülhetnek a lap valódi tulajdonosai is a háttérben; Rothschildék, akik a legtöbbet nyerték, s a legkisebb kockázatot vállalták.

A merénylet előtt alig 10 ezer előfizetővel rendelkező lap az utóbbi években 60 ezer példányban jelent meg, s abból 30 ezer példány kelt el az újságosoknál.

A 200 ezer előfizető mintegy 14 millió eurós bevételt jelent a lapnak, miután az éves előfizetés átlagosan 70 euróba kerül.

Az eladásokból és előfizetésekből befolyó összeget állítólagosan az újság stabilizálására fordítja a szerkesztőség, míg a 2,37 millió eurónyi adományt, felajánlást és a kormánytól kapott gyorssegélyt az áldozatok hozzátartozói kapják meg. Mindent egybevéve az eddig gazdasági nehézségekkel küzdő lap a támadás óta 30 millió eurós bevételre tett szert.

A merénylet túlélői által összeállított, a támadást követő első szám, – több mint 7 millió példányban kelt el, amely rekordnak számít a francia sajtó történetében. Még akkor is, ha nagy mohóságukban 8 milliót nyomtattak, – s így majd 1 millió példány lett a remittenda, vagyis az újságosok nyakán maradt.

A szerkesztőség ellen január 7-én elkövetett merényletben 12-en életüket vesztették, köztük a lap öt vezető karikaturistája, Cabu, Charb, Wolinski, Tignous és Honoré, valamint két újságírója, Bernard Maris és Elsa Cayat.

A támadás egyik túlélője, Laurent Léger oknyomozó újságíró hétfői Twitter-bejegyzésében azt közölte, hogy a következő lapszám február 25-én jelenik meg.

Magyarországon a fent említett ominózus, – a Hebdo merénylet utáni első számát, a Hungaropress juttatta el a nagyobb újságárusokhoz, – ám jó hírnek tűnik az, – hogy hazánkban ennek a szemétnek az eladása egyáltalán nem döntögetett rekordokat.

A liberális Vaterán is feltűnt belőle kettő, – licitálni is lehetett rájuk, 45 ezer forintért. Meg is érdemli az, aki megvette.

Garbolczy János / Szabad Riport

Forrás: MTI, – SzRTI archív

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Kategória: BELFÖLD, Garbolczy János, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.