A Pápa is sértőnek és provokálónak nevezte a Charlie Hebdo karikatúráit

A Pápa is sértőnek és provokálónak nevezte a Charlie Hebdo karikatúráit

…”Nem sértegethetek és provokálhatok folyamatosan valakit, mert fennáll a veszélye, hogy mérges lesz, és nem a megfelelő módon reagál – mondta a Ferenc pápa a francia szatirikus hetilapban megjelent karikatúrákra utalva…”

Egy hetes ázsiai körútjáról Rómába tartva, a Vatikán repülőgépén adott interjút Ferenc pápa hétfőn. A katolikus egyházfő a Charlie Hebdo kapcsán elmondta, hogy elméletileg nagyon fontosnak tartja, hogy szabadon fejezhessük ki magunkat. De szerinte nem következmények nélkül.

“Nem sértegethetek és provokálhatok folyamatosan valakit, mert fennáll a veszélye, hogy mérges lesz, és nem a megfelelő módon reagál” mondta a Ferenc pápa a francia szatirikus hetilapban megjelent karikatúrákra utalva.

***

Ugyanakkor elismeréssel szólt a többgyermekes családokról Ferenc pápa, – már a Vatikánban szerdán tartott általános audiencián, miután az előző nap úgy foglalt állást, hogy a jó katolikusok nem “olyanok, mint a nyulak”, hanem a “felelősségteljes gyermekvállalás” kell vezesse őket.

A társadalom pilléreinek nevezte a családokat és reménynek a sokgyermekeseket. Kijelentette: a gyermek ajándék és áldás.

A többgyermekes családokról szólva Ferenc pápa nem idézte, de utalt az ázsiai útjáról hazatérő repülőgépen hétfőn mondott szavaira. Újságírókkal beszélve a pápa akkor hangoztatta: nem igaz, hogy a jó katolikusok “olyanok, mint a nyulak”. Az egyházfő felelősségteljes gyermekvállalást szorgalmazott, amely szerinte megköveteli, hogy a szülők szabályozzák gyermekeik megszületését. Hozzátette, hogy ennek módjaira egyházi tanítás létezik.

Az egyházfő hasonlata nagy visszhangot váltott ki. Ferenc pápa ezért tért vissza a többgyermekes családok kérdésére kiegészítve korábbi kijelentéseit. Az audiencián megjegyezte, hogy az a nézet is téves, miszerint a sokgyermekes családok okozzák a szegénységet. A szegénység legfőbb oka egy olyan gazdasági rendszer, amely nem az embert, hanem a “pénzistent” állítja a középpontba – hangoztatta.

Nunzio Galatino, az olasz püspöki kar (CEI) elnöke szerint Ferenc pápának a nyulakkal való hasonlata azért okozott meglepetést, mivel Ferenc pápa szokása szerint “keresetlen” szavakkal fogalmazott. “Az egyházfő egyszerűen csak azt akarta mondta, hogy lehet több gyermeket világra hozni, de ne a puszta ösztön vezesse az embert” – hangsúlyozta Galatino püspök.

MTI – Euronews – SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.