Kínai média: ‘Amerika az európai katonai bázisain spórol’

Az USA európai katonai bázisain spórol

Az Egyesült Államok megválik egyik nagy-britanniai légi támaszpontjától és visszaadja, ahogy 14 másik európai létesítményét is az érintett anyaországoknak, jelentette be január 8-án a Pentagon. Ezzel a lépéssel évi 500 millió dollárt kívánnak megspórolni az amerikai kormánynak.

A több év alatt lezajló átalakítás során több ezer fős amerikai katonai és civil személyzetet vonnak majd ki a javarészt az Egyesült Királyságban, illetve Németországban található 15 helyszínről, áll a Pentagon közleményében.

A Pentagon megválik a London északkeleti részén fekvő RAF Mildenhall bázistól, ahonnan az elkövetkezendő néhány év során 3200 embert csoportosít át harckocsizó, felderítő és speciális légi hadműveletekhez.

A Pentagon a nagy-britanniai RAF Lakenheath-et jelölte ki az F-35 közös csapásmérő vadászgép első európai támaszpontjának. Az első gépek a tervek szerint 2020-ban érkeznek majd az Egyesült Királyságba az F-15 vadászgépek váltására. „A döntés az amerikai és nagy-britanniai védelmi kapcsolatok szorosságát, illetve a nagy-britanniai támaszpontok hadászati értékét tükrözi,” tette hozzá a közlemény.

A RAF Lakenheath bázisra érkeznek az F-35-ösök

Az RAF Mildenhall leépítése részben kompenzálódik, mivel mintegy 1200 fős katonai személyzet fog állandó jelleggel állomásozni az RAF Lakenheath bázison a két repülőszázad F-35 mellett, írta a Pentagon, hozzátéve, hogy kb. 2000 katonával lesz kevesebb Nagy-Britanniában.

Németországban 9 létesítményt zárnak be teljesen vagy részlegesen, viszont az amerikai katonák száma az országban várhatóan pár százzal emelkedik majd. Portugáliában mintegy 500 főnyi katonai és civil alkalmazottat vonnak majd ki az Azori-szigeteken fekvő Lajes Field bázisáról.

„A lépések haderőnk erejének enyhe megcsappanását eredményezik majd, viszont azt is szavatolják, hogy csapataink a lehető leghatékonyabb pozícióban legyenek ahhoz, hogy az USA és NATO-szövetségeseink krízishelyzetben gyorsan akcióba tudjanak lendülni bárhol a világon,” áll a közleményben.

„Ráadásul, ezek a lépések az amerikai befolyás csökkentésével növelik majd európai jelenlétünk hatékonyságát és eredményességét, miközben biztosítják a helyi infrastruktúra működését – most és a jövőben egyaránt – az amerikai érdekek védelme és térségbeli partnereink támogatása érdekében,” szögezi le a nyilatkozat.

Az infrastruktúra átalakítása segít majd maximalizálni az USA európai katonai potenciálját, illetve megerősíteni Amerika fontos európai kapcsolatait, írta Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

CRI – SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.