‘Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak’

'Az Este' - Interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel

Orbán: Az Egyesült Államok fedőtörténetnek használja a korrupciót

…”Valójában arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót…

Az Egyesült Államok “nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese” a közép-európai országok belpolitikai életének…

Bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki. Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak…”

***

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok befolyást akar szerezni Közép-Európában, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. – A kormányfő az M1 ‘Az este’ című műsorában beszélt erről.

Orbán Viktor a tévéinterjúban azt mondta, szerinte azért is volt sűrű 2014, mert az év második felében két okból át kellett alakítaniuk a terveiket: az orosz-ukrán konfliktus miatt, és “előkerült a nemzeti függetlenség kérdése” is. “Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek, én is azt gondoltam, hogy nyugodtabb idők jönnek, de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az egész világon most osztják újra a lapokat.

Az általános feszült európai hangulat pedig Magyarországon is érezteti hatását – tette hozzá. Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád “fedőtörténet”. Valójában arról van szó – folytatta -, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az “valahogy sohasem történik meg”.

Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége – jelentette ki. Szerinte “új korszakba léptünk”, – az Egyesült Államok “nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese” a közép-európai országok belpolitikai életének. – A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja. Két ügyet, az energia- és a kereskedelempolitika ügyét jelölte meg, mint ahol markánsan megmutatkoznak amerikai érdekek.

Úgy látja, “bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki”. Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak – tette egyértelművé. Közölte, a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenére nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez eltér az amerikai állásponttól – jegyezte meg.

Azt is mondta, hogy az amerikaiak szerettek volna atomerőművet építeni Magyarországon, de nem ők építik, ami fáj nekik.

Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán Viktor azt felelte: nincs ilyen konkrét tervük, de a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének…

MTI – kormany.hu nyomán – Videó: Dogen33

SzRTI

Kapcsolódó anyagok:

Orosz média: Orbán Viktor azzal vádolja az USA-t, hogy “hidegháborút” szít Európa és Oroszország között

Kínai média – Orbán: az USA korrupciós vádakkal akar befolyást szerezni

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.