Második Fukushima lehet Zaporozsjéből

A Zaporozsjei atomerőmű - Fotó - Zanoza news

– Háborús katasztrófa fenyegeti Európa legnagyobb teljesítményű atomerőművét – Ukrajnában –

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Vologyimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter bejelentése szerint; “Kisebb baleset volt Ukrajna legnagyobb atomerőművében, Zaporozsjében, – még múlt hét pénteken.”

Ezt azonban csak a mai napon, szerdán hozták nyilvánosságra. Az energetikai miniszter arról adott tájékoztatást, hogy az erőmű elektromos elosztórendszere hibásodott meg, – azonban a reaktorokat nem érintette a meghibásodás.

Ám az orosz Interfax hírügynökség arról tudósít, hogy nem éppen “kisebb balesetről” van szó. Az atomerőmű hármas blokkjában történt a baleset, ahol egy 1000 megawattos reaktor működik. Emiatt még több helyen akadozik az áramellátás Ukrajnában, mely amúgy is az energetikai katasztrófa felé tart, a háború okozta krónikus tüzelőanyag hiánynak “köszönhetően”. Ukrajnának ennek a vidékén most már komoly fagyok vannak.

Az energetikai miniszter az újságíróknak elmondta, hogy a hét pénteki napjáig igyekeznek megoldani a problémát. (Amennyiben ez lehetséges – a szerk). – Az erőműben még mindig riadókészültség van. A miniszter szavai arról árulkodnak, – hogy lényegében nem tudják teljesen, hogy valójában mi is történt, s ráadásul az okát sem ismerik.

A miniszter azt is mondta, hogy a baleset nem érintette az erőmű reaktorát, csupán annak generátorát. Az erőműben történt vészleállásnak, elektromos hibának, (mely a 3-as blokk generátorában történt), – az okát annak tulajdonítják, hogy fémtolvajok vágtak ki, az erőműbe vezető távvezeték tartóoszlopából egy darabot, – mely aztán kidőlt. (!)

Ez meglehetősen furcsán, sőt hülyén hangzik, – hogy néhány fémtolvaj miatt kis híján egy komoly atombaleset következzen be, Európa legnagyobb teljesítményű és az ukrán belügyi csapatok által, nyár óta erőteljesen őrzött atomerőművében.

Azonban másról lehet itt szó. Ez év június közepén a Segodnya.Ru röppentette föl azt a hírt, – hogy egy amerikai kommandó foglalta el a Zaporozsje atomerőművet. Az ukrán hivatalos források viszont keményen cáfolták ezt a hírt.

Ugyanakkor ismeretes az is, hogy a Dimitrij Jaros vezette Jobb Szektor szabadcsapatai már régóta gázvezetékek felrobbantásával fenyegetőznek, – s február végén egyes információk szerint ők voltak azok, akik egy időre hatalmukba kerítették a Rivnei atomerőművet is.

Ukrajna atomerőművei - Fotó - nucleardiner.com

Valójában a következő veszélyek fenyegetik a Zaporozsje atomerőművet, – s a katasztrófája esetén vele együtt az egész kelet-közép-európai térséget:

A Zaporozsje atomerőmű Ukrajna Zaporozsje területén fekvő Enerhodar város mellett, a Dnyeperen létesített Kahivkai víztározó partján található atomerőmű. Hat darab, egyenként 1000 MW beépített teljesítményű reaktorblokkjával Ukrajna és egyúttal Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve, melyet az állami Enerhoatom vállalat üzemeltet.

A Greenpeace már ez év augusztusában felhívta a figyelmet arra, hogy az erőmű túl közel fekszik a Kelet-Ukrajnában folyó háború hadszíntereihez. Abban az esetben, ha az erőművet bármilyen nehéz fegyverből találat éri, vagy a találat(ok) nyomán az erőmű területén tűz keletkezik, – annak az erőmű védelmi rendszere nem tudna ellenállni, s az beláthatatlan következményekkel járna!

A front álladóan mozoghat, az eddig több mint 100 kilométeres távolság akár órák alatt is összezsugorodhat, – s szinte semmit nem jelent, ha a messzehordó nehéz lövegek, vagy a közép hatótávolságú rakéták lőtávolába kerül!

Tobias Myunhmayer atomenergetikai szakértő szerint, ha egy ilyen páncéltörő töltettel ellátott lövedék, vagy rakéta áttöri a reaktor falát, az hatalmas katasztrófát idézhet elő.

(De mindemellett egy viszonylag kis távolságból elkövetett szabotázs akcióban, akár egyetlen páncéltörő rakéta is áttörheti a reaktor falat, vagy tüzet okozhat, s láncreakciót indíthat el – a szerk).

A szakértő szerint komoly csapást jelenthet az erőmű elektromos hálózatát ért találat is, mert az a hűtőrendszer meghibásodásához vezethet. – (Meg kell jegyeznünk, hogy a fent leírt állítólagosan kis balesetben, szintén az elektromos rendszer hibásodott meg).

Myunhmayer hangsúlyozta, hogyha egy találat, vagy bármi más folytán az elektromos rendszerben tűz keletkezik, akkor a reaktor hűtőrendszere felmondhatja a szolgálatot, – s ebben az esetben akkora katasztrófával lehet számolni, mint a japán Fukushima atomerőmű esetében!

Fukushima  - Fotó - indigenousaction.org

Fukushima-meltdown-prevailing-winds1 - Fotó - zerohedge.comSzabad Riport

Források: Euronews, Interfax, Paraméter.sk, Zanoza news, Wiki
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: CIKKEK, ELEMZÉSEK / ÖSSZEFOGLALÓK, HÍREK, KÜLFÖLD, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.