Követelőznek a hollandok Donyeckben

1030581024

Minősíthetetlen módon követelőznek, – újabb és újabb feltételeket szabnak a holland szakértők Donyeckben, – ezért meghatározatlan időre elhalasztották a lezuhant maláj gép roncsainak elszállítását.

Meghatározatlan időre elhalasztották a Donyecki Népköztársaság területén júliusban lezuhant malajziai repülőgép roncsainak elszállítását Hollandiába – közölték a népköztársaság hatóságai.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a halasztásnak az az oka, hogy a holland szakértők nem hajlandóak aláírni; – a roncsok elszállításáról szóló, – s a népköztársaság illetékesei, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői által közösen készített jegyzőkönyvet, – mert a hollandok nem értenek egyet a dokumentum szövegével.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata a Donyeck megyei Hrabove településnél, a Donyecki Népköztársaság területén zuhant le július 17-én. A tragédiában 298-an vesztették életüket, köztük 196 holland állampolgár. A tragédiát senki nem élte túl. – Donyeckben és Moszkvában erős a gyanú arra, hogy az utasszállítót egy ukrán csatagép lőtte le rakétával, s fedélzeti gépágyúval, – de annak a valószínűségét sem zárták ki, – hogy egy ukrán rakéta végzett a maláj géppel.

Ezt a gyanút megerősíti, hogy az ukrán hatóságok, – több hónappal a tragédia után sem hajlandók minden birtokukban lévő bizonyítékokat a nyilvánosságra hozni.

A holland hatóságok által folytatott nyomozás még nem ért véget, mert a fegyveres konfliktus miatt mindeddig nem tudták elszállítani a helyszínről a roncsokat, hogy megvizsgálják őket. De pár napja abban állapodtak meg a donyecki hatóságokkal, hogy ezt a munkát kedden el is kezdik, – s ehhez Donyeck már a rendelkezésükre is bocsátotta a szükséges nehézgépeket, darukat, tehervagonokat.

Ám a hollandok követelőzni kezdtek és további feltételeket szabtak. – Szemjon Kuzmenko, a Donyecki Népköztársaság közlekedési minisztériumának vezetője, a Ria Novosztyi hírügynökségnek elmondta;

“A holland szakértők nagyon követelőzők, újabb és újabb feltételeket szabnak, mert csak ezek teljesítése esetén hajlandók aláírni a szállítmányozási jegyzőkönyvet. Ezen okok miatt nem tudták még elkezdeni a roncsok elszállítását.”

És a népköztársaság képviselője még nem is hallotta azokat a nyilatkozatokat, melyeket a közös holland-ausztrál kutató csoport tagjai tettek még a nyáron Hollandiában, – bűnözőknek és gazembereknek nevezvén a Donyecki Népköztársaság harcosait, – holott még nem volt bizonyos, (ahogyan még most sem), – hogy ki lőtte le a maláj utasszállítót.

Ám, ha a hollandok be akarják fejezni azt, amiért most ismét odamentek, – lejjebb kell venniük a pökhendiségükből, – s meg kell állapodniuk a népköztársaság képviselőivel.

S, ha ez végre megtörténik, – s hajlandók végre konstruktívan együttműködni a donyecki hatóságokkal, – abban az esetben a roncsokat előbb Harkovba, majd Hollandiába szállítják.

Előreláthatóan az akció 1-2 hetet igényel, ha a háborús helyzet nem fordul rosszabbra. Egyelőre a bejelentett tűzszünet ellenére a helyzet távolról sem nevezhető nyugodtnak. Az ukrán tüzérség folytonosan lövi a donyecki és luhanszki településeket.

Az ukrán katonaság az elmúlt 24 órában legalább 10-szer sértette meg a tűzszünetet. Több lakóház vált rommá, a sebesültek és halottak száma egyre nő.

Szabad Riport

Források: RIA Novosztyi – MTI – Ruvr.ru
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.