Nincs többé luxus beteg? – Megszüntetnék a kiváltságos kórtermeket

– Hírek és vélemények –

Kossuth Rádió/Híradó.hu: “Megszüntetné a kiváltságos kórtermeket a kormány, hogy a kórházakban ne legyen szembetűnő a betegek közötti anyagi különbség – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádióban.

Kórház, elesett beteg (Illusztráció)Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője hangsúlyozta, a kormányzat felfogása szerint nem lehet különbséget tenni két, társadalombiztosításra jogosult beteg között. Tehát, akinek nincs pénze arra, hogy előnyöket vásároljon, az nem kerülhet hátrányba az ellátás során.

Ez azt is jelenti, hogy a kormányzat szeretné megszüntetni az úgynevezett vegyes finanszírozást, vagyis azt, hogy a kórházak fizetős szolgáltatásokból jutnak pluszbevételhez. Ez ellentétes a társadalombiztosítás szolidaritás elvével.

Hozzátette: csak olyan esetekre vonatkozik ez, amelyeket egyébként az egészségbiztosítási pénztár, mint ellátást finanszíroz. Azok az ellátások, amelyek után a biztosító nem fizet, természetesen végezhetőek pénzért…”

Véleményünk: Na végre! Még a végén elhisszük, hogy a kormánynak vannak szociális érzékenységet mutató lépései is. (Bár tartunk attól, hogy ez csak átmeneti és hamar meggyőz minket az ellenkezőjéről).

A vegyes finanszírozás megszüntetésével talán elejét lehet venni annak, hogy míg a szegény pácienseket csak tessék lássék látják el, – addig egyes pénzes betegekkel kivételezzenek az állami kórházakban. – Vagy mégsem? Hiszen számtalan esetben említhetünk olyan dolgokat, vizsgálatokat, melyeket nem finanszíroz a biztosító. – És itt már lehet is szép summáért gyógyítani.

Mégis csak jó üzlet ez, ékes bizonyítékaként annak, hogy egy-egy kormányzati intézkedés nem elég a negatív jelenségek megváltoztatásához, – ezekhez egész intézkedési csomag, – s végül pedig Szociális Rendszerváltás kell!

Egy olyan társadalmi berendezkedésre, – ahol ingyenes az egészségügy, – mint volt egyszer, tán nem is olyan régen.

SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.