Mit hozhat a 2015-ös költségvetés?

ktgvetes2015Október 30-án Varga Mihály benyújtotta a jövő évi költségvetést.

A gazdasági miniszter a portfolio.hu által szervezett konferencián elmondta, hogy jövőre 2,4%-os költségvetési hiánnyal számol, az idei 2,9%-os hiány után és az árak idei stagnálása után jövőre 1,8% infláció várható szerinte. Szakértők szerint a kormány 2,5%-os GDP-növekedési várakozásai ésszerűek, azonban a 1,8%-os inflációt alultervezettnek tartják.

Költségvetési tervezet a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bérének emelkedésével számol erre 44 milliárd Forintot irányoztak elő, s további béremelésre számíthatnak a pedagógusok is mintegy 38 milliárd forint értékben.
A honvédelemre 9 milliárd forinttal többet több mint 250 milliárd forintot szántak, ugyanakkor a Miniszterelnökség költségvetését is jelentősen megemelték (!). A 25 milliárdnyi internet adó feltehetőleg végleg kikerül a tervezetből. Majd találnak helyette más forrást, mint hírlik (facebook infók szerint) az élelmiszerek árát kívánják még a jelenleginél is nagyobb adóval sújtani.
A büdzsé általános vitája november 17-én veszi kezdetét, míg a részletes vitát a bizottságokban 26-27-ére tervezik.

Varga a háztartások 2,6%-os fogyasztás növekedésére számít. A jelen állapotokat ismerve erre mi nem igen számítunk, de a statisztika csodákra képes.
A jövő évi költségvetés 16.380,615 milliárd forint bevételi főösszeggel, 17.258,218 milliárd forint kiadási főösszeggel azaz 877,602 milliárd forint hiánnyal számol.
A bruttó átlagkereset 3,4%-os, a nettó 3,6%-os növekedését irányozták elő, melyet attól tartunk, hogy további elbocsájtások és munkaidő csökkentéses bűvészmutatvánnyal fognak megvalósítani. Az e témában elképzelt további utópisztikus álmokkal foglalkozni sem érdemes.

Országgyűlés Hivatala változatlanul 21 milliárd forintból, a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetése 190 millió forinttal emelkedik, 2 milliárd 310 millióra, melyben az állami kitüntetésekre és az államfői protokollkiadásokra szánt összeg is benne foglaltatik.
Jövőre 4 milliárd forint jut a NATO költségvetésbe, s 350 millió forint az EU védelmi alapjaihoz.

És végül lássuk a pártbüdzsék (és alapítványaik) feltöltését a közösből, hogyan képzelik el Vargáék. (melyre 2015-ben is 3,8 milliárd forintot szánnak)
Fidesz (1 milliárd 55 millió forintról 877 millióra)
MSZP (521 millióról 427-re),
LMP (249 millióról 174-re)
KDNP (233 millióról 153-ra) számíthat,
a Jobbik pedig (448 millió forintról 476 millióra)
az Együtt – A Korszakváltók Pártja 134 millió forintot,
a DK 132 milliót,
a PM 107 milliót,
a Magyar Liberális Párt pedig 71 millió forintot kap a tervezet szerint.

A tervezetet elnézve nem látni semmiféle garanciát sem a munkahely teremtésre, sem a munkabérek reálértékének megtartására. A nyugdíjasokról való gondoskodás nem prioritás, ahogyan az általános egészségügyi ellátás biztonsága, és az oktatás megfizethetősége sem az!
Amit a kormány kiemelten kezel 2015-ben, az most sem az emberek életminőségének és létfeltételeinek javítása lesz, (egy igen szűk réteget leszámítva).

Szász Gerda – Szabad Riport

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, RIPORTOK, Szász Gerda
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.