Magyarország felé indulnak a kivándorló kínaiak

0013729c04950f6f654902

Kínai magyar barátság

…”Egy külföldi letelepedéssel foglalkozó kínai szakértő szerint Kína jelenleg a kivándorlás korát éli. A letelepedéskor általában a hagyományos célországok közül az európai országok az oktatás minősége, a jóléti rendszer és a közlekedés alapján könnyedén összehasonlíthatók. Európában a tandíj a legkiválóbb kínai iskolák tandíjának csupán a fele, a világ legjobb 200 egyeteméből 49 európai intézmény. De a legélhetőbb 50 metropolisz közül is 26 Európában található…

Adatok azt mutatják, hogy 2013-ig összesen 9 millió 343 ezer kínai vándorolt ki az országból… A migrációval foglalkozó Hezhong társaság vezérigazgató asszonya, Liu Li szerint egyértelműen nőtt a befektetői letelepedést választók száma, és a magyar program is kedvező opciónak számít…

Zhang asszony gyakran utazik Európába. Elmondta, hogy a kivándorlás számára megkönnyíti az üzleti tevékenységet. A magyar program jóval kényelmesebb az egyébként drágább brit programnál, tette hozzá. A külföldi letelepedést fontolgató kínaiak a döntéskor azt sem hagyják figyelmen kívül, hogy a magyar eredetileg keleti nép volt, és így sok a kulturális hasonlóság a két nemzet között…

Statisztikai adatok azt mutatják, hogy minden más európai ország programjánál népszerűbb a magyar letelepedési kötvény…”

***

Mélyponton a Kanadában és az Egyesült Államokban letelepedő kínaiak száma. A két ország a korábbi rendszerhez képest jelentős szigorításokat vezetett be. Szakértők szerint a kivándorló kínaiak elsősorban Észak-Amerikát, Európát és Ausztráliát választják, de Hong Kong ugyancsak kedvelt célállomás. A kínaiak körében az európai országok népszerűsége nő a leglátványosabban.

A portugál kormány 2012-től teszi lehetővé a külföldi állampolgárok számára, hogy befektetés révén tartózkodási engedélyhez jussanak. A rendelkezés bevezetésétől 2014 júliusáig eltelt időszakban az ilyen jellegű befektetés összege elérte a 817 millió eurót. Az idei év első felében 900 kínai kérte a letelepedést Portugáliában. Ez az új intézkedés hatályba lépése óta jelentkezett 1340 kínai állampolgár közel 70 százaléka.

A brit bevándorlási hivatal augusztus végén tette közzé a második negyedév adatait, amelynek alapján az idén áprilistól júniusig terjedő három hónapban 103 kínai telepedett le kötvény vásárlásával. Ezzel 2014-ben összesen 188 kínai döntött a brit befektetői letelepedés mellett. Ez már most megegyezik a tavalyi adattal; 2013-ban összesen 187 kínai választotta a bevándorlás ezen módját.

Az európai országok közül Magyarország az egyetlen schengeni tagállam, ahol állampapír-vásárlással is tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez juthatnak a kínaiak. A spanyol és portugál ingatlanok kínai felvásárlása 2013-ban vett látványos lendületet, de 2014-től már a magyar letelepedési kötvény vásárlása lett a legnépszerűbb. Ez a váltás három tényezőnek tudható be. Magyarországon lehet a leggyorsabban letelepedési engedélyhez jutni a legminimálisabb feltételek mellett, és az engedély itt a legmegbízhatóbb. A kínai befektetők a szerződés aláírásától számított 8-12 hónapon belül kézhez kapják a letelepedési engedélyt, amely feljogosítja a külföldit a 26 schengeni tagországba történő utazásra is. A legalább ötéves futamidejű államkötvény megvásárlásához csupán 250 ezer euróra van szükség. És hogy miért a magyar befektetői letelepedés a legmegbízhatóbb módja a bevándorlásnak? Mivel Magyarország a külföldi nagykövetségei révén hirdette meg a programot, így a jelentkezők befektetésük biztonságának tudatában vásárolhatják meg a befektetői letelepedés feltételéül szolgáló államkötvényt.

Emellett a magyar kormány biztosítja a legkönnyebben teljesíthető feltételeket a bevándorláshoz. Minden 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű külföldi állampolgár benyújthatja a kérelmet. Ennek előfeltétele a 250 ezer euró névértékű állampapír-vásárlás. Kedvező elbírálás esetén a kérelmező 18 évesnél fiatalabb családtagjai is jogosultak tartózkodási engedélyre.

További enyhítést jelentett, hogy egy 2014-es módosítás szerint a befektetőt félévenkénti tartózkodásra kötelezik. Magyarország ezt követően is fenntartotta a Kínára vonatkozó kétezres kvótát. Az államkötvény értékesítésével foglalkozó magyar társaság bejelentése szerint a program iránt érdeklődő befektetők számának ugrásszerű növekedése miatt a magyar parlament gazdasági bizottsága szeptemberben értékelte a befektetési letelepedési programot, és támogatta azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek alapján 2015-ben a kötvény névértékét 250 ezerről 300 ezer euróra emelnék. A drágulás intenzívebb kínai érdeklődést hozhat a módosítás hatályba lépése előtt.

Egy külföldi letelepedéssel foglalkozó kínai szakértő szerint Kína jelenleg a kivándorlás korát éli. A letelepedéskor általában a hagyományos célországok közül az európai országok az oktatás minősége, a jóléti rendszer és a közlekedés alapján könnyedén összehasonlíthatók. Európában a tandíj a legkiválóbb kínai iskolák tandíjának csupán a fele, a világ legjobb 200 egyeteméből 49 európai intézmény. De a legélhetőbb 50 metropolisz közül is 26 Európában található.

Kína egyik leggazdagabb tartományában, Zhejiangban egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi letelepedés iránt. A helyi vállalkozók körében végzett felmérés alapján az európai országok által kínált befektetői letelepedést tartják a legegyszerűbbnek és a legkényelmesebbnek, sőt ez még segítheti is őket a nemzetközi piacba történő integrálódásban. Zhejiang tartományból már a 80-as években is szép számban települtek családostul Európába a wenzhou-i vállalkozók, akik általában a vendéglátásban voltak érdekeltek. Manapság a nemzetközi piac nyitásának és a külföldi üzleti információk hatására a zhejiangi gazdálkodók közül sokan döntöttek a kivándorlás mellett. Adatok azt mutatják, hogy 2013-ig összesen 9 millió 343 ezer kínai vándorolt ki az országból. Kína ezzel az 1990. évi 7. helyről a negyedik helyre ugrott előre a kivándorlási ranglistán. A migrációval foglalkozó Hezhong társaság vezérigazgató asszonya, Liu Li szerint egyértelműen nőtt a befektetői letelepedést választók száma, és a magyar program is kedvező opciónak számít.

Zhang asszony gyakran utazik Európába. Elmondta, hogy a kivándorlás számára megkönnyíti az üzleti tevékenységet. A magyar program jóval kényelmesebb az egyébként drágább brit programnál, tette hozzá. A külföldi letelepedést fontolgató kínaiak a döntéskor azt sem hagyják figyelmen kívül, hogy a magyar eredetileg keleti nép volt, és így sok a kulturális hasonlóság a két nemzet között.

Nanking városban a külkereskedelemben érdekelt Fan asszony úgy mesélte, hogy 2013 végén intézte el a magyarországi bevándorlást abból a célból, hogy kényelmesebben utazhasson Európában. Gyermekének oktatása is fontos szempont volt, és Magyarország e tekintetben is jó választásnak bizonyult. Gyermeke most angol tannyelvű iskolába jár. Vállalkozóként Fan többnyire az ár-érték alapján hoz döntéseket, és most is így esett a választása a magyar programra a brit helyett.

A Fujian tartományból származó Min úr szintén magyar letelepedési kötvényt vásárolt. Tanácsadói segítséggel csupán 38 napot kellett várnia a tartózkodási engedélyre. A nagy kereskedelmi forgalmat lebonyolító Min úr olyan országba akart vándorolni, amelynek oktatása nemzetközileg is elismert, és egyszerű ki- és beutazást tesz lehetővé a családtagok számára. A magyar program egyik előnye, hogy a 18 éven aluli családtagoknak is jár a tartózkodási engedély.

Statisztikai adatok azt mutatják, hogy minden más európai ország programjánál népszerűbb a magyar letelepedési kötvény.

0013729c04950f6f666a03

“A külföldi letelepedést fontolgató kínaiak a döntéskor azt sem hagyják figyelmen kívül, hogy a magyar eredetileg keleti nép volt, és így sok a kulturális hasonlóság a két nemzet között…”

A 2013. áprilisa óta eltelt másfél évben a külföldi letelepedést választó kínai családok leginkább Magyarországot választották.

Wang Xuejun/CRI – SzRTI

Forrás: China Radio International – Fotók: Xinhua/China Daily, Wen Jiabao in Hungary 2011.
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: CIKKEK, ELEMZÉSEK / ÖSSZEFOGLALÓK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.