Majdan Hong Kongban – Frissítve + videó

1_AP50049291633_4262

Folytatódik a nyugati felforgatás Kínában – Most Hong Kongon a sor

– Frissítés és videó a lap alján –

1. A tüntetések megbénították Hong Kongot

Szeptember 29-én a hong kongi rendőrség arra szólította fel a város üzleti központjait elfoglaló tüntetőket, hogy gyorsan és békésen oszoljanak fel.

Több ezer tüntető, köztük rengeteg közép- és főiskolás diák a második napon is folytatta a demonstrációt az általában legforgalmasabbnak számító Causeway Bay, Mong Kok és Cental területek főbb utcáin.

11_2014-09-28T104456Z_1321107977_GM1EA9S1G0401_RTRMADP_3_CHINA-HONGKONG_7935

A tüntetéseket, – amelyek célja az „igazi demokrácia”, illetve a legfelsőbb kínai törvényhozás Hong Kong alkotmányának fejlesztéséről hozott döntésének visszavonása, – a kínai Államtanács hong kongi és makaói ügyekkel foglalkozó hivatala törvénytelennek minősítette, mivel „aláássák a társadalmi rendet és stabilitást”.

A hong kongi Különleges Közigazgatási Terület kormányzata úgy nyilatkozott, hogy a tömeg lecsillapodott hétfőre és a rohamrendőrséget is kivonták reggelre, miután a rendőrök 87 könnygázlövedéket lőttek ki a demonstrálók feltartóztatására vasárnap éjjel.

3_N047-5842_2854

Hozzávetőleg 41 ember, köztük 12 rendőrtiszt sérült meg, áll a rendőrség hétfői közleményében, amely szerint a rendőrtisztek „önuralmat gyakoroltak” és „szakszerű módon teljesítették a kötelességüket”.

5_AP184223821167_8512

A rendőrség azt állítja, hogy a lehető legkisebb szükséges erővel léptek fel: gumibotokat, könnygázt és paprika sprayt használtak. Azt közölték, hogy a rendőrtisztek nem alkalmaztak gumilövedékeket, ahogyan nem vezettek be éjfél utáni kijárási tilalmat sem. A hong kongi és külföldi sajtó a rendőrség túlkapásait okolja azért, hogy a tüntetések elfajultak és még több ezer ember lepte el az utcákat.

8_N047-5841_545

A rendőrség arra kérte a demonstrálókat, hogy maradjanak nyugodtak, „ne rohamozzák” tovább a rendőrkordonokat és térjenek haza, mivel a hosszú időn át tartó blokád komoly fennakadásokat okozott az emberek napi életvitelében, a tömegközlekedésben, illetve a tűzoltóság és mentők munkájában…

9_AP602604305240_8119

(Ismerős módszerek a kijevi Majdanról. Csakhogy Hong Kong nem Kijev. – Itt most újra feltűnt az “Occupy” mozgalom. Lásd fenti kép – a szerk.)

A hong kongi kormány hétfőn eltörölte az október 1-jei nemzeti ünnep alkalmából a Viktória-kikötőbe tervezett tűzijátékot, mivel arra számítottak, hogy a látványosság megtekintésére legalkalmasabb helyek felé vezető útvonalak, még mindig blokád alatt lesznek.

2. Liang Zhenying: a tüntetések a hong kongiak biztonságát veszélyeztetik

Liang Zhenying, - Hong-Kong kormányzújaA Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Liang Zhenying, a kínai hong kongi Különleges Közigazgatási Terület főkormányzója szeptember 30-án kijelentette, hogy a Foglald el a központot! (Occupy Central) mozgalom rendkívül negatív hatással van a hong kongiak életére és a hong kongi gazdaságra is.

Liang Zhenying aznap újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy a tüntetések a hong kongiak biztonságát veszélyeztetik. A hong kongi kormányzat az elmúlt napokban többször is távozásra szólította fel a demonstrálókat, ám minden eredmény nélkül.

3. A Hong Kongban állomásozó kínai hadsereg zászlófelvonási ceremóniát rendezett

Chinese army in Hong Kong

Október 1-én van Kína nemzeti ünnepe, mellyel egyben Hong Kong visszatérését (Handover) is megünneplik. (1997 július 1-én a kínai nemzeti zászlót először vonták fel Hong Kongban, felszámolván ezzel a több mint 150 éves brit félgyarmati státuszt).

Október 1-én reggel hét órakor a kínai nemzeti himnusz hangjaira a Hong Kongban állomásozó kínai hadsereg hivatalos zászlófelvonási ceremóniát tartott.

A ceremónián részt vevő kínai katonák egyöntetűen kifejtették; büszkék azért, hogy Hong Kongban állomásoznak és védelmezik ezt a szép országrészt!

A katonák beszéltek arról is, hogy szigorúan be kell tartaniuk a hong kongi törvényeket és a legjobb tudásukkal teljesítik a Kínai Kommunista Párt parancsait annak érdekében, hogy fokozatosan megerősítsék a Kínai Néphadsereg védelmi szintjét és a katonák harcértékét is.

o9CK4

Ám ezt az ünnepet beárnyékolják a nyugatról gerjesztett tüntetések.

A nyugati háttérerők folyamatos aknamunkával próbálják destabilizálni a Kínai Népköztársaságot. Lázadásokat, tüntetéseket szítanak, terrorakciókat pénzelnek.

Most Hong Kong van műsoron, – Shanghai után a második legnagyobb gazdasági, üzleti és kereskedelmi központ.

De az évtizedek óta folyamatosan lázított Tibetről sem feledkeznek meg. – A Nyugatnak különösen fontos ez a Himalájában lévő kínai tartomány, mivel Kelet-Ázsia, s egyben Kína nagy folyói itt erednek. – S, aki ezen nagy folyók forrásvidékét uralja, – az uralja a folyó mentén fekvő államokat is.

Ugyanígy fontos lenne a Nyugatnak Hszincsiang tartomány is, más néven, Ujgurisztán. Ám Kína sosem fogja odaadni a nyugati hatalmaknak az ebben a tartományban lévő atomkísérleti terepeit és létesítményeit, – mint ahogy az Űrrepülőterét, az ehhez tartozó létesítményekkel sem…

De nem fogja adni azokat a Hszincsiangban található ritka fémlelőhelyeket, melyek a világon már kevés helyen találhatók meg. Az itt bányászható fémek nélkülözhetetlenek a számítástechnikában, a híradástechnikában, – pl. a telefongyártásban is.

Persze, hogy kellenének ezek a természeti értékek és ipari létesítmények a Nyugat oligarcháinak. – Ám a legfőbb céljuk mégis; a Kínai Népköztársaság folyamatos gyengítése.

De Kínának nem okoz különösebb gondot ezeknek a nyugatról pénzelt és irányított felkeléseknek a felszámolása, – s különösképpen nem, a terroristák kézrekerítése sem.

És Kínában még létezik halálbüntetés. Ezeknél sokkal kisebb bűnökért is kivégző osztag elé állítanak bűnösöket. – Például korrupcióért, nemi erőszakért, s kábítószer kereskedelemért.

A védtelen civileket, járókelőket, asszonyokat és gyerekeket gyilkoló terroristáknak, ahogyan ez Ujgurisztánban az utóbbi időben többször is megtörtént, – pedig 100 halál jár a kínai hatóságok szerint. Maximálisan egyet értünk velük.

Urumcsi 2014 május 21

Fenti kép: Ujgurisztán fővárosa; Urumcsi 2014 május 21. A délelőtti órákban két terepjáró hajtott egy piacra, melyek ablakaiból bombákat dobáltak a merénylők, a békésen vásárolgató emberekre. Az egyik autót aztán fel is robbantották. 31 halott és 94 sebesült, – az ujgur szeparatisták áldozata.

Egy hónappal ezen merénylet előtt pedig, az urumcsi a vasútállomáson késsel és bombákkal támadtak az utasokra az ujgur terroristák. A két merénylő később életét vesztette. 79-en sérültek meg.

– Frissítés, október 2. + videó –

4. Majdan Hong Kongban

“A hong kongi Majdan” – így kezdi hívni a külföldről pénzelt antikommunista lázadást, a nyugati média. És lényegében erre minden oka meg is van, – hiszen a “békés tüntetők” által alkalmazott módszerek eléggé hasonlítanak, a majd 1 évvel ezelőtt kezdődött kijevi Majdanéra.

A Kína ellenes lázadók immáron nyíltan a helyi kormányzati épületek elfoglalására készülnek. Követelik, hogy a Pekingi hatalmat képviselő kormányzó mondjon le. – Erre ultimátumot is adtak, – mely 2-án, csütörtök este jár le.

A hong kongi majdanisták vezére, egy Joshua Wong nevezetű, – jó kiállású izmos és sudár ‘diák’ – folyamatosan lázítja és hergeli az embereket.

Joshua Wong 1

Hiszen tulajdonképpen mindegy is, hogy lemond a kormányzó vagy nem, – a demonstrációk és a város totális blokádja biztosan tovább fog tartani.

A háttérben rejtőzködő tervező agyak, s a tüntetőket külföldről pénzelő erők valódi célja végeredményben; a kínai gazdaságra és pénzügyi szektorra mért jelentős csapást határozza meg helyes irányként. Amihez a hong kongi diákokat, alkalmazottakat, s kulikat csupán eszközként használja fel.

Joshua Wong 2

De várakozásaikban hatalmasat kell csalódniuk. Mert Hong Kong nem Kijev, – s Kína sem Ukrajna. A kínai kormányzó nem fog lemondani, – s nem is fog gyáván elmenekülni, mint Janukovics.

Ám a kormányzó ennek ellenére (környezetéből származó információk szerin), egy darabig még nem lép fel keményen a tüntetők ellen. Szépen megvárja, míg a helyzet eszkalálódik, s teljesen lebénul Hong Kong. – Nem lesz élelmiszer, nem lesz víz, – (a volt gyarmat vízben kifejezetten szegény terület), – s lebénul a közlekedés. – A nem lázadozó, Kínához hű hong kongi millióknak így elegük lesz abból a néhány százezer, vagy akár fél millió tüntetőből, – s kifejezett örömmel fogják üdvözölni a katonaság immáron elkerülhetetlen beavatkozását.

Nem beszélve arról, hogy a nyugati lázítók elfelejti azt, – hogy a hong kongiaknak, – a Nagy Kína maga az anyaföld, amelynek Hong Kong, csak kicsiny gyermeke. – És a hong kongi népesség 90 %-a gondolkodik így.

5. Hong Kong is téma volt a kínai külügyminiszter amerikai látogatásán – Kerry kiállt a tüntetők mellett

Az Euronews alábbi videóján láthatjuk, hogy a Washingtonban tárgyaló kínai külügyminiszter óva intett a Hong Kongban folyó események külföldi befolyásolásától. A nemzetközi sajtótájékoztatón a következőt mondotta:

“Az amerikai külügyminiszter említette Hong Kongot. A kínai kormány álláspontja nagyon határozott ez ügyben. A hongkongi esemény Kína belügye, amit minden államnak tiszteletben kell tartania. Kína szuverenitása és ez az ügy is alapvető eleme a nemzetközi politikának” – fejezte be a kínai külügyminiszter.

Ám az amerikai külügyminiszter John Kerry óvatosan, de támogatásáról biztosította a tüntetőket.

“Hisszük, hogy a nyitott társadalom, a legmagasabb fokú önkormányzatiság és a törvények uralma elengedhetetlen Hong Kong stabilitása és jóléte szempontjából. Reméljük, hogy a hong kongi hatóságok elismerik a tüntetők jogát ahhoz, hogy véleményüket békésen kifejezzék” – mondta az amerikai külügyminiszter.

A Nyugat tehát tovább szélesítette a frontot, amelyen harcolnia kell. S most már belekötött, az eddig a világ konfliktusait mérsékelten szemlélő Kínába is. De a forgatókönyve nem változik, s meglehetősen egysíkúnak és unalmasnak tűnik. Lassan már a gyerekek is ismerik a menetrendet. Mely egyre inkább akadozik…

Csak ennyire tellett fiúk?

Szabad Riport, – Bal-Rad

Források: CRI – China Radio International, Time.com – Fotók: Ruvr.ru, Xinhua, Weibo, Крыса из нержавеющей стали, Euronews

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: CIKKEK, ELEMZÉSEK / ÖSSZEFOGLALÓK, HÍREK | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.