A moratórium ellenére is kilakoltattak

– Hírek, vélemények –

“A bírósági végrehajtó hivatali visszaélést követett el, a rendőröknek meg kellett volna tagadniuk a részvételt a kiköltöztetésben” – írta a Magyar Hírlapban Hunyor Erna.

“Bár két jogszabály is tiltja a kilakoltatást, tegnap mégis sor került Sárváron egy ingatlan kiürítésére. A. Á. (Asztalos Árpád – a szerk. SzRTI.) önálló bírósági végrehajtó munkáját hat rendőr is segítette. A lapunknak nyilatkozó jogász szerint a bírósági végrehajtó hivatali visszaélést követett el, a rendőröknek meg kellett volna tagadniuk a közreműködést a kilakoltatásban.

Bár két jogszabály is tiltja a kilakoltatást, tegnap mégis sor került Sárváron egy ingatlan kiürítésére. A. Á. önálló bírósági végrehajtó (Asztalos Árpád – a szerk. SzRTI.) munkáját hat rendőr is segítette. A lapunknak nyilatkozó jogász szerint a bírósági végrehajtó hivatali visszaélést követett el, a rendőröknek meg kellett volna tagadniuk a közreműködést a kilakoltatásban.

Évekkel ezelőtt egy házaspár – anyai örökség révén – jutott egy lakóházhoz, majd vásárolt egy újabb ingatlant. Ehhez az egyikre tíz-, a másikra tizenhárommillió forint devizaalapú hitelt kért és kapott. Az elszabadult árfolyam miatt annyira megnőtt a törlesztésük, hogy elmaradásuk keletkezett. A bank végrehajtást rendelt el az egyik ingatlanra, amelyet azóta el is árverezett. A másik lakóház kiürítését 2014. szeptember elsejei határidővel szintén elrendelték, de arra a Szombathelyi Törvényszék jogerős végzést hozott, amely szerint a végrehajtást kérő kérelmét elutasítja – mondta a Magyar Hírlapnak Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette, a kifogásolt végrehajtói intézkedés alapját képező végzést a törvényszék megváltoztatta, és a lakás kiürítése iránti kérelmet elutasította. Jogerős végzésében kimondta, “erre tekintettel megállapítható, hogy a végrehajtó intézkedése lényegesen jogszabálysértő, ezért A. Á. bírósági végrehajtó (Asztalos Árpád – a szerk. SzRTI.) intézkedését megsemmisítette”.

A civil szervezet elnöke kiemelte, tegnap annak ellenére került sor Sárváron egy ingatlan kiürítésére, hogy azt jelenleg két jogszabály – az 1994. évi LIII-as, bírósági végrehajtásról szóló és a Kúria 2014. évi XXXVIII-as határozata – is tiltja. A helyszínen A. Á. (Asztalos Árpád – a szerk. SzRTI.) önálló bírósági végrehajtó munkáját hat rendőr is segítette.

Az elnök hangoztatta, az érintett családi ház Sárvár frekventált részén található, amelynek szomszédságában már több ingatlant felvásárolt egy uzsorás.

Dabasi Tamás felháborodásának adott hangot, s közölte: még mindig vannak olyan végrehajtók az országban, akik azt hiszik, hogy rájuk semmiféle törvény, jogszabály nem vonatkozik, s a végrehajtó azt csinál, amit akar.

Damm Andrea jogász lapunknak elmondta, ami tegnap történt, az jogellenes. Jelenleg ugyanis kilakoltatási moratórium van érvényben, így a bírósági végrehajtó hivatali visszaélést követett el. Emiatt úgy kell tekinteni, mintha a tegnapi kilakoltatás meg sem történt volna. A jogász hozzátette, a rendőröknek meg kellett volna tagadniuk az ebben való közreműködést. Damm Andrea végezetül azt mondta, az adósnak joga van az ügyészségen feljelenteni a végrehajtót.”

Otthonvédő csoportunk véleménye: A Vaol.hu információi szerint Asztalos Árpád önálló bírósági végrehajtó azt állítja, hogy jogszerűen cselekedett, – mert ennek az eljárásnak semmi köze a devizakölcsönhöz.

Ez persze nem igaz, – mert az eredeti kölcsön, amiből ez a szövevényes ügy keletkezett egy svájci frank alpú hitel volt, – csak ezt különféle pénzügyi műveleteknek látszó mahinációkkal megpróbálták elrejteni. – Ez azonban a tényeken nem változtat.

Erre az ügyre is érvényes a Parlament által hozott törvény, ezért Asztalos Árpád önálló bírósági végrehajtó megszegte a Parlament által hozott, – a Devizahitelesek megsegítéséről hozott törvényt. – Ezen a törvénysértés véghezviteléhez pedig a rendőrség segítségét is kérte, – amely a jelek szerint eleget is tett ennek a kérésének.

Ugyanakkor megjegyezzük azt is, hogy; bár az emberiességi megfontolások ugyan nem tartoznak semmilyen törvényességi vagy jogi kategóriába, – de mélyen ember alatti dolognak tartjuk, hogy valakit kilakoltatnak az otthonából pusztán anyagi megfontolások miatt!

Persze egy önálló bírósági végrehajtótól (különösen az elmúlt idők botrányai után), már emberséges viselkedést nem várható el, – ám a rendőrség társadalmi megítélésén nagyon sokat ront, – ha a kilakoltatásokban segít a végrehajtóknak. Nem véletlenül mondogatják az emberek az átköltött eredeti szlogent: “Szolgálunk és kilakoltatunk”.

De még eljöhet az az idő, amikor a rendőrségnek igencsak szüksége lesz a lakosság együttműködésére és szimpátiájára.

A szerkesztőség megjegyzése:

A Vaol.hu azt is írja; Hogy Sárváron sem a rendőröknek, sem a végrehajtónak nem akadt dolga. Az adós egyezséget kötött az ingatlan jelenlegi tulajdonosával.

Ám ennek az információnak lényegesen ellentmond a Fehér Kéményseprőknek a kedd déli órákban kiadott közleménye, melyet hamarosan olvashatnak oldalunkon is.

Szabad Riport – Bal-Rad/Otthonvédő csoport

***

Az ügy folytatása: Fehér Kéményseprők közleményéből kiderül, hogy a végrehajtó állítása igen csak messzire jár a valóságtól, valamint az; hogy az a bizonyos egyezség az adós és a jelenlegi “tulajdonos” között mégsem áll, s a kilakoltatás a valóságban is megtörtént. – A rendőrség támogatásával. Ezen kívül van még egy-két érdekes információ a közleményben, – mely itt olvasható:

A Fehér Kéményseprők közleménye a sárvári kilakoltatással kapcsolatban

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: OTTHONVÉDELEM, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.