Devizahitelek – Most a bíróság sem hitt a banknak: Elutasította az első banki keresetet

Otthonvédők: De miért árverez még mindig a Végrehajtói Kamara?

– Hírek és kérdések –

Devizaper 3Hír MTI: “Ma délután elutasította az első devizahiteles banki keresetet a Fővárosi Törvényszék a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam perben pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében, a kereshetőségi jog hiányára hivatkozva.

Így tisztességtelennek minősülnek a takarékszövetkezet egyoldalú hitelszerződés-módosításai. 

A bíró rámutatott: a felperes a keresetében és a tárgyaláson egyaránt egyedileg megtárgyalt szerződéses rendelkezésekről beszélt, nem pedig általános szerződési feltételekről (ászf), így a keresetet el kellett utasítani. A törvény ugyanis általános szerződési feltételek vizsgálatát teszi lehetővé…

A takarékszövetkezet a perben elsődlegesen azt indítványozta, hogy a bíróság függessze fel az eljárást és forduljon az Ab-hoz, ugyanis álláspontja szerint a per alapjául szolgáló törvény számos ponton alkotmányellenes, a bíróság azonban ezzel nem értett egyet. Az ítélet indoklásában az hangzott el, hogy az ügyben nem indokolt az Ab-hoz fordulni, mert nem sérültek az alkotmányos jogok. Hozzátették: bizonyos gazdasági, szociális, társadalmi helyzetek esetén lehetősége van a jogalkotónak, hogy folyamatban lévő vagy már lezárt jogviszonyokba beavatkozzon…

A takarékszövetkezet jogi képviselője az ítélethirdetést követően újságírók előtt azt mondta; feltehetően nem fellebbeznek az elsőfokú döntés ellen…

A Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet által indított pert jövő hétfőn a K&H Bank keresetének tárgyalása követi… Mintegy 400 pénzintézet van Magyarországon, szakértők szerint hozzávetőleg másfélszáz perre lehet számítani.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a fenti ítélettel kapcsolatban péntek déután az MTI-nek többek közt azt mondta:

“A júliusban elfogadott törvény egyértelmű, pontosan követi a Kúria döntését. Ha az alacsonyabb fokú bíróság a Kúria döntésének megfelelően, annak szellemében jár el, akkor várható, hogy tömegesen elutasítják majd a bankok kérelmét”

A Szabad Riport és a Bal-Rad otthonvédő csoportjának kérdései:

1. És mi lesz azokkal, akiknek már elárverezték a lakásukat, otthonukat? – Mi lesz azokkal, akiket már kilakoltattak? – Őket hogyan fogják kártalanítani? – Visszakapják lakásukat, otthonaikat?

2. Mi lesz azokkal, akiknek már bedőltek a hiteleik, s megkezdődött ellenük a végrehajtási eljárás? – Mert a végrehajtók az otthonok elárverezését továbbra is folytatják, bármennyire is mondják azt, hogy szüneteltetik az eljárásokat:

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara honlapján megjelent közlemény, 2014. augusztus 22-i állapot:

“Tisztelt Ügyfeleink!
A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződésre vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvény 17. § a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szabályainak eltérő alkalmazásáról 2014. július 26. napjával hatályba lép.
A módosítás értelmében a kölcsönszerződésen alapuló követelések behajtása iránt folyamatban lévő, vagy a kölcsönszerződésből eredő követelés behajtása érdekében bekapcsolódással indult végrehajtási eljárásokat a végrehajtónak szünetelő ügyként kell nyilvántartania, ha az ügyben eljárási cselekmény, vagy intézkedés foganatosítására e törvény alapján nem kerül sor.
A törvény valamennyi kölcsönszerződésre kiterjed, nem csak a devizahitelekre, hanem a forintban folyósított hitelekre is, legyen az fedezettel rendelkező, vagy fedezetlen hiteltartozás. A lakáshitelek mellett vonatkozik a szabadó felhasználható hitelszerződésekre is, így például: áruhitelek, személyi hitelek, hitelkártya tartozások, folyószámla hiteltartozások stb…”
Az MBVK közleménye a végrehajtási eljárások felfüggesztéséről

Az MBVK közleménye a végrehajtási eljárások felfüggesztéséről

Ugyanakkor az internetes árverezések tovább folynak. Az alábbi képernyőképen a Végrehajtói Kamara internetes árverési felülete látható, 2014. augusztus 22-én. Ezen egy budapesti 55 négyzetméteres 2 szobás panellakást és egy szegedi szintén panellakást árvereznek éppen el, (Élő árverés!).- Devizahiteles törvény ide- devizahiteles törvény oda.

Vagy talán egyetlen devizahiteles sincsen ennyi elárverezendő lakás között? (A cikk készítésének pillanatában 741 ingatlant számoltunk). – Ha a végrehajtók netán ezzel érvelnének, – az eléggé gyenge lábakon állna.

MBVK élő árverések 2014 aug 22-én

MBVK élő árverések 2014 aug 22-én

De tessék csak szabadon böngészni az árverési felületen. (Bár az oldal kissé cseles).

3. kérdésünk tehát: Mi lesz azokkal, akiknek a Devizahiteles törvény ellenére mégis csak elárverezik otthonát?

Ceterum censeo, a 4. kérdés: És a számlaadósokkal mi lesz? Mi lesz azokkal, akiknek nem a devizahitelek miatt árverezik el az otthonukat? – Mi lesz azokkal, akik talán éppen a horribilis devizahitel törlesztőrészletek miatt nem tudták fizetni egyéb számláikat? Mi lesz az elszegényedett, munkanélkülivé vált családokkal, akik nem tudják fizetni a közös költséget, a vizet, a villanyt, a gázt, vagy a lakbért?

Ezekre az elszegényedett emberekre, családokra a kormány megadta a kilövési engedélyt a végrehajtóknak? – Nagy hiba, óriási hiba lenne. Mi előre szóltunk…

Szabad Riport – Bal-Rad

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: OTTHONVÉDELEM, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.