Kijev nem adja ki Dmitro Jarost – De hivatalosan már nem léphet az Unió területére sem

jaros703

Az Interpol körözés tárgya: “Terrorcselekményekre való nyilvános felbujtás.” – A fenti képen középen látható: Így uszított Jaros a Majdanon, 2014. február 21-én. – Fotó: David Mdzinarishvili, Reuters/Contrasto – (B-R/SzRTI)

Kijev, 2014. július 26., szombat (MTI) – “Az Interpol-körözés ellenére Kijev nem adja ki Moszkvának Dmitro Jarost, a Jobboldali Szektor nevű radikális ukrán szervezet vezetőjét, akit terrorcselekményekre való nyilvános felbujtással vádolnak az orosz hatóságok.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Facebook-oldalán közölte, hogy Jarosnak “nincs mitől félnie” – jelentette szombaton a kijevi média.

“Ukrajna nem adja ki saját állampolgárait más országoknak, pláne nem Oroszországnak, amely nem ad ki nekünk ukrán állampolgárokat, Janukovicsot, családocskáját és háromtucat alacsonyabb rangú gazfickót” – írta Herascsenko, utalva arra, hogy Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő az év elején Oroszországba szökött, és Moszkva nem hajlandó őt kiadni Kijevnek.

Herascsenko közölte azt is, hogy jelen pillanatban nem ismert Dmitro Jaros holléte.

Az Interpol honlapján pénteken jelent meg az orosz kérésre kiadott nemzetközi körözés Jaros ellen. Jaros ellen terrorcselekményekre való nyilvános felbujtás, illetve a média segítségével szélsőséges cselekményekre való nyilvános felbujtás a vád.

Jaros szervezetének fegyveresei fontos szerepet játszottak a Janukovicsot megbuktató 2014. eleji kijevi tüntetéseken.”

Jarost körözi az Interpol - Doc.fotó

Jarost körözi az Interpol – Doc.fotó – (B-R)

Ez a kőrözés nagyjából azt is jelenti, hogy Jaros nem teheti lábát az Unió területére anélkül, hogy kitegye magát a letartóztatás veszélyének. – Legalábbis, hivatalosan nem.

MTI – Interpol – B-R – SzRTI

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: HÍREK, KÜLFÖLD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.