Dr. Czirmes György véleménye a Kúria június 16-i döntéséről

Czirmes György

Czirmes György

A Kúria 2014.06.16. döntése I.

Véleményem szerint az eddig ismertekhez képest nincs semmilyen új elem, sőt az EU Bíróság 2014.04.30-i döntéséhez képest szűkebben szabja meg az érvénytelenség, – tisztességtelen feltételek vizsgálhatóságának feltételeit:

Az EU Bíróság döntése értelmében a tisztességtelen feltételek köréből nincs kizárva az árfolyamkockázat vizsgálatának lehetősége, míg a mai döntés értelmében legtöbb esetben igen.

Saját vélemény: Az EU jog erősebb.

A döntés lehetőséget ad a teljes és részleges érvénytelenség megállapítására is, ha a tájékoztatás az átlagpolgár ismeretének megfelelő szinten történik.

Saját vélemény: A banki szerződésekben a tájékoztatás bonyolult szövegű, szakzsargonnal teletűzdelt szerződési tartalmakban fejeződik ki, amely alapján lehetséges a teljes vagy részleges érvénytelenség kimondása is.

Az egyoldalú módosítás tekintetében a feltételek a korábbi kúriai döntésnek megfelelően a korrekt és előzetes megfelelő tájékoztatáshoz kötődnek és csak olyan okokra hívatkozva lehet egyoldalúan módosítani, amelyet a bank nem láthatott előre és nem saját érdekkörében merült fel.

Saját vélemény: Az EU 87/102/EGK Irányelv szerint az ingatlangaranciával biztosított fogyasztói szerződéseket egyáltalán nem lehet egyoldalúan módosítani.

Az árfolyamrés tisztességtelen és az MNB középárfolyamán lehet elszámolni.

Saját vélemény: A Kúria 2013.07.04 döntése értelmében az árfolyamrés része a határozott kölcsönösszegnek. Hiánya miatt nincs határozott kölcsönösszeg megjelölve, így az egész szerződés semmis.

Konklúzió: A döntés alapján nyitva áll az út a parlament előtt, hogy törvényileg szabályozza újra az un. devizaalapú hiteleket és konkrétumokkal töltse ki a Kúria döntését.

Addig a bírói gyakorlatra vár, az elvi kúriai döntés gyakorlati kitöltése.

Bp. 2014.06.16.

Czirmes György

Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, OTTHONVÉDELEM | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.