Itt az európai gázválság?

_1 (1)

Brüsszelben eredménytelenül zárultak a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között, melyek a gázvita megoldásáról szóltak.

Ukrajnának tetemes kifizetetlen gázszámlája van Oroszország felé; 4.5 milliárd dollár. És nagyon is reális esélye lett annak, hogy egy ekkora kifizetetlen összeg miatt, Oroszország elzárja a gázcsapot.

Vagyis megszünteti a gázszállításokat Ukrajnába. – Ám mivel az Európai Unióba szállított gáznak majd 50 %-a Ukrajnán megy keresztül, – az ukránok egy felfüggesztett szállítás okozta gázválság esetén, megcsapolnák az Uniónak szállított gázt, – melynek jó része azután nem az EU-ban, hanem végül mégis Ukrajnában kerülne felhasználásra. – Amiért természetesen szintén nem fizetnének egy fillért sem.

Ezért Oroszország lehetséges, hogy teljesen leállítja minden Ukrajnába és Ukrajnán keresztül haladó gáz szállítását is.

A majd 4 órás és az uniós energetikai biztos, Günther Öttinger által koordinált gáz-tárgyaláson heves vita bontakozott ki Ukrajna és Oroszország energetikai miniszterei, s gázipari cégeinek vezetői között.

_3Az Ukránok kifogásolták, hogy az oroszbarát Janukovics elnök megbuktatása után az oroszok megemelték a számukra szállított gáz árát, – s ezek után is, csak a régi árat lennének hajlandók a gázért fizetni.

Ez azonban így nem teljesen igaz, sőt; megint rávilágít az önjelölt ukrán hatalmi elit csalárdságára és haszonlesésére, – ráadásul egy olyan helyzetben, amikor az ország gyakorlatilag mind gazdaságilag, mind pénzügyileg kivérzett állapotban van, – minden nyugati segítség ellenére.

Ugyanis a valós helyzet az, – hogy amíg Ukrajna betartott minden megállapodást Oroszországgal szemben, – melynek garanciája a törvényesen megválasztott Janukovics elnök volt, – addig Ukrajna, majd a piaci ár feléért kapta az orosz gázt! – (De persze még ezt sem fizették ki).

Ám, amikor a majdanisták az elnököt erőszakkal eltávolították a hatalomból, csatatérré változtatván Kijev utcáit, – majd hatalmuk viszonylagos megszilárdítása után Kelet-Ukrajna (Donbassz) orosz ajkú népének gyilkolásába kezdtek, – természetesnek vehető, hogy az oroszok nem adják többé a kedvezményes fél áron a gázt, – az új puccsista ukrán vezetésnek.

Fizessék csak ki a teljes világpiaci árat, ahogyan azt mindenki más megteszi!

Abban helyzetben, amikor a kijevi vezetés Kelet-Ukrajnában a terroristának bélyegzett civil lakosságot, – nehéz ütegekkel ágyúzza, sorozatvetőkkel bombázza, – ilyen helyzetben ne várjon semmilyen lojalitást az orosz féltől.

Az oroszok keddig, vagyis a mai napig adtak határidőt az ukrán kormánynak a tetemes gázadósság rendezésére. – Ha az ukránok nem fizetnek, olyan gázválság jöhet melynek beláthatatlan következménye lehetnek.

Mely most nyáron még nem érződik annyira, de ha jön a tél, s Európa otthonainak radiátorai hidegek maradhatnak…

_2 (1)Szabad Riport

Felhasznált források: Kрыса из нержавеющей сталиEuronews – B-R/SzRTI archivum
Reklámok

Admin névjegye

Az Igazság semmitől sem fél! - Csak attól, ha elhallgatják.
Galéria | Kategória: BELFÖLD, HÍREK, KÜLFÖLD, Szerzők, SZRTI | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.